Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Vrsar: Proslava blagdana sv. Martina

O blagdanu sv. Martina biskupa, zaštitnika vrsarske župe, u subotu, 11. studenog 2017. svečani misno slavlje predvodio je izv. prof.  dr. sc. vlč. Jerko Valković u zajedništvu vlč. Ivanom Butkovićem, vlč. Josipom Kalčićem, p. Dragom Marićem te župnikom domaćinom vlč. mr Linom Zohilom.

Prof. Valković je u prigodnoj homiliji, spominjući svetački lik sv. Martina, istaknuo kako nema lakših ili težih vremena za svetost, jer, naglasio je, vremena su onakva kavima ih čovjek svojim djelovanjem obilježi. U tom kontekstu spomenuo je i bl. Miroslava Bulešića koji je svetost ostvario u teškim i mučnim vremenima Drugog svjetskog rata i poraća. Sveti Martin je također živio u teškim vremenima velikih previranja, istaknuo je propovjednik, te podsjetio kako je bio vojnik na silu, biksup po dužnosti  te na kraju monah po izboru. Njegov život nije bio obilježen čudesima, bio je velik u jednostavnosti malih gesta svakodnevnog života. Njegov put do Boga bio je put jednostavnih stvari. Znao je prepoznati lice Čovjeka u osobama koje je susreta na svome životnome putu. Kolika mi lica susrećemo u svojoj svakodnevnici, znamo li u svakome od njih prepoznati lice Čovjeka, vidimo li u svakome potrebitome lice Božje?, zapitao se propovjednik. Sv. Martin bio je prvi kanonizirani svetac koji nije svoj ovozemaljski život završio kao mučenik, ali je svojim životom izvanredno u svakodnevnici posvjedočio vjernost Kristovu nauku. Vjernici svakoga vremena pozvani su biti svjedoci, pa i danas tko želi doista u svakodnevnom životu svjedočiti vjeru može doživjeti neki oblik progona. Danas svjedočiti kršćanske vrijednosti nerijetko znači imati hrabrosti zastupati svoje stavove i tako ići nerijetko i protiv javnog mijenja. Svjedočanstvo vjere današnjeg čovjeka očituje se u onoj mjeri koliko je spreman u javnom kontekstu zastupati kršćanske vrednote prihvačajući pritom mogućnost da će biti ismijan ili negativno etiketiran. U današnjoj sveopćoj krizi identiteta izazov je za kršćane iskazati svoj vjerski identitet, te tako potvrditi spremnost slijeđenja vlastite, pravilno formirane svjesti. Uzrok današnje krize kršćanskog identiteta nalazimo prvenstveno u strahu od društvene neprihavćenosti, upravo stoga što svi češće ili rijeđe izbjegavamo i propuštamo postupiti kako bi trebali, dolazi do toga da u zemlji sa 86,4% deklariranih katolika zakoni vrlo često nemaju ništa katoličkog. Veliki izazov za današnje vjernike je upravo uvjerljivo sjedočenje svojih katoliičkih svjetonazora. Sveci su nam u tome trajni poziv i opomena, a njihov primjer poticaj da u životu hrabro i vjerodostojno svjedočimo svoje kršćanske svjetonazore, unatoč opasnosti društvenog neprihvaćanja, zaključio je propovjednik.

Po završetku misnog slavlja župnik je, nakon prigonih zahvala predvoditelju, koncelebrantima te svima okupljenima pozvao sve koji žele na vođeni obilazak radova u župnoj crkvi sv. Martina u kojoj je u tijeku izmjena dotrajale strujne instalacije, postavljanje novog kamenog poda te instaliranje sustava grijanja i hlađenja; zahvati koji će ovoj nevelikoj, ali veoma živoj župnoj zajednici okupljnja oko zajedničkog stola Euharistije učiniti još ugodnijima.

Misno slavlje glazbeno je animirao župni zbor pod ravnanjem s. Benite Antolović.

Najave