Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Istarski liječnici proslavili sv. Luku evanđelistu

U petak, 18. listopada, istarska podružnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva „mons. Marcel Krebel“ sa sjedištem u Puli, u Župi sv. Pavla apostola proslavila je blagdan tog Božjeg ugodnika, svoga zaštitnika, svečanim misnim slavljem te nakon mise druženjem uz prigodno izlaganje koje je održao preč. Milivoj Koren, kanonik Porečkog stolnog kaptola sv. Maura.

Na početku misnoga slavlja sve okupljene pozdravio je župnik domaćin, pulski dekan, preč. Milan Mužina. Misno slavlje glazbeno je animirao župni zbor pod ravnanjem orguljaša, dr.med. spec. Andreja Angelinija.

Preč. Koren je u prigodnoj homiliji, nakon kratkog uvoda osobnog iskustva u zdravstvenom miljeu u ulozi pacijenta, istaknuo, citirajući kako „Isus posla njih 72“, da uz liječnike uvijek dolaze i medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje, koji s liječnicima čine tim, i pomažu u uspješnijem liječenju. Nadalje, kada dvoje ili više rade zajedno za pomoć i spas trećega, to je znak trojstvene prisutnosti, rekao je propovjednik. Naglasio je i da su svi korisnici liječničkih usluga pozvani na zahvalnost i molitvu za medicinsko osoblje, ali i na pripravnost na dijalog i suradnju sa onima koji nam pomažu.

Po završetku misnoga slavlja članovi HKLD okupili su se u župnoj dvorani. Uvodnu molitvu predvodio je preč. Mužina u ulozi duhovnika pulske podružnice društva. Riječ pozdrava, uz nekoliko tehničkih obavijesti o nadolazećim aktivnostima društva izrekla je dr. Branka Mandelović Rajko.

U nastavku je preč. Koren održao prigodno izlaganje, citirajući i više praktičnih primjera, o hagioterapiji, s posebnim naglaskom na riječi pok. dr. Tomislava Ivančića i hagioasistentice Ane Perišić. Predavač je u izlaganje unio i svoje dugogodišnje iskustvo u praksi rada bračnih savjetovališta, obzirom da je dugi niz godina bio na čelu Ureda za obitelj Porečke i Pulske biskupije, a i dalje je član dijecezanskog Vijeća za obitelj. Izlaganje je potaklo bogatu raspravu, sa mnoštvom intervenata više okupljenih liječnika koji su, nasuprot sve ekstremnijoj atomizaciji medicine, istaknuli potrebu multidisciplinarnog pristupa pacijentu, te adekvatnu valorizaciju, duhovnog, ili za vjernike – vjerskog aspekta osobe, što može biti značajna pomoć u sveukupnom terapijskom procesu.

HKLD “mons. Marcel Krebel” – Pula osnovana je kao  prva područna podružnica društva, 18. siječnja 1992. (G. Krizman)

Najave