Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

Mlada misa u Balama

Mauro Boccadoro, zaređen za svećenika u subotu 10. lipnja, dan kasnije, o svetkovini Presvetog Trojstva, svoju je mladu misu proslavio u Rovinjsko-kanfanarskom dekanatu, u mjestu Bale, u župnoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije.

Mladomisnik je svečanu euharistiju predvodio uz koncelebraciju više svećenika, a uz njega su bili rektor pulskog Biksupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ preč. Piergiorgio De Angelis i župnika mladomisnikove župe u Italiji, don Giuseppe Gioia.

Uvodnim pozdravom okupljenima se obratio domaći župnik, vlč. Joel Cattary koji je pozdravio obitelj i rodbinu mladomisnika, članove njegove neokatekumenske zajednice iz Pule, i zajednice iz Perugie, bogoslove iz pulskog sjemeništa, župljane Bala i druge okupljene vjernike. Župnik se ujedno prisjetio i svoje mlade mise koju je pred točno 18 godina proslavio u pulskoj crkvi Gospe od mora.

Prigodnu homiliju izrekao je vlč. Nikola Mladineo, bivši vicerektor pulskog sjemeništa koji je trenutno u poslanju u Irskoj. Propovjednik se u homiliji osvrnuo na srž svetkovine Presvetog Trojstva, stavivši naglasak na zajedništvo Božanskih Osoba, odnosno zajedništvo Crkve kao Tijela Kristova. Ovom se svetkovinom presvetog Trojstva stavlja naglasak na zajedništvo, na poteškoće koje ono često donosi u međuljudskim odnosima, no nadasve na zajedništvo braće koja se ljube u Isus Kristu, na ono zajedništvo kakvo Bog želi među ljudima. Crkva ne može bez svećenika, ali ni svećenik ne može bez Crkve, rekao je propovjednik, te istaknuo kako svećenički celibat naglašava njegovo zajedništvo sa Crkvom, Kristovom zaručnicom.

Potom je za ambon pozvao vlč. Maura koji je kroz kratko svjedočanstvo iznio svoj duhovni put do svećeništva, naglasivši kako je svjestan da nije on odabrao poziv, već je Bog odabrao njega. Vjeru je pobliže upoznao kroz pohađanje kateheza Neokatekumenskog puta u Perugi gdje je radio kao znanstveni istraživač na Fakultetu tehničkih znanosti. Mladomisnik je zahvalio svima na dolasku a nadasve Bogu na svome svećeničkome zvanju.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se kratko obratio don Giuseppe Gioia, mladomisnikov župnik,  koji se prisjetio pojedinih etapa i značajnih trenutaka mladomisnikovog puta do svećeništva.  

Nakon završnog blagoslova održan je obred ljubljenja mladomisničkih ruku.

Sa dva ovogodišnja mladomisnika, pulsko je sjemenište do sada dalo 72 svećenika koji su na službi u raznim krajevima svijeta.

Župljani Bala su se za ovu prigodu potrudili posebno urediti svoju župnu crkvu, po središnjoj lađi crkve bio je oblikovan  tepih od latica cvijeća žute i bijele boje, brnistre i stolisnika, kojima su stvoreni lijepi i znakoviti simboli: raspelo, kalež…

Misu su glazbeno animirali naizmjenično župni zbor i kantori pulskog sjemeništa.

 

Najave