Utorak, 19 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

Mlada misa vlč. Dejvisa Martinovića

Vlč. Dejvis Martinović, ovogodišnji mladomisnik zaređen za svećenika Porečke i Pulske biskupije, svoju je mladu misu svečano proslavio u subotu, 8. srpnja 2017., u mjestu Plaški, u Župi sv. Ane, u Gospićko-senjskoj biskupiji, gdje su mu roditelji stalno nastanjeni.

Vlč. Dejvis, dok je bio stalno nastanjen u sjemeništu i bogosloviji, odakle je pohađao gimnaziju i onda teološke studije, rijetko je imao priliku biti u roditeljskom domu, ipak, jako je dobro poznat u tome kraju jer je kao đakon, pa i kao bogoslov, obilazio kuće za godišnji blagoslov. Redovito je sudjelovao u misnim slavljima Župe Svete Ane u mjestu Plaški. Nenametljiv, ponizan, i spreman svakoga saslušati, svojom je osobnošću osvojio srca vjernika u našoj župi. Tim više ovo slavlje mlade mise obradovalo je vjernički puk, susjede i prijatelje u Plaškom. Bog ga blagoslovio dobrim vremenima, bio na pomoći u svećeničkom stasanju i blagoslovio pastoralnim uspjesima.
Na misi je sudjelovalo oko 500 vjernika, koncelebriralo je 30-tak svećenika iz raznih biskupija, a pjevanje je predvodio katedralni zbor iz Poreča.
Na misi je propovijedao vlč. Vladimir Žarko Ošap, župnik župe Banja Luka, kojeg je vlč. Dejvis u svojoj 5-oj godini života upoznao u župi Drvar gdje je vlč. Ošap tada bio župnikom. Vlč. Vladimir Ošap poznat je vjernicima ovoga kraja po svojim jasnim i konkretnim stavovima te snažnom i glasnom izričaju poruke. Pozvao je sve nazočne vjernike da u Isusovoj poruci “molite Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju” prepoznaju Isusovu želju da nastave i dalje moliti za svećenike, i našeg vlč. Dejvisa.
Homilija:

 {mp3}1778-dejvismladamisa-h{/mp3}

Mladomisnikovi roditelji su Dragan Martinović iz Duboštice i Mirela r. Gavrić iz Lipnice. Brat Mihael je na studiju u Danskoj, a sa roditeljima su još dvije sestre osnovnoškolskog uzrasta, Katarina i Nikolina. Nakon što su otišli u izbjeglištvo Devedesetih godina, bili su u Drvaru i Stocu, a 2007. godine su došli u Lapat. Dejvis Martinović, mladomisnik, rođen je 11. svibnja 1993. u Varešu, u Bosni i Hercegovini, u Vrbosanskoj nadbiskupiji, kršten je u obližnjoj župi Preobraženja Gospodinova u Borovici. Prva dva razreda škole pohađao je u Drvaru, druga dva u Švedskoj, više razrede osnovne škole u Stocu. Zatim se odlučio za svećeništvo i završio klasičnu gimnaziju u Pazinu u koju je dospio uz pomoć prof. Pere Marića. Maturirao je 2011. godine i upisao Filozofsko-teološki studij u Rijeci. Godine 2013. nastavio je studij u Rimu na papinskom Sveučilištu sv. Križa. Diplomirao je 2016. godine, iste je godine zaređen za đakona, 26. studenog, u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, po rukama porečkog i pulskog ordinarija Dražena Kutleše koji ga je, ove godine, 10. lipnja, zaredio za svećenika Porečke i Pulske biskupije. (Foto i txt: Josip Anušić/Tiskovni ured PPB)

  

Najave