Utorak, 19 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

Prva mlada misa u povijesti Župe sv. Ivana Krstitelja u Puli

Vlč. Branimir Šapina, mladomisnik, svećenik Porečke i Pulske biskupije, svoju je mladu misu proslavio u Župi sv. Ivana Krstitelja u Puli, u nedjelju, 14. srpnja 2019. Bila je to prva mlada misa u toj župi od njezina osnutka 1996. godine. Za mladomisničko geslo vlč. Šapina je odabrao riječi molitve „Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom!“

Svečanost je započela roditeljskim blagoslovom kojeg je mladomisniku na klecalu ispred crkve udijelila majka Ljilja Šapina, uz blizinu braće Ivana i Mateja. Taj je trenutak uzveličan prigodnom pjesmom župnoga zbora te recitacijama ministranata, u kojima je dostojno spomenut i pokojni mladomisnikov otac, Branko Šapina. Misi je nazočilo dvadesetak svećenika, među kojima i brojni mladomisnikovi kolege iz Riječke bogoslovije.

Nakon roditeljskog blagoslova, mladomisnik je u procesiji, praćen svećenicima i rodbinom, ušao u crkvu te započeo svoju prvu svečanu misu. 

U toj je je svečanoj prigodi, po želji mladomisnika, propovijedao fra Petar Ljubičić iz Hercegovine,  iz Župe Vitina, nedaleko Ljubuškog. U prigodnoj homiliji propovjednik je istaknuo veličinu svećeničkog poziva, naglasivši kako je svako svećeničko i redovničko zvanje Božji dar i Božja milost. Prisjetio se početka i svoga poziva prije više od 6 desetljeća, kada ga je Bog pozvao da širi Radosnu vijest. Branimirova će zadaća biti da pomaže onima kojima ga Bog bude slao. Nema danas lakoga života, rekao je fra Petar, i zato je važno imati one koji će nam spremno pomoći na putu Spasenja. Kroz niz pastoralnih primjera naveo je neke od gorućih problema ljudi današnjice te istaknuo važnost svećeničkoga poslanja, donošenja ljudima Radosne vijesti i pomaganja na putu Spasenja. Potaknuo je okupljene na molitvu za tako potrebna nova svećenička zvanja, istaknuvši kako je najuzvišenije i najljepše od svega služiti Bogu i braći ljudima. Istaknuo je uzvišenost želje i nastojanja majke Ljiljane da njezin sin Branimir postane svećenik. Citirao je Svetopisamske zapise o tome kako je Isus pozivao svoje učenike, te je potaknuo sve nadasve na molitvu za nova duhovna zvanja, navodeći i primjer, jedne župne zajednice u Italiji, blizu Torina, sa oko 4000 vjernika, koja je u pedeset godina imala oko 500 svećeničkih i redovničkih zvanja, ondje imaju već dugi niz godina praksu redovite molitve, mise i klanjanja svake prve nedjelje u mjesecu na nakanu duhovnih zvanja. Istaknuo je nadalje niz primjera iz svoje pastoralne prakse koji su raznim, neobičnim putevima doveli do novih svećeničkih zvanja. Homiliju je završio poticajnim riječima upućenim mladomisniku.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima se prigodnim riječima kao domaćin obratio o. Đuro Hontić, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja, zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji te svečanosti.

U svom završnom obraćanju mladomisnik se je, uz zahvalu Bogu, svojoj obitelji, te svima koji su na bilo koji način pomogli njegovome životnome putu i hodu prema svećeništvu, posebno sa zahvalnošću sjetio svoga pokojnoga oca Branka i neizmjerne ljubavi koju mu je iskazivao. Posebno se zahvalio fra Anti Barišiću koji je predvodio trodnevnu duhovnu pripravu uoči mlade mise, a kod kojeg je on duže vremena boravio u periodu razmatranja svećeničkog poziva. Zahvalu je uputio i propovjedniku, fra Petru Ljubičiću, podsjetivši se vremena provedenog kod njega u Međugorju. Zahvalio je na dolasku svim prijateljima, rodbini, župljanima, kao i vjernicima iz župa gdje je u nekom periodima svoga života boravio. Napose je izrazio zahvalnost na dolasku 96-godišnjoj majci pokojnog kolege svećenika Ivana Babića, iz Župe Šestanovac, iz Splitsko – makarske nadbiskupije, koji je preminuo pred oko mjesec dana; putovala je više od 400 kilometara kako bi nazočila toj mladoj misi.

Misu je glazbeno uzveličao župni zbor uz orguljsku pratnju Dolores Biasiol Vojnić. Pomoć su pružili i članovi dugih pulskih zborova, a u pojedinim dijelovima dirigentsku asistenciju dao je Goran Pitinac. Sudjelovala je i mlada glazbenica na violončelu Anamarija Bukovnik. Nekolicina župljana za ovu je svečanu prigodu odjenula narodne nošnje iz raznih krajeva Hrvatske.

Na kraju mise svi koji su to željeli mogli su od mladomisnika primiti mladomisnički blagoslov polaganjem ruku.

Druženje je nastavljeno prigodnom okrepom i osvježenjem za koje su se pobrinuli župljani te nevelike, ali veoma žive i aktivne župne zajednice. Nakon misnog slavlja drugi dio nastavio se oko obiteljskog stola u restoranu Hotela Pula gdje je bilo oko 250 gostiju. Tijekom ručka su iznesena mnoga svjedočanstava Branimirovih prijatelja, kako ih je on susretao u važnim i teškim trenucima života i bio im milosni dar od Boga. 

Branimir Šapina, sin pok. oca Branka i majke Ljilje, rođen je 22. lipnja 1977. u Puli kao prvo od troje djece. Osnovnu i srednju školu završio je u Puli. Nakon desetak godina radnog iskustva u turizmu, godine 2012. godine ulazi u Bogoslovno sjemenište Ivana Pavla II. u Rijeci i započinje filozofske i teološke studije na KBF-u u Rijeci gdje je diplomirao u rujnu  2018. godine. Red đakonata primio je u Puli po rukama porečkog i pulskog ordinarija mons. dr. Dražena Kutleše 24. studenog 2018. godine.

Prema dekretu Biskupijskog ordinarijata, izdanom o svetkovini sv. Tome apostola, vlč. Šapina će svoju svećeničko djelovanje u Porečkoj i Pulskoj biskupiji započeti službom župnog vikara u Umagu, u Župi sv. Peregrina.  (G. Krizman)

 

  

    

Najave