Četvrtak, 25 travnja, 2024
Duhovna zvanja

„Svećeništvo je ljubav Isusova srca“

Istarski svećenici proslavili blagdan Srca Isusova

Višegodišnja je praksa da svećenici Porečke i Pulske biskupije blagdan Srca Isusova, Dan posvećenja svećenika, obilježe okupljanjem i u nekoj od župa diljem biskupije. Ove je godine, u petak 23. lipnja 2017., susret održan u župnoj crkvi Majke Božje od zdravlja u mjestu Hreljići u Vodnjanskom dekanatu.

Ta je crkva inače poznata hodočasnička destinacija druge nedjelje listopada kada brojni vjernici iz svih dijelova biskupije sudjeluju na misi koja se održava na trgu ispred crkve.

Okupljenim svećenicima se na početku uvodnim pozdravom obratio generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac te je uslijedila molitva Srednjeg časa. Susretu je nazočilo pedesetak svećenika i redovnika prezbiterija istarske crkve, u zajedništvu sa ordinarijem mons. Draženom Kutlešom te biskupom u miru mons. Ivanom Milovanom.  

Izlaganje na temu „Presveto srce Isusovo i svećenički poziv“ izrekao je fra Drago Vujević iz pazinskog Franjevačkog samostana Pohođenja Marijina. Kao izvore koje je koristio naveo je pismo pape Benedikta XVI. iz 2009. godine, koje je objavljeno prigodom otvorenja svećeničke godine, kada je ujedno obilježeno i 150. obljetnica smrti sv. Ivana Marije Vianneya, zatim poruka pape Ivana Pavla II. o 100. obljetnici posvete svijeta Božanskom srcu Isusovu te jedan nagovor, iz 1977. godine,  nekadašnjeg biskupa Biskupije Essen., Franza Vinzbacha.  

„Svećeništvo je ljubav Isusova srca“, citirao je predavač uvodnu rečenicu pisma pape Benedikta XVI., te nastavio citat, taj dirljivi izraz omogućuje nam prije svega s nježnošću se i zahvalnošću spomenuti neprocjenjivog dara kojeg svećenici predstavljaju ne samo za Crkvu, već i za samo čovječanstvo. Mislim na sve one prezbitere koji vjernicima i čitavome svijetu ponizno i svakodnevno nude Kristove riječi i geste, nastojeći se sjediniti s Njim u svojim mislima, volji, osjećajima i čitavim svojim životom. Kako im ne odati priznanje za njihove apostolske napore, njihovo neumorno i samozatajno služenje, njihovu ljubav kojom teže zagrliti sve? I kako ne pohvaliti vjernu odvažnost tolikih svećenika koji usprkos svim poteškoćama i nerazumijevanjima ostaju vjerni svojem pozivu biti “Kristovi prijatelji”, koje je on po imenu pozvao, sebi odabrao i poslao?.

Predavač je potom istaknuo kako je teško laicima objasniti bit osjeta duhovnog poziva, i odazivanja na njega, no svaki je svećenik svjestan da je to do kraja osobni čin, no toj je nadasve čin vođen Božjom rukom. To prihvaćanje je izručenje svoga srca Gospodinu. Početak, ali kasnije i osnova svećeničkog služenja je upravo u srcu izručenom Gospodinu. Fra Drago je potom istaknuo pojedine poteškoće poimanja svećeništva i svećeničkog djelovanja  u današnjem svijetu koji doživljava mnoge radikalne i strelovite obrate. Istaknuo je teškoće djelovanja svećenika u društvu koje je od loše interpretacije slobode i tolerancije, te pod utjecajem pluralizma svjetonazora i krivog shvaćanja vrednota izgubilo osnove socijalne dimenzije ljudskoga života. Svećenik takvome društvu može ponuditi moći srca, moći srca ljudskoga povezanog sa Srcem Isusovim: blagost, dobrota, strpljivost i milosrđe.

Izlaganje možete poslušati ovdje:

 {mp3}170623-DragoVujevic{/mp3}

 Nakon duhovnog nagovora uslijedio je ispit savjesti i mogućnost za sakrament pomirenja, te sveta misa na kojoj su sudjelovali i mještani Hreljići.

Misno slavlje predvodio je biskup ordinarij mons. Dražen Kutleša. Homiliju je izrekao fra Drago:

{mp3}170623-hreljici-homilija{/mp3}

Susret je završen zajedničkim objedom svih sudionika susreta, na kojem su im se pridružili načelnik Općine Marčana Predrag Pliško i njegov zamjenik Marjan Kostešić, koji su imali udjela u organizaciji i uspjehu tog okupljanja.

Najave