Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Holywin u Bujama

Od 29. do 31. listopada 2017. u Bujama je uoči blagdana Svih sveti održana trodnevnica pod naslovom “Holywin – svetost pobjeđuje”, u suorganizaciji Župe sv. Pelagija Buje i Udruge Otvoreno srce.

Prva dva dana u župnoj dvorani su održane projekcije filmova o svecima Don Boscu i Padre Piu koje su okupile publiku različitih dobnih skupina. U utorak, 31. listopada, u crkvi Majke Božje od Milosti trodnevna duhovna priprava za blagdan svih svetih završena je misnim slavljem koje je predvodio župnik vlč. Vladimir Brizić u zajedništvu sa župnim vikarom vlč. Marcinom Madejem te bivšim župnikom vlč. Mladenom Juvenalom Milohanićem. Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je vodio župnik, a pjesmom i tekstovima na hrvatskom i talijanskom jeziku animirali su mladi iz Udruge „Otvoreno srce“.  

Vlč. Brizić je u prigodnoj homiliji istaknuo kako je cilj održavanja te trodnevne duhovne priprave bio približiti vjernicima svetkovinu Svih svetih kao i svetost uopće, te naglasiti kako je traženje bilo čega izvan toga cilja, promašaj. Na taj se blagdan spominjemo svih onih svetaca koje je Crkva poimence kanonizirala ili beatificirala, ali i svih onih općenito koji su živjeli svetim životom. Svetkovina Svih svetih nam poručuje da nam oni svojim životnim primjerom pokazuju kako jednostavno trebamo moliti Boga da nam da snage da možemo tražiti svetost, ustrajati na tome putu, a za to nam upravo daje Riječ Božju i euharistijsko zajedništvo.  

Cilj Holywina je približiti značaj svetkovine Svih svetih, ljudi koji su svojim životima, usprkos poteškoćama, uspjeli činiti dobra djela za ovaj svijet s puno ljubavi u čemu im je pomogla vjera u Boga. To je ujedno i poziv nama na svetost života jer smrću ne završava život duše, ističu iz Udruge Otvoreno srce. Na ovogodišnjem su posljednjem danu Holywina iz udruge sudjelovali: Ana Lešić, Lana Balaž, Ilijana Krezić, Marina Krezić, Sanja Opačak, Sanja Čošković te za klavijaturom Igor Opačak, a prigodne brošure sa čitanjima pripremila je predsjednica Udruge Erika Barnaba.

Geslo pod kojim djeluje ova udruga, osnovana u Bujama 2013. godine, je: “Ne napredujemo duhovno s mnogo razmišljanja, nego s mnogo ljubavi”. Udruga je registrirana za bavljenje aktivnostima promicanja, razvitka i unaprjeđenja kulturno umjetničke djelatnosti, organiziranje i sudjelovanje na kulturno-umjetničkim manifestacijama, izložbama, predavanjima i druženjima, no prvenstveno naravno surađuje sa Župom sv. Pelagija u Bujama na sadržajima duhovnog i karitativnog karaktera.

 

 

 

Najave