Bl. Miroslav Bulešić, dva mjeseca nakon svećeničkog ređenja, bilježi u svom Duhovnom dnevniku već prve kušnje, slabosti, koje su ga snašle. Ne želi opravdavati svoje slabosti već želi na njima poraditi; želi uočiti što to kod njega nagriza njegov svećenički identitet. Svjestan svoje ljudske ograničenosti i nemoći traži pomoć i zagovor Bl. Djevice Marije. Piše:

„Majko, u Tvoje se ruke predajem i preporučujem se Tebi. Ti znaš moje velike potrebe, Ti poznaš moju nejaku volju. Ti vidiš moje mane: moje sebeljublje, moje oholosti! Svu skrši u meni tu slabu [zlu] travu i posadi u moje srce ljubav živu, djelujuću, osnovanu na vjeri i u ufanju. Isprosi mi te milosti od Duha Svetoga. Neka se on nastani u meni i on neka vlada nada mnom. On neka mi pomogne u spoznaji samog sebe, i neka popravi i izravna u meni ono što je krivo!

Promotrio sam svoj duh. Koliko sebeljublja, oholosti. To je ono što još uvijek napunjava moju dušu. Duše Sveti, dođi i skrši tu moju oholost, i moje sebeljublje neka postane ljubav do bližnjega, a napose do Boga. Daj da ljubim Boga i duše kako ljubim sebe. Daj, udijeli mojoj duši poniznost, duh požrtvovnosti, duh prave vjere, ufanja i ljubavi. Daj da postanem „ništa“ u Tvojim rukama, i daj da živim u živoj vjeri u mistično Tijelo Kristovo.[1]

Odluka: dobro slušati sv. Misu i svaki put pitati [od] Boga poniznost, vjeru, ufanje i ljubav i požrtvovnost. Živjeti svoju Misu.

U Tvoje ruke, Majko, postavljam ovu odluku. Duh Sveti neka je blagoslovi i usadi u moje srce i neka mi bude uvijek živa i djelujuća.

Dođi, Duše Presveti, i napuni moje i naša srca zrakom svoje milosti. Dođi Utješitelju, slatki goste duše. Lava quod est sordidum u meni, riga quod est saucium,
flecte quod est devium! [Speri što je nečisto, zalij što je ranjeno, savij što je ukrivo!]... Dođi, dođi, dođi u sve duše! U dušu mojih roditelja, braće, rođaka, poznanika, svih ljudi. Napuni sva srca! Sutra ću prikazati sv. Misu u crkvi „Madonna del Divino Amore“[2] da se Bogu zahvalim što me je pozvao u svećenike, što mi je dao toliku milost; za svoje roditelje i braću. Za svoje mrtve.

Dođi Duše Presveti. Očisti moje srce. Daj da Ti po meni možeš puno i puno duša napuniti svojom milošću i sve utješiti. Tvoj sam. Ti raspolaži sa mnom!“ (Duhovni dnevnik, Rim, 12. 6. 1943.

            Bl. Miroslav, kao mladomisnik, bilježi duhovne opasnosti s kojima se susreo na početku svećeničkog života, te bilježi u svom Duhovnom dnevniku: „Lako mi je i ugodno kritiziranje bližnjega. Previše lakomišljeno se upuštam u to. Majko, nauči me šutjeti i o svakom dobro govoriti, imajući veliko poštovanje do svih, bez razlike, i misleći da svatko ima svoje vrline, koje moram uzdignuti i pohvaliti. Tako ću moći živjeti u miru sa svima i moći ću od svih čuti dobar glas za mnom [iza sebe].“ (Čabrunići, 13. 8. 1943.)

            Danas se olako dovede u pogibelj dobar glas kako pojedinca još lakše svećenika. Nekako je lakše promatrati svećenikove mane nego vrline; lakše suditi nego pozitivno govoriti. Bl. Miroslav moli: „Majko moja, Ti koja si bila ponizna kroz cijeli svoj život, nauči me poniznosti: daj mi tu milost, da živim skrovito u molitvi i požrtvovnosti; daj da ne težim za tim da se pokažem, da nadvisujem druge. U skrovitosti i u poslušnosti daj mi živjeti, i tako daj da tražim duše. Nauči me to i usadi mi takvo mišljenje i udijeli [mi] od Boga takvu volju. Moram biti uvjeren kako je uzaludno da se ja mučim, ako Bog ne blagoslovi. I Bog ne blagoslovi gdje nema poniznosti.“

Kaže sv. Ivan od Križa: „Na koncu svega, mi smo stvoreni radi ljubavi… Cilj duhovnog života jest sjedinjenje duše s Bogom. Sjedinjenje po sličnosti u ljubavi. To se ostvari kada dvije volje – volja duše i volja Božja – postanu suglasne, kada kod jedne ne ostane ništa što bi se odupiralo drugoj.“

 

[1] U jeku Drugog svjetskog rata, 1943. godine, Papa Pio XII. objavljuje encikliku "Mystici Corporis Christi", u kojoj prikazuje Crkvu kao mistično Tijelo Kristovo.

[2] Poznato rimsko marijansko svetište – crkva iz 1745. „Gospa Božje ljubavi“.

Najave i obavijesti

Nedjelja: 31 Svi 2020
Obavijest o Tečaju priprave za brak u mjesecu svibnju

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.