Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Proslava blagdana sv. Faustine u crkvi Misericordiae

Ove je godine blagdan sv. Faustine u Puli proslavljen pod geslom „Jedino ljubav ima smisao. Ona uzdiže naša najsitnija djela u vječnost.“

U subotu, 5. listopada, u pulskoj crkvi Majke Božje od Milosrđa, Misericordiae, u starogradskoj jezgri, svečano je  proslavljen blagdan sv. Faustine Kowalske.

To je ujedno bila i središnja biskupijska proslava toga blagdana, kojeg svake godine organiziraju sestre Milosrdnog Isusa, zajedno s članovima Udruge Radnici Milosrdnog Isusa, te, u posljednjih nekoliko godina, i u suradnji s katedralnom župom koja rado u svojoj filijalnoj crkvi ugosti tu svečanost.

Priprava za blagdan započela je dan ranije, u petak, 4. listopada. Program je započeo katehezom i klanjanjem te je zaključen misnim slavljem. Oba dana program je vodio p. Marijan Zubak, misionar Krvi Kristove iz Zagreba.

Drugoga dana, na sam blagdan, susret je započeo katehezom, uslijedila je pobožnost krunice Božjega Milosrđa te je kulminirala misnim slavljem. Na početku misnoga slavlja okupljene je prigodno pozdravio katedralni župnik, vlč. Rikard Lekaj koji je izrazio radost što se obilježavanje blagdana sv. Faustine događa upravo u toj crkvi, u samom centru grada. Osim vlč. Lekaja koncelebrirao je i preč. Željko Staver, kanonik Pulskog kaptola sv. Tome apostola.

Predvoditelj je u prigodnoj homiliji pozvao okupljene da se zapitaju koliko smo mi u svome svakodnevnome životu, u velikim i malim potrebama zaista bližnji osobama oko nas. Bog se obratio malenima, odabrao je dvanaestoricu, odabire svakoga od nas za sudjelovanje u djelu Spasenja, na nama je da taj poziv prihvatimo svojim životom i svakodnevnim djelovanjem.  

Na kraju misnog slavlja upriličen je ofer, čašćenje relikvija sv. Faustine, a sestre su potom dijelile čokoladice s likom svetice, na čijem je omotu bio ispisan pojedini citat iz njezine bogate duhovne ostavštine.

Sestre Milosrdnog Isusa su u Pulu stigle 2000. godine, a trenutno ondje borave tri sestre: s. Jaira Udovičić, predstojnica, s. Ivana Perković i s. Evelina Wolinska.

 

Najave