I ovogodišnja je proslava blagdana Sv. Mihovila zaštitnika župe u Žminju bila je svečana. Prethodila joj je trodnevna priprava uz molitvu, klanjanje i ispovijedi, koju je uz župnika Jordana Rovisa vodio vlč. Darko Zgrabljić. Bio je to najbolji mogući uvod u nedjeljno slavlje.

Svečani  ulazak koncelebranata u misnom  slavlju bio je popraćen zadivljujućim zvucima orgulja i zanosnom pjesmom župnoga zbora koja je prisutna na svim našim slavljima, a koja nas uvijek iznova oduševi. Na samom je početku žminjski župnik pozdravio sve prisutne i čestitao Dan župe i Dan općine Žminj izdvojivši posebno vodeće ljude Općine Žminj i mjesnih institucija škole i vrtića, a kako je sv. Mihovil i zaštitnik policije pozdravio je i prisutne predstavnike policijskih  postaja iz Rovinja i Pazina.

Misno je slavlje predvodio vlč. Josip Peteh najmlađi od desetorice žminjskih svećenika. Po lijepoj tradiciji svake godine svi naši svećenici sudjeluju u misnom slavlju, a jedan od njih ga predvodi. Njima se pridruže i svećenici iz okolnih župa. Kako je ove godine blagdan pao u nedjelju mnogi pozvani svećenici zbog obaveza u svojim župama nisu mogli biti tu. Pa su tako ove godine uz župnika i vlč. Peteha  sumisnici bili vlč. Lino Rakar, otac Marijan Glamočak iz Rovinja i žminjski svećenik s najdužim stažom vlč. Marijan Pamić. 

Neobično je bilo ali i poticajno vidjeti i čuti za ambonom  policijskog djelatnika u odori kako čita prvo čitanje. Evanđelje je čitao otac Marijan Glamočak iz Rovinja.

Velečasni  Peteh je „spelja mašo“ na neki svoj poseban, jednostavan način. U središte svoje homilije vlč. Peteh je  stavio vječitu borbu dobra i zla, naglasivši kako je važno, biti poput Mihaela koju svoju pobjedu nad Zlim stavlja u Božje ruke.

„Biti poslušan i služiti, to su dvije kvalitete protiv kojih đavao nema nikakve snage,  ni vlasti. Ako se stavimo u stav služenja i  poslušnosti prema Bogu onda smo izvan logike đavla i on ne zna što će s nama, jer on tu logiku ne poznaje. On pozna samo oholost, samo pohlepu i uništenje.“    

Stalno nastojanje i trud kroz naše svakidašnje borbe, ne odustajanje i pouzdanje u Boga je obrazac življenja koji đavao ne prepoznaje. Samo tako možemo biti  graditelji Božjega kraljevstva, i dionici Božjega kraljevstva i slave Isusovog uskrsa, završio je svoju poruku nade vlč. Peteh.

Osim zbora sv. Mihovila za kojega je teško naći riječi hvale, slavlje su svojom pjesmom obogatili i učenici Osnovne škole Žminj koje vodi glazbena pedagoginja Anđela Damijanić. Djeca iz Vrtića Rapčići iz Žminja i učenici nižih razreda Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj su na misu došli u narodnim nošnjama i tako pokazali svoju privrženost blagdanu našega zaštitnika, a nama ispunili srce samom svojom pojavom. Na kraju  mise održan je kratki koncert duhovnih pjesama dueta iz Rijeke Aledory kojega čine braća Alen i Dorian Škrobonja.

U zahvali na kraju mise svim sudionicima i onima koji su pomogli da svečanost bude tako dostojanstvena, župnik Jordan Rovis je i  prigodnim darovima zahvalio predstavnicima policije i Aledoryma, te čestitao imendan svima onima koji nose neku od varijanti imena Mihael, Gabriel i Rafael, a kojih na području žminjske župe ima tridesetak, kako je  s neskrivenim ponosom istaknuo vlč. Rovis.

I završimo našim starim pozdravom, pozivom:“ Dovidova! I kletu Bože daj!“ ( tekst: Nada Galant, fotografije: Nela Peteh)

 

Najave i obavijesti

Nedjelja: 27 Ruj 2020
Pula: Proslava blagdana sv. Vinka Paulskog
Ponedjeljak: 28 Ruj 2020
Laniška misa za VII. obljetnicu beatifikacije

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.