Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Zanimljiva trodnevnica u toplicama uoči blagdana Majke Božje od Zdravlja

Jedino istarsko termalno lječilište, Istarske toplice, i ove je godine svečano proslavilo svoju nebesku zaštitnicu, Majku Božju od Zdravlja. Trodnevnica koja se ondje već dugi niz godina održava uoči blagdana Majke Božje od Zdravlja, od 19.11.2019 do 21.11.2019. ove je godine obogaćena nizom zanimljivih sadržaja.

Prvoga dana otvorena je izložba akademske umjetnice Vedrane Franelić iz Rijeke pod nazivom „Punto Sacro – Punto di partenza“. Autorica je svoj put započela sa izložbama  „Glagolji grad“,  i „Vjedi Slovo“, usavršavajući se na tečajevima i umjetničkim radionicama. Svoj put je nastavila studiranjem Primijenjene umjetnosti u Rijeci, dio školovanja provela u Veneciji, gdje je nastala ideja o toj izložbi svjetovne i sakralne tematike kojom je započela trodnevnica.

Prvoga dana u popodnevnim satima, u knjižnici lječilišta održana je radionica ‘storytelling’ o legendi nastanka izvora ljekovite vode sv. Stjepana, koja je čudotvorno potekla ispod stijene, a kojom su se i u prošlosti ljudi liječili. Svake se godine u sklopu trodnevnice održava procesija ispod Stijene Svetog Stjepana, popraćena molitvom krunice, do Kapele Majke Božje od Zdravlja. Procesiju je ove godine predvodio  ravnatelj toplica Mirko Kliman noseći križ, simbol vjere, simbol nasljedovanja Isusovog puta.

Program se nastavio sa pjesmom i krunicom, te nagovorom vlč. Marcina Madeja na temu „Liječenje duha, duše i tijela sakramentima i molitvom“. Uslijedilo je misno slavlje, a potom i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom  koje su animirali mladih iz Udruge Otvoreno Srce iz Buja. U nagovoru je vlč. Madej istaknuo važnost liječenja duha i duše u molitvi, ispovijedi, svetoj pričesti i svetoj misi. Isus je rekao ‘vjera te tvoja spasila’, citirao je vlč. Madej te je istaknuo da je vjerojatnost ozdravljenja tijela veća što je veća vjera. Razlamajući Riječ dnevnoga evanđelja spomenuo  je Zakeja, koji nije mogao nikako vidjet Isusa jer je bio niska rasta, ali od silne želje popeo se na drvo da ga vidi. Koliko smo mi spremi danas “popeti se na drvo” da bi susreli Isusa? Imamo li uvijek tu spremnost? Sudionici duhovne obnove unatoč kiši i lošem vremenu, željeli su ‘dotaknuti Isusa’, u misi se susresti s njime, rekao je uz ostalo propovjednik.

Drugoga dana prva ‘storytelling’ radionica imala je za temu svetkovine i svetišta Majke Božje od Zdravlja u Istri, a druga legendu o Velom Joži,  nastanku istarskih gradića i rijeke Mirne. Ta je radionica nastavljena razgovorom o raznolikosti i autohtonosti Istre kroz specifične odlike istarskih tradicija, običaja i vjerskih blagdana.

Popodnevni dio drugoga dana duhovne obnove, nakon pobožnosti krunice nastavljen je nagovorom o Majci Božjoj od Zdravlja kojeg je izrekao vlč. Bernard Jurjević, župnik u Barbanu, Ceru i Sutivancu; u homiliji je naglasio predanost i posvećenost Blažene Djevice Marije Božanskom poslanju. On je potom predvodio i misno slavlje te klanjanje, a sve su animirali članovi Župnog zbora sv. Nikole iz Barbana. Predvoditelj  se u homiliji osvrnuo na Evanđelje dana te istaknuo mudrost djevica koje su spremne čekale Isusa. Povezao je to s tom duhovnom obnovom, te napomenuo da je to priprava za blagdan Gospe od Zdravlja u punini čistoće duše, duha i tijela. Bilo je govora o svetkovini Marijinog prikazanja u Hramu, o Mariji koja je bila u predanju za Božje poslanstvo. Marijin put nije bio lak, bilo je onih koji joj nisu bili naklonjeni, ali ona nikad nije odustala i u srcu je čuvala sve te boli do kraja, do Isusovog križa. Tako smo i mi  pozvani zanemariti svjetovne klevete i odbacivanja, biti ustrajni i ne odustajati kod boli i poteškoća. Pozvani smo sjetiti se Marije koja je naš uzor i liječnica naših srdaca, s njom ulazimo u pripremu za blagdan. Predvoditelj je pohvalno istaknuo činjenicu da to lječilište daje svojim pacijentima, uz liječenje ljekovitom vodom i medicinske skrbi i mogućnost liječenje duha i duše duhovnom obnovom. Tu je misu animirao zbor iz Kaštela i voditelj zbora Barban Dean Visintin. U Istarskim toplicama se, osim toga, redovito svakoga tjedna održavaju svete mise.

Svečanom procesijom i krunicom  od stijene do Kapele Majke Božje od Zdravlja započelo je slavlje blagdana Majke Božje od Zdravlja, u četvrtak, 21. studenog.

U kapeli lječilišta svečanu svetu misu predvodio je velečasni Jeronim Jokić, župnik iz Boljuna, a suslavili su vlč. Tonči Jukopila, župnik iz Oprtlja i vlč.Izidor Sekicki, župnik iz Motovuna.

U homiliji  se je velečasni Jeronim Jokić osvrnuo na blagdan Majke Božje od Zdravlja koji se iz Venecije, spašene od kuge po zagovoru Majke Božje od zdravlja, Madonna della Salute, proširio i  na naše krajeve, te spomendan Marijinog prikazanja u Hramu.

Prihvaćanje križa u našim životima važno je za liječenje duha i duše, a kad se izliječi duhovna dimenzija ozdravlja i tijelo koje je prolazno, istaknuo je propovjednik. Misu je animirao zbor iz Kaštela sa voditeljem zbora Deanom Visintinom.

Nakon mise su svi uzvanici zajedno sa svećenicima obilježili Blagdan svečanom večerom u restoranu Lječilišta i glazbom.

(Txt: G. Krizman, zahvala na fotografijama i informacijama: Eda M, Valerija D.)

 

Najave