Utorak, 19 ožujka, 2024
Misije

Provedena akcija MIVA

U nedjelju, 24. srpnja, na poticaj Nacionalne uprave i dijecezanskih ravnatelja Papinskih misijiskih djela, u povodu blagdana sv. Krstofora i ove je godine provedena je Akcija MIVA, pod geslom “Moj dar slavi Boga za sve prijeđene kilometre”. Akcija je obilježena napose u župama gdje postoji aktivna zajednica Papinskih misijskih djela. Ngdje su župnici nakon mise izašli izvan crkve te blagoslovili vozače i vozila, a ponegdje su samo blagoslovljene prigodne sličice, naljepnice i mirisi za auto sa znakom MIVE i sv. Kristofora.

Dijecezanski ravnatelj Papinskih misijskih djela u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, vlč. Mirko Vukšić(na slici), u župama kojima upravlja, Kršetama, Materadi i Petroviji  upriličio je blagoslov vozila te sakupljanje priloga u misijske kutije.

O Akciji MIVA

“Moj dar slavi Boga za sve prijeđene kilometre”

Desetak tisuća prijevoznih sredstava, među njima automobili, kamioni, traktori, pa i konji i magarci – sve to su plodovi akcije MIVA Hrvatska u kojoj se više od 80 godina prikupljaju sredstva za kupnju vozila za misionare diljem svijeta.

  Na svakom putu

Da bi misionari lakše radili na svom poslanju potrebna su im prijevozna sredstva jer većinom djeluju u krajevima koji su jako udaljeni od središta. Osim toga u mnogim djelovima su prometnice loše razvijene, a naši misionari često idu i u dijelove gdje rijetko tko dolazi. Prijevozno sredstvo koristi se i za prijevoz hrane, građevnog materijala, bolesnika do bolnica i tako pomažu, ali i spašavaju živote.

 Početak akcije MIVA

Akcija MIVA nastala je 22. ožujka 1927. godine u Kölnu, a ideju za nju je dao p. Paul Schulte. Njegov najbolji prijatelj, p. Otto Fuhrmann, koji je otišao u misije, umro je od malarije u Namibiji. Cijeli tjedan su ga vozili i nosili na ramenima do bolnice. Došao je prekasno i sljedeći dan je umro. To, da misionari nemaju niti osnovno prijevozno sredstvo za pomoć sebi i drugima, je patra Paula Schultea jako pogodilo te je po Europi počeo tražiti darovatelje za kupnju misijskih vozila. Danas ova akcija ima dugu tradiciju u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Australiji, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

MIVA Hrvatska

Ideja o početku organizacije MIVA Hrvatska nastala je nakon obilaska Misijskog ureda u Sloveniji. Kao i u Hrvatskoj tako i u Sloveniji postoji Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela koja već više od 20 godina organizira ovu akciju te su npr. u 2009. godini prikupili 241 623 eura. Osim što su tijekom godina pomogli u nabavci prijevoznih sredstava svojim misionarima, u 2008. godini su pomogli i u nabavci automobila za naše sestre misionarke: s. Doroteju Dundjer iz Benina, s. Mirabilis Višnjić iz DR Konga i s. Vedranu Ljubić iz Ugande.

Najave