Vlč. Ivan Macinić, umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije, osnažen svetim sakramentima, blago je u Gospodinu  preminuo na blagdan sv. Mihaela, Gabriela i Rafaela arkanđela, u subotu, 29. rujna 2018. godine, u Svećeničkom domu Betanija u Puli u 79. godini života i 53. godini svećeništva.

Vlč. Macinić rođen je 27. studenog 1939. godine u naselju Močitada, blizu sela Rakotule, nedaleko Karojbe, od oca Šimuna i majke Antice r. Dobrilović, kao prvi od trojice sinova, kasnije je dobio braću Marija i Antona – Dušana.  

Sakrament krštenja primio je u selu Rakotule, u župnoj crkvi sv. Roka, dan nakon rođenja, 28. studenog 1939. godine. Sakrament svete potvrde primio je u Karojbi.

Osnovnu školu pohađao je u selima Pahovići, Rakotule, Radoslavi, Brig i u Karojbi od 1946. do 1951. godine. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Biskupskom sjemeništu u Pazinu gdje je položio maturu 24. lipnja 1959. godine. U Pazinu je pohađao i Visoku teološku školu, od 1961. do 1966. godine. Diplomirao je 1967. godine s radom na temu „Ples kao društveno sociološka igra“.

Red đakonata primio je Pazinu, 4. travnja 1965. godine po rukama tadašnjeg ordinarija mons. dr. Dragutina Nežića, a on ga je iste godine, 11. srpnja, zaredio za svećenika. Mladu misu proslavio je 22. kolovoza 1965. godine.

Pastoralno je djelovanje na Njivi Gospodnjoj započeo 4. kolovoza 1965. godine kao duhovni pomoćnik u Poreču i Fuškulinu gdje ostaje sve do 30. studenog 1966. Tada biva imenovan kapelanom u Oprtlju i tu službu vrši do kolovoza 1967. godine. U istom vremenskom razdoblju excurrendo iz Oprtlja upravlja župom Završje. Župnikom u Tinjanu i Bermu imenovan je 25. kolovoza 1967. godine te ondje ostaje do umirovljenja u kolovozu 2018. godine.

U više je navrata obnašao službu dekana Pazinskog dekanata te je u više saziva bio član Svećeničkog vijeća biskupije. Devedesetih godina obnašao je službu nadzora za vjeronauk u školama, a i predavao je vjeronauk u pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile te u pazinskoj Osnovnoj školi Vladimira Nazora. Od stranih jezika aktivno se služio talijanskim, francuskim, njemačkim i španjolskim jezikom.

Nakon duže bolesti i višekratne hospitalizacije u pulskoj Općoj bolnici, vlč. Macinić je preminuo u Svećeničkom domu Betanija u Puli.

Misa za pokojnika bit će u ponedjeljak, 1. listopada  2018. godine u 16 sati u župnoj crkvi u Tinjanu. Sprovod će biti istog dana na groblju u Rakotulama.

Vlč. Macinić je župama Tinjan i Beram upravljao punih 51 godinu, što je jedno od najduljih službovanja neprekidnog staža u jednoj župi na području Porečke i Pulske biskupije. U tih više od pola stoljeća skrbio za sakramentalni, no i za vjerski život općenito, mnogih generacija. Prigodom proslave njegovog zlatomisničkog jubileja, 2015. godine, istaknute su značajne brojke podijeljenih sakramenata tijekom njegovog dugogodišnjeg staža u Tinjanu u Bermu: kršteno je više od 530 djece, pričešćeno više od 560 djece, krizmano njih više od 600, vjenčalo se više od 250 parova, a na vječni je počinak obredom sprovoda otpraćeno više od 700 osoba. Pribrojimo li tome i one u prvim godinama službe u Poreču, Fuškulinu, Oprtlju i Završju, te one u tri godine nakon zlatomisničkog jubileja, svi su ti brojevi još poprilično veći. Prigoda je to da se, kao i kod svakog sprovoda svećenika sjetimo uputiti Bogu zahvalnu molitvu za sve što naši svećenici čine nastojeći ljude približiti Bogu. 

 

Najave i obavijesti

Petak: 4 Pro 2020
Raša: Proslava sv. Barbare

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.