U nedjelju, 21. listopada 2018., Crkva je proslavila 92. Svjetski dan misija – Misijsku nedjelju. Ovogodišnja tema bila je: „ Zajedno s mladima donosimo evanđelje svima“. Preko Papinskih misijskih djela, Crkva je te nedjelje bila pozvana na molitvenu i materijalnu pomoć za evangelizaciju svijeta.

Isusovi svjedoci, misionari i misionarke, šire sveto evanđelje i uključuju sve narode svijeta u sveopću Crkvu spašenih. U isto vrijeme pomažu im i u poboljšanju uvjeta života, grade im škole, bolnice i bunare, školuju djecu i mlade, poučavaju ljude raznim zanatima, pružaju zdravstvenu zaštitu i gladnima omogućuju hranu. Sve to misionari ne mogu sami, i zato im je potrebna naša pomoć. Misije nisu samo njihov zadatak, nego su obaveza i šansa za sve nas. Po molitvi i darivanju materijalnom i duhovnom, između misijskih Crkvi i naših župnih zajednica, gradi se Isusova Crkva, koja je sol zemlje i svjetlo svijeta. Misionari žive od nas, a mi od njih. Mi živimo od njihovog svjedočenja vjere, a oni od našeg misijskog angažiranja u župnim zajednicama. Stoga su, mnoge župe naše Biskupije, dale svoj materijalni i duhovni doprinos za one, kojima je pomoć prijeko potrebna. S tim je ciljem, za Porečku i Pulsku biskupiju, organizirana molitva za misije i misionare u župi sv. Ivana Krstitelja u Puli. Molitva je započela misijskom krunicom i Litanijama BDM, a potom je uslijedila sveta misa, i euharistijsko klanjanje koje je predvodio povjerenik za PMD, Porečke i Pulske biskupije, vlč. Mirko Vukšić, te je molio za misionare i njihovo poslanje, kao i za našu svijest da smo i mi poslani na svojim radnim mjestima u svakodnevnom životu biti misionari. Nakon blagoslova s Presvetim, vjernici su se zajedno s domaćim svećenicima okupili na zajedničko druženje i razgovor.

U misijskom tjednu, u župama se uglavnom  molila misijska krunica, uz euharistijsko Klanjanje i molitvu za misionare i misije, a na Misijsku nedjelju, vjernici su organizirali prodajne štandove na kojima je bila ponuda misijskih suvenira kao i raznih slatkih delicija. Sav prikupljeni prihod, poslan je u Nacionalni ured PMD-a, u Zagreb. Župe koje su dale svoj duhovni i materijalni doprinos su:Župa Sv. Ivana Krstitelja – Pula, Sv. Eufemije – Rovinj, Sv.Peregrina – Umag, BDM od milosti – Sveta Marija na Krasu, Sv. Ivana apostola – Savudrija, Sv. Sabe opata – Kaštel ,Sv. Stjepana prvomučenika – Petrovija, BDM od snijega – Materada, Sv. Petra i Pavla – Kršete, Gospe Fatimske– Labin Donji, Presvetog Srca Isusova– Marcilnica, Rođenja Marijina – Labin Gornji, Sv. Barbare – Raša, Presvetog Trojstva – Sveta Nedjelja, Sv. Martina biskupa – Sveti Martin i Sv. Ivana i Pavla – Šumber. Uz redovitu milostinju toga dana, koja je namijenjena za misije, prikupljeno je još  oko 8.000,00 kn.

Snježana Kruhak

 

Najave i obavijesti

Utorak: 15 Lip 2021
Proslava blagdana sv. Elizeja
Nedjelja: 20 Lip 2021
Gračišće: Proslava sv. Vida
Nedjelja: 20 Lip 2021
Samostan sv. Mihovila nad Limom: Blagdan sv. Romualda

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.