Utorak, 19 ožujka, 2024
Misije

Listopad – Izvanredni misijski mjesec, događanja u našoj biskupiji

Ovogodišnji listopad papa Franjo proglasio je Izvanrednim mjesecom misija u povodu 100. obljetnice apostolskog pisma „Maximum illud“ kojim je 1919. godine papa Benedikt XV. htio dati novi poticaj za misijsku djelatnost Crkve i u kojoj je definirao principe i prioritete katoličkih misija ad gentes za razdoblje koje traje sve do danas.

Papa Franjo želi da Izvanredni mjesec misija bude prigoda za promoviranje različitih inicijativa misijske djelatnosti na svim područjima crkvenog života, a posebno molitve, koja je duša misija, te da Izvanredni mjesec misija potakne na razmišljanje o biblijskim i teološkim temeljima misija, o djelima ljubavi i na organiziranje konkretnih akcija suradnje i solidarnosti između Crkava.

U poruci za ovogodišnji Svjetski dan misija naslovljenoj „Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu“papa Franjo ističe da je danas važno obnoviti misijsko djelovanje Crkve te podvrći sudu, kroz prizmu evanđelja, njezino poslanje naviještanja evanđelja i donošenja svijetu spasenje Isusa Krista, umrlog i uskrslog.

Tijekom Izvanrednog misijskog mjeseca listopada 2019. u Rimu će biti tri važna događaja. Na blagdan sv. Male Terezije od Djeteta Isusa, koja je zaštitnica misija, 1. listopada papa Franjo će svečano otvoriti Izvanredni misijski mjesec listopad molitvom večernje u 18 sati u bazilici Sv. Petra. Molitvu večernje pratit će misijska iskustva misionara iz pojedinih dijelova svijeta. Na Svjetski dan misija, 20. listopada papa Franjo slavit će misu u bazilici Sv. Petra sa svim sudionicima biskupske Sinode o Amazoniji. Na blagdan BDM od Krunice, 7. listopada u 15 sati u bazilici Svete Marije Velike u Rimu prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Fernando Filoni predmolit će misijsku krunicu. 

IZVANREDNI MISIJSKI MJESEC U POREČKOJ I PULSKOJ BIKSUPIJI:

Najave