Utorak, 16 travnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Proslavljen Dan Policijske kapelanije blaženoga Miroslava Bulešića

U srijedu, 6. studenoga 2019. je u Fažani proslavljen Dan Policijske kapelanije blaženog Miroslava Bulešića koja djeluje pri Policijskoj upravi istarskoj.

Misno slavlje u fažanskoj župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana predvodio je mons. Frano Musić, biskupski vikar Vojnog ordinarijata pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Misi je nazočio načelnik PU istarske Božo Kirin sa suradnicima, brojni djelatnici policije, predstavnici Općine Fažana, MORH-a, braniteljskih udruga te Hrvatske ratne mornarice na čelu s kapetanom bojnog broda Vladom Zokom. Nazočan je bio i Mario Dohmanić, voditelj Samostalne službe MUP-a za suradnju s Vojnim ordinarijatom.

Prigodne uvodne pozdrave i riječi dobrodošlice na početku je izrekao preč. mr. Ilija Jakovljević, kapelan Policijske kapelanije blaženoga Miroslava Bulešića, koji je, između ostalog i župnik Fažane pa je stoga svečanost održana ondje.

Predslavitelj je na početku zahvalio preč. Jakovljeviću na aktivnom sudjelovanju i svesrdnoj pomoći koju rado pruža u raznim prigodama, aktivnostima i događanjima u Vojnom ordinarijatu. Mons. Musić se je nadalje, kroz citate iz duhovnog dnevnika bl. M. Bulešića, osvrnuo na duhovno bogatstvo tog Božjeg ugodnika, te ga po uzvišenosti povezao s obilježjima policijskog zvanja. „Policijski je posao zahtijevan i nerijetko vrlo opasan, pun izazova i traži velike žrtve i odricanja, uzvišeni ideali, čuvanje dobra i temeljnih ljudskih prava, zaštita slabih i ugroženih, slobode i pravnoga poretka pred silnicima i bezobzirnima, to nema cijene, jer se ne može ničim platiti. Policijski posao nije ugovor o djelu, ‘osam sati, pet dana u tjednu’, nego poziv, častan i dostojanstven, vrijedan svakoga poštovanja. Jer samo čisti srcem, kako kaže bl. Miroslav Bulešić, mogu služiti nepodijeljeno i vjerno. Tko će nam bolje i jasnije od bl. Miroslava Bulešića pokazati kako se ustrajava odlučno, načelno, zrelo i s ljubavlju“, istaknuo je između ostalog predslavitelj.

Blaženik nas poučava kako živjeti od vjere i kako sačuvati vjeru kao najveću dragocjenost u svijetu prolaznosti i prolaznih ideologija, zaključio je mons. Musić.

Na kraju se okupljenima obratio načelnik Kirin koji je istaknuo kako je policijski poziv često vrlo zahtijevan te je stoga zahvalio kapelanu preč. Jakovljeviću na predanom radu i duhovnoj pomoći koju pruža djelatnicima pulske policijske uprave. „Policijski poziv human je i častan, on nije samo posao ili profesija već trajno životno opredjeljenje za činiti dobro, koje se ostvaruje i ispunjava brigom za sigurnost ljudi. U obavljanju toga poziva trajno smo suočeni sa stresnim situacijama. Stoga je jako bitno da pored sebe imamo dušobrižnika, duhovnog savjetnika koji nam može pružiti riječ utjehe kada nam je to potrebno. Stoga Vam se, dragi Ilija, u ime svih djelatnika Policijske uprave istarske najsrdačnije zahvaljujem, zaključio je načelnik Kirin te svima čestitao Dan policijske kapelanije blaženoga Miroslava Bulešića.

Misu je glazbeno animirala Policijska klapa sv. Mihovila iz Splita koja je na kraju održala i prigodni kraći koncert. (G. Krizman)

 

Najave