Utorak, 19 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

Sprovod vlč. Alojzija Bafa

U utorak, 20. lipnja 2017.,u Tinjanu, u Porečkom dekanatu, održana je sprovodna misa i ukop pok. vlč. Alojzija Bafa, umirovljenog svećenika Porečke i Pulske biskupije.

Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Šimuna i Jude Tadeja predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan u suslavlju s 45 svećenika. Župna crkva bila je posve ispunjena vjernicima, a veliko mnoštvo je misu pratilo i na trgu izvan crkve.

Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo da je ta sprovodna misa nadasve zahvala Bogu za život i svećeničko služenje pokojnika. Mnoštvo okupljeno na sprovodnoj misi izraz je zahvale pokojniku za blizinu, dobrotu i prijateljstvo koje je oko sebe širio. U svim župama gdje je služio ostavljao je trag vedrine, dobrote i brige za čovjeka. Kao dobar učenik i nasljedovatelj Isusa Krista Dobrog Pastira i on je cijelog života hrabrio i tješio, pozivao i poučavao, okupljao i molio za sve. Odrastao je u brojnoj plemenitoj i pobožnoj vjerničkoj obitelji, obilježen urođenom dobrotom i vedrinom srca po kojoj je ljudima bio blizak i drag, i svima je, na svim župama gdje je službovao, praćen brigom i podrškom svoje sestre Marte, pružao svoje iskreno svećeničko služenje. Obdaren od Boga praktičnim duhom ulagao je sebe ne štedeći se, također i u obnovu brojnih crkvenih objekata. Poslovična je bila i njegova brzina, spretnost i okretnost u životu, što je često prelazilo u prave anegdote. Svi mi, cijela naša velika biskupijska obitelj iskazujemo zato svoju veliku zahvalnost i pratimo ga na njegovu prijelazu s ovoga svijeta Bogu usrdnom molitvom. Poput sv. Franje koji je u Pjesmi nad pjesmama zahvaljivao za „sestricu smrt“ mi ovdje danas zahvaljujemo za život pokojnog svećenika koji je svoje dane ispunio svjedočeći svima Božju dobrotu. Ova pogrebna misa je također naša zagovorna molitva za vječni pokoj naših preminulih. Katekizam Katoličke Crkve uči nas da Crkva od svojih početak časti spomen mrtvih, i za njih prinosi molitve, poglavito misnu žrtvu, da bi očišćeni mogli prispjeti blaženom gledanju Boga. Crkva također preporučuje milostinju, oproste i djela pokore u korist pokojnika.

Sv. Pavao u svojoj poslanicama progonjenim kršćanima piše „Živimo ili umiremo, Gospodinovi smo.“ Hrabrio je tako Pavao kršćane u teškoćama i poticao na ustrajnost i vjernost. Evanđelje o blaženstvima divna je, ali i zahtjevna Gospodinova Riječ. Često ju je u životu čitao i naviještao naš pokojnik, pa kada ga je već u visokim godina snašao težak i nezaslužen križ, on se utvrđivao u vjeri u istinitosti Isusove riječi : „Blago vama kad vas prognaju i sve zlo slažu protiv vas, velika je plaća vaša na nebesima.“ Molimo da Gospodin primi doista njegovo trpljenje kao ovozemaljsko čistilište te ga primi u svoj Nebeski dom, zaključio je biskup.

Homilija:

{mp3}170620bafhomilija{/mp3}

Na kraju mise od pokojnika se u ime biskupa ordinarija te svih svećenika, redovnika i redovnica Porečke i Pulske biskupije oprostio generalni vikar mons. Vilim Grbac koji je ukratko iznio životopis vlč. Bafa. On je istaknuo kako je vlč. Baf živio svoje svećeništvo s radošću, služeći svima koji su mu bili povjereni. U svom pastoralnom radu s vjernicima, ali i u brizi za crkvena dobra bio je neumoran. „Svima bijah sve, da pošto poto neke spasim“, riječi su sv. Pavla, te riječi se itekako mogu prepoznati u životu vlč. Bafa, nastojao je svima biti sve jer je volio svoje svećeništvo, jer je nastojao svakome čovjeku približiti Isusa Krista, jer se trudio svakome čovjeku donijeti radost vjere koju je u životu svjedočio, naglasio je mons. Grbac.

Životopis i Duhovni testament:

{mp3}170620bafcv{/mp3}

Duhovni testament, kojeg je pokojnik napisao 16. travnja 2016., na svoj zemaljski rođendan, pročitao je porečki dekan preč. Milan Zgrablić. U testamentu, koji započinje riječima „Veliča duša moja Gospodina, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga“ vlč. Baf je zahvalio Bogu na daru života, svećeništva i svim primljenim milostima. Riječima zahvalnosti spomenuo se roditelja, braće i sestara, odgojitelja i profesora te svih župljana. Kao duhovnu ostavštinu preporučio je svima: „Čuvajte svoju vjeru, jačajte je i podržavajte molitvom, primanjem svetih sakramenata ispovijedi i pričesti. Djecu svoju odgajajte u školi evanđelja, dajte im lijepi primjer života.“ U testamentu je nadalje izrazio želju da bude pokopan u Tinjanu, nakon sprovodne mise u župnoj crkvi, što je i ostvareno.

Potom je veoma emotivni posljednji pozdrav pokojniku uputio vlč. Anton Kolić, koji je otišao u sjemenište u vrijeme kada je vlč. Baf bio župnikom u njegovoj rodnoj župi Barban, selu Šaini. On se, uz ostalo, prisjetio riječi vlč. Bafa koje je uputio njemu i drugoj djeci, prije nego im je dopustio da ministriraju, dao im je napisane na hrvatskom i talijanskom, 10 Božjih zapovijedi i rekao „Prije nego ćete ministrirati, naučite se što morate delati: ‘Boga i ljude poštivati.’“ Vlč. Kolić pak danas, među Gradišćanskim Hrvatima gdje djeluje, daje djeci 10 Božjih zapovijedi na hrvatskom, njemačkom, mađarskom i romskom jeziku. Gdje god je služio uvijek je, u spomen na dragog vlč. Bafa, dijelio 10 Božjih zapovijedi. 

{mp3}170620bafkolic{/mp3}

U ime obitelji riječi zahvale izrekao je pokojnikov brat Franko Baf. Po završetku sprovodnih obreda, impresivno duga pogrebna povorka krenula je kroz mjesto prema groblju, gdje je lijes spušten u grobnicu na novom dijelu groblja, uz pjesmu, kako je vlč. Baf sam poželio u Duhovnom testamentu, „Kraljice neba“.

Veliko mnoštvo koje se okupilo na posljednjem ispraćaju vlč. Alojzija Bafa, kao i prošle godine na proslavi njegovog  dijamantnog svećeničkog jubileja, dokaz je ljubavi, poštovanja i podrške koju su i u ovom posljednjem trenutku ljudi htjeli izraziti tom izuzetno omiljenom svećeniku.

Najave