Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

Visoka obljetnica mature u znaku posjete blaženiku

Generacija maturanata iz Pazinskog sjemeništa obilježila 60. obljetnicu mature. Toj generaciji pripadaju dva biskupa, mons. Mile Bogović i mons. Ivan Milovan.

U srijedu, 12. rujna 2018., generacija maturanata Pazinskog sjemeništa iz 1958. godine obilježila je tu visoku obljetnicu mature. Okupilo se 19 bivših učenika. Prvi razred Sjemeništa, tih ranih Pedesetih godina, upisalo je čak 72 učenika, u drugom razredu iz je bilo 64, a u Sjemeništu je maturiralo 28 đaka, jer su mnogi, obzirom na to da Sjemenište nije bila škola s pravom javnosti, prešli u druge javne škole. Osim dva spomenuta biskupa i desetak svećenika toj generaciji pripada i akademik, Josip Bratulić, ali i brojni drugi istaknuti članovi društva, liječnici, poduzetnici, novinari i druge aktivne javne ličnosti koje su u turbulentnim vremenima druge polovice 20. stoljeća svojim radom i zalaganjem doprinijeli boljitku i općem dobru naroda na ovim našim prostorima, ali i šire.

Druženje je započelo okupljanjem u Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji, gdje ih je primio i prigodno pozdravio ravnatelj preč. Alejandro Castillo.  Sudionici susreta su se radosno prisjetili svojih školskih dana, kolega, a napose odgojitelja i profesora koji su im, riječima ili primjerom, nerijetko usadili smjernice za važne životne odabire.

Susret je nastavljen misom u Svetvinčentu, na grobu bl. Miroslava Bulešića. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Mile Bogović, umirovljeni biskup gospićko-senjski, uz koncelebraciju mons. Ivana Milovana, umirovljenog biskupa porečkog i pulskog, te ostalih okupljenih svećenika koje je iznjedrila ta generacija. Biskup Bogović, u uvodnom pozdravu, spominjući se bl. Bulešića, ali i svih ostalih kojima se, na njegovu inicijativu, projektom izgradnje crkve Hrvatskih mučenika na Udbini, željelo iskazati počast, naglasio je kako su “mučenici bili veliki upravo u svojoj nemoći”.

Kako godine prolaze sve se više sjećamo ljudi i prilika u kojima smo živjeli. Sjećamo se tako i poglavara, profesora i odgojitelja iz Sjemeništa, koji su nam tada, iz dječje perspektive izgledali strogi, no što smo stariji mijenjamo perspektivu te nam je sjećanje na njih postaje drugačije, mnogo draže, rekao je mons. Milovan.

Napomenuo je kako bl. Bulešić, zajedno s bl. Francescom Bonifaciom i bl. kardinalom Alojzijem Stepincem, spada među novovjeke mučenike iz vremena komunizma. Podsjetio je potom na blaženikov životopis s naglaskom na njegovo pastoralno djelovanje. Istaknuo je kako ga nijedna od strana u vojnom sukobu nije voljela jer je on prema svima postupao jednako, gledajući, kao svećenik, u svakome, prije svega – čovjeka. Kroz svoje je pastoralno djelovanje, u tim ratnim vremenima pokazao svoju veliku ljudsku i svećeničku zrelost.  Biskup je istaknuo i don Mirov rad sa djecom i mladima, te veliki poduhvat organiziranja misija u Kanfanaru gdje je djelovao tek godinu dana. Blaženi je Miro čast oltara zaslužio ne samo mučeništvom već i uzornim životom i djelovanjem, naglasio je biskup, a njegov stav najbolje se očituje iz citata koji je uklesan na grobu u dnu svetvinčentske crkve gdje je bio pokopan prije prijenosa u misni oltar: „Ako me hoćeš k sebi, evo me pripravna. Svoj ti život sasvim darujem za svoje stado. Uz tvoju milost, i ako me ti učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva, već ga žudim. Neka bude tvoja volja.“ Biskup je na kraju ukratko podsjetio na okolnosti mučeništva.

Istaknuo je, citiravši nazočnog kolegu svećenika Rudija Koracu, kako su „sveci kao zvijezde, visoko, ne možemo ih dohvatiti, ali nam služe kao orijentiri“, te zaključio željom da „nam svima bl. Miroslav bude primjer i zagovornik“.

Na tom, pomalo posebnom misnom slavlju, misna čitanja su čitali akademik Bratulić te poznati novinar, rimski dopisnik raznih hrvatskih medija Aldo Sinković. Susret generacije nastavljen je druženjem uz zajednički objed.

Najave