Petak, 29 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

In memoriam: vlč. Atilije Nefat

Vlč. Atilije Nefat, umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije, okrijepljen svetim sakramentima, blago je u Gospodinu preminuo 11. siječnja 2017. godine u Svećeničkom domu „Betania“ u Puli, u 80. godini života i 54.  godini svećeništva.

Vlč. Nefat rođen je u selu Jureši, nedaleko Starog Pazina, u Pazinskom dekanatu, od oca Franje i majke Franice r. Belac kao najmlađe od šestero djece, uz dva brata i tri sestre. Kršten je u župnoj crkvi sv. Jurja na Starom Pazinu, gdje je primio i sakrament svete potvrde u siječnju 1947.

Osnovnu školu pohađao je na Starom Pazinu, a srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Pazinskom sjemeništu gdje je maturirao 1959. godine, po povratku sa odsluženja vojnog roka u Varaždinu i Gospiću. Filozofsko-teološki studij pohađao je pri Visokoj teološkoj školi u Pazinu od 1959. do 1964. godine.

Red đakonata i red prezbiterata primio je po rukama mons. dr. Dragutina Nežića. Za svećenika je zaređen u Pazinu 29. srpnja 1963. godine, a mladu misu proslavio je 28. kolovoza iste godine.

U 45 godina aktivne svećeničke službe bio je župnik više župa u sjevernom i južnom dijelu biskupije, te je više puta vršio službu substitutusa i upravitelja samostalnih kapelanija. Prva župa koja mu je dodijeljena na upravljanje po primanju svećeničkog reda bila je Župa Zrenj koju je preuzeo o blagdanu Velike Gospe 1963. godine. Istovremeno pomaže u Oprtlju i Završju. Godine 1971. date su mu na upravljanje Gradina, Topolovac i Pregara. Dvije godine kasnije, po razrješenju od prethodnih župa, biva imenovan župnikom Karojbe, Rakotula i Kaldira. Ondje ostaje do kraja rujna 1982. kada preuzima župu Štinjan. Od 1987. do 1990. iz Štinjana excurrendo upravlja župom Fažana. Krajem srpnja 2008. biva umirovljen i prelazi u Svećenički dom „Betania“ u Puli, te ondje, u obližnjoj Župi sv. Pavla, prema mogućnostima, pomaže u pastoralu, napose ispovijedajući. Unatoč invaliditetu te značajnim zdravstvenim poteškoćama čitav je svoj život posvetio zauzetom radu na Njivi Gospodnjoj, ugradivši tako svoju snagu u pastoralna nastojanja na dobrobit istarske Crkve te vjernika Porečke i Pulske biskupije.

Sprovodna  misa i oproštaj s pokojnikom bit će u petak, 13. siječnja  2017. godine u župnoj crkvi na Starom Pazinu u 14,30 sati.

Najave