Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Staviti život u Božje ruke – proslava blagdana sv. Mihovila u Žminju 29. rujna 2019.

I ovogodišnja je proslava blagdana Sv. Mihovila zaštitnika župe u Žminju bila je svečana. Prethodila joj je trodnevna priprava uz molitvu, klanjanje i ispovijedi, koju je uz župnika Jordana Rovisa vodio vlč. Darko Zgrabljić. Bio je to najbolji mogući uvod u nedjeljno slavlje.

Svečani  ulazak koncelebranata u misnom  slavlju bio je popraćen zadivljujućim zvucima orgulja i zanosnom pjesmom župnoga zbora koja je prisutna na svim našim slavljima, a koja nas uvijek iznova oduševi. Na samom je početku žminjski župnik pozdravio sve prisutne i čestitao Dan župe i Dan općine Žminj izdvojivši posebno vodeće ljude Općine Žminj i mjesnih institucija škole i vrtića, a kako je sv. Mihovil i zaštitnik policije pozdravio je i prisutne predstavnike policijskih  postaja iz Rovinja i Pazina.

Misno je slavlje predvodio vlč. Josip Peteh najmlađi od desetorice žminjskih svećenika. Po lijepoj tradiciji svake godine svi naši svećenici sudjeluju u misnom slavlju, a jedan od njih ga predvodi. Njima se pridruže i svećenici iz okolnih župa. Kako je ove godine blagdan pao u nedjelju mnogi pozvani svećenici zbog obaveza u svojim župama nisu mogli biti tu. Pa su tako ove godine uz župnika i vlč. Peteha  sumisnici bili vlč. Lino Rakar, otac Marijan Glamočak iz Rovinja i žminjski svećenik s najdužim stažom vlč. Marijan Pamić. 

Neobično je bilo ali i poticajno vidjeti i čuti za ambonom  policijskog djelatnika u odori kako čita prvo čitanje. Evanđelje je čitao otac Marijan Glamočak iz Rovinja.

Velečasni  Peteh je „spelja mašo“ na neki svoj poseban, jednostavan način. U središte svoje homilije vlč. Peteh je  stavio vječitu borbu dobra i zla, naglasivši kako je važno, biti poput Mihaela koju svoju pobjedu nad Zlim stavlja u Božje ruke.

„Biti poslušan i služiti, to su dvije kvalitete protiv kojih đavao nema nikakve snage,  ni vlasti. Ako se stavimo u stav služenja i  poslušnosti prema Bogu onda smo izvan logike đavla i on ne zna što će s nama, jer on tu logiku ne poznaje. On pozna samo oholost, samo pohlepu i uništenje.“    

Stalno nastojanje i trud kroz naše svakidašnje borbe, ne odustajanje i pouzdanje u Boga je obrazac življenja koji đavao ne prepoznaje. Samo tako možemo biti  graditelji Božjega kraljevstva, i dionici Božjega kraljevstva i slave Isusovog uskrsa, završio je svoju poruku nade vlč. Peteh.

Osim zbora sv. Mihovila za kojega je teško naći riječi hvale, slavlje su svojom pjesmom obogatili i učenici Osnovne škole Žminj koje vodi glazbena pedagoginja Anđela Damijanić. Djeca iz Vrtića Rapčići iz Žminja i učenici nižih razreda Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj su na misu došli u narodnim nošnjama i tako pokazali svoju privrženost blagdanu našega zaštitnika, a nama ispunili srce samom svojom pojavom. Na kraju  mise održan je kratki koncert duhovnih pjesama dueta iz Rijeke Aledory kojega čine braća Alen i Dorian Škrobonja.

U zahvali na kraju mise svim sudionicima i onima koji su pomogli da svečanost bude tako dostojanstvena, župnik Jordan Rovis je i  prigodnim darovima zahvalio predstavnicima policije i Aledoryma, te čestitao imendan svima onima koji nose neku od varijanti imena Mihael, Gabriel i Rafael, a kojih na području žminjske župe ima tridesetak, kako je  s neskrivenim ponosom istaknuo vlč. Rovis.

I završimo našim starim pozdravom, pozivom:“ Dovidova! I kletu Bože daj!“ ( tekst: Nada Galant, fotografije: Nela Peteh)

 

Najave