Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

“Božić je objava Božje dobrote i čovjekoljublja”

Svečanu euharistiju svetkovine Rođenja Gospodinovog, u srijedu, 25. prosinca 2019., u pulskoj je katedrali predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, u suslavlju s kanonicima pulskog stolnog kaptola sv. Tome apostola te katedralnim župnikom preč. Rikardom Lekajem.

Župnik je na početku, pozdravljajući sve okupljene, istaknuo radost što su toga dana u koncelebraciji i dva nova kanonika pulskog stolnog kaptola sv. Tome apostola, prečAtlilje Krajcar i preč. Tone Žufić, koji su, istaknuo je župnik, u bivšem sistemu osobno prošli teško iskustvo progona i zatvorske kazne, zbog vjernosti Kristu, Crkvi i narodu.  

Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo da je Božić jedinstveni, čudesan blagdan, velik po svojem sadržaju, značenju i poruci za naš um, ali i blagdan srca jer božićna atmosfera dira duboko naše osjećaje.  

Jedan od odgovora na pitanje “što je Božić?” biskup je potražio u Pavlovoj poslanici, “objavila se dobrota i čovjekoljublje Boga našega Spasitelja”, očitovala se dobrota Božja. Ljudi su ranije, od Adamova vremena, zamišljali Boga, no ipak je ostajao dalek i tajanstven, a Isusovim rođenjem On je izašao iz svoga nedostupnoga svjetla, i postao je čovjekom. Došavši on nam je u ljudskom liku pokazao kako bi trebalo živjeti, kao Božji čovjek, ka stvorenje koje je na sliku Božju stvoreno. Pokazalo se da Bog nije dalek i bešćutan, On se rođenjem u Betlehemu objavio u liku djeteta punog miline. I cijeli je život bio pun miline i dobrote prema slabima i grešnicima, samo je bio oštar prema umišljenima, oholim i tvrdima. Božićna poruka je utjeha za sve nas i daje nam mir srca, ohrabrenje i sigurnost da nismo sami u svijetu. Jako je dobro vjerovati da imamo Boga uz sebe, u sve dane života, lijepa je to poruka za sve ranjene, žalosne i potlačene.  

https://www.mixcloud.com/PorečkaiPulskabiskupija/mons-milovan-homilija-božić-2019-pula/

Poruka blagdana Božića je da Bog voli čovjeka, i da je Bog sama ljubav, istaknuo je propovjednik. Vrhunski je to pokazao baš u jaslicama kada se je rodio za nas i na križu kada je umro za nas ljude. Božić nam govori “čovječe nisi izgubljen, čovječe nisi zaboravljen”, zato je Božić uvijek blagdan radosti i blagdan kršćanske nade, ohrabrenja i nove snage.  

Novorođeni sin Božji velika je radost za sav narod, rođen u štali postao je važna i snažna Riječ Božje blizine i solidarnosti, sa svima nama ljudima svih vremena. On nam je bliz nastojanju da osiguramo minimum životnih potreba za sebe i obitelj, ali u našem traženju smisla i cilja vlastitog života. Betlehemsko djetešce pruža nadu smisao i cilj svakome čovjeku, posebno onima koji osjećaju umor života, on potvrđuje dostojanstvo i svetost čovjeka te obasjava svojim svjetlom i majčinstvo i očinstvo i brak i obitelj i odgoj djece i kulturu i sav čovjekov rad i zauzimanje.  

Biskup je u nastavku podsjetio kako je u Grecciu, kod Asiza, sv. Franjo, da bi sebi i drugima bolje dočarao rođenje Isusovo, slavio živopisnu polnoćku u štali. Time je htio pokazati veliku ljepotu i značenje tog blagdana u kojem gledamo Boga u malome djetetu koje nam je blisko, drago i pobuđuje u nama da se otvorimo Bogu.  

Doživljaj Božića je nadasve – Bog je sama Ljubav, istaknuo je biskup. Bog as ne prisiljava da ga volimo, ni da vjerujemo, ni da dolazimo u Crkvu, ali on nas izaziva svojom malenošću i potrebitošću, da živimo u prijateljstvu s njim i da se trudimo svjedočiti našu vjeru i vjernost njemu. Sav zakon Božji sažet je u Zakonu ljubavi, “ljubi Boga svoga svim srcem, a bližnjega kao samoga sebe”. To je temeljna poruka ovoga blagdana, ne miriti se s arogancijom, egoizmom i nasiljem nego živjeti zakon ljubavi, imati vremena strpljivosti, opraštanja, međusobnog poštovanja, zauzetosti i brige jedni za druge, u obitelji i društvu.  

Evo nam poziva Božića, unositi taj duh Božića u svoj svakodnevni život, u sve odnose s našim bližnjima, osobito s najpotrebitijima, bolesnima, starijima i žalosnima. To znači, prema riječima svetog pape Ivana Pavla II., širiti civilizaciju ljubavi i života.  

Slavlje Božića poziv je na radost i na zahvaljivanje Bogu, ali i na trajno življenje opredjeljenja u vjeri, po sakramentalnom životu i dobrim odlukama u životu pozvani smo ustrajati u tom svjedočenju za vjeru.  

Neka nam se iz srca vine molitva “pokaži nam Gospodine milosrđe svoje i daj nam svoje spasenje”, zaključio je mons. Milovan.  

Župnik Lekaj je na kraju, uz božićno čestitanje podsjetio da će se u pulskoj katedrali, na nedjelju Svete Obitelji, 29. prosinca, o misi poldanici pro populo održati blagoslov djece.  (G. Krizman)

 

Najave