Na V. korizmenu nedjelju, 18. ožujka 2018., u popodnevnima satima preko 200 vjernika Umaško-oprtaljskog dekanata zajedno sa svojim župnicima molili su križni put na prekrasnom lokalitetu Sv. Stjepana gdje se danas nalaze Istarske toplice.

Zahvalni Bogu da je zadržao oblake da ne izlije kišu, okupljeni vjernici mogli su savladati uspon u razmatranju, molitvi i pjesmi, unatoč uskoj i strmoj stazi. Izlazak na kalvariju koja završava na litici stijene gdje se nalazi i drevna crkvica Sv. Stjepana bez krova,  kulminirao je završnom molitvom i blagoslovom u veselom raspoloženju. Zahvalni i zadovoljni vjernici, su nakon uživanja u prekrasnom pogledu koji se pruža prema dolini Mirne, Motovunu, Buzetu i otvorima starih kamenoloma, druženje su nastavili u restoranu Istarskih toplica uz bratske agape koje su pripremili vjernici župa Zrenj, Šterna, Buje, te dobrih ljudi iz obližnjeg  Gradinja uz svesrdnu pomoć domaćina g. Mirka Klimana i Oprtaljskog načelnika g. Aleksandra Krta.

Vladimir Brizić, župnik

Pete korizmene nedjelje, 18. ožujka, u Vrsaru je održan tradicionalni križni put „Ka Sv. Andriji“. I ove se godine, unatoč kiši i hladnoći, okupilo oko dvjestotinjak vjernika, mahom iz Porečkog dekanata, ali i iz drugih, udaljenijih krajeva biskupije.

Pete korizmene nedjelje, 18. ožujka 2018., u župi sv. Andrije u Gradini upriličeno je trostruko slavlje u čast bivšem župniku, vlč. Josipu Kalčiću. Na poziv župnika domaćina, vlč. Lina Zohila, vlč. Kalčić je toga dana predvodio nedjeljno misno slavlje u Gradini. Slavlje je upriličeno jer je toga dana vlč. Kalčić napunio 83. godine, dan kasnije, 19. ožujka, o svetkovini sv. Josipa mu je imendan, a 30. ožujka će proslaviti  60. godina svećeničkog služenja.

U subotu, 10. ožujka 2018., vjernici Župe sv. Martina biskupa iz Vrsara i Župe sv. Andrije apostola iz Gradine, predvođeni svojim župnikom, vlč. mr. Linom Zohilom, hodočastili su na otoke Cres i Lošinj.