Utorak, 19 ožujka, 2024
Misije

Svjetski dan misija u našim župama

U nedjelju, 21. listopada 2018., Crkva je proslavila 92. Svjetski dan misija – Misijsku nedjelju. Ovogodišnja tema bila je: „ Zajedno s mladima donosimo evanđelje svima“. Preko Papinskih misijskih djela, Crkva je te nedjelje bila pozvana na molitvenu i materijalnu pomoć za evangelizaciju svijeta.

Isusovi svjedoci, misionari i misionarke, šire sveto evanđelje i uključuju sve narode svijeta u sveopću Crkvu spašenih. U isto vrijeme pomažu im i u poboljšanju uvjeta života, grade im škole, bolnice i bunare, školuju djecu i mlade, poučavaju ljude raznim zanatima, pružaju zdravstvenu zaštitu i gladnima omogućuju hranu. Sve to misionari ne mogu sami, i zato im je potrebna naša pomoć. Misije nisu samo njihov zadatak, nego su obaveza i šansa za sve nas. Po molitvi i darivanju materijalnom i duhovnom, između misijskih Crkvi i naših župnih zajednica, gradi se Isusova Crkva, koja je sol zemlje i svjetlo svijeta. Misionari žive od nas, a mi od njih. Mi živimo od njihovog svjedočenja vjere, a oni od našeg misijskog angažiranja u župnim zajednicama. Stoga su, mnoge župe naše Biskupije, dale svoj materijalni i duhovni doprinos za one, kojima je pomoć prijeko potrebna. S tim je ciljem, za Porečku i Pulsku biskupiju, organizirana molitva za misije i misionare u župi sv. Ivana Krstitelja u Puli. Molitva je započela misijskom krunicom i Litanijama BDM, a potom je uslijedila sveta misa, i euharistijsko klanjanje koje je predvodio povjerenik za PMD, Porečke i Pulske biskupije, vlč. Mirko Vukšić, te je molio za misionare i njihovo poslanje, kao i za našu svijest da smo i mi poslani na svojim radnim mjestima u svakodnevnom životu biti misionari. Nakon blagoslova s Presvetim, vjernici su se zajedno s domaćim svećenicima okupili na zajedničko druženje i razgovor.

U misijskom tjednu, u župama se uglavnom  molila misijska krunica, uz euharistijsko Klanjanje i molitvu za misionare i misije, a na Misijsku nedjelju, vjernici su organizirali prodajne štandove na kojima je bila ponuda misijskih suvenira kao i raznih slatkih delicija. Sav prikupljeni prihod, poslan je u Nacionalni ured PMD-a, u Zagreb. Župe koje su dale svoj duhovni i materijalni doprinos su:Župa Sv. Ivana Krstitelja – Pula, Sv. Eufemije – Rovinj, Sv.Peregrina – Umag, BDM od milosti – Sveta Marija na Krasu, Sv. Ivana apostola – Savudrija, Sv. Sabe opata – Kaštel ,Sv. Stjepana prvomučenika – Petrovija, BDM od snijega – Materada, Sv. Petra i Pavla – Kršete, Gospe Fatimske– Labin Donji, Presvetog Srca Isusova– Marcilnica, Rođenja Marijina – Labin Gornji, Sv. Barbare – Raša, Presvetog Trojstva – Sveta Nedjelja, Sv. Martina biskupa – Sveti Martin i Sv. Ivana i Pavla – Šumber. Uz redovitu milostinju toga dana, koja je namijenjena za misije, prikupljeno je još  oko 8.000,00 kn.

Snježana Kruhak

 

Najave