Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

U Fažani proslavljen blagdan sv. Kuzme i Damjana

U četvrtak, 26. rujna, župa Fažana proslavila je svoje nebeske zaštitnike, sv. Kuzmu i Damjana. Misno slavlje predvodio je ravnatelj dijecezanskog Caritasa preč. Željko Zec, koji je nekada, kako je i sam rekao u uvodnom obraćanju, pred više od 20 godina bio ondje župnik. Na početku je sve okupljene pozdravio domaćin, vlč. mr. Ilija Jakovljević.

Predvoditelj je u prigodnoj homiliji istaknuo kako nam je blagdan svetih Kuzme i Damjana prigoda da se, u svjetlu njihovog mučeništva, zapitamo o jačini svoje vjere. Poštivanje tradicije je dobro, ali ispod tradicije mora postojati i živa vjera u kojoj nalazimo snagu za život prema kršćanskim načelima, istaknuo je preč. Zec. Upravo je kršćanstvo ono koje nam daje poticaj da svoj život osmislimo za život vječni. To nam svojim primjerom pokazuju monumentalne figure sv. Kuzme i Damana, ali i u bližim povijesnim vremenima naš bl. Miroslav Bulešić, koji je ostao revan u vjernosti Kristu i Crkvi sve do mučeničke smrti, rekao je propovjednik.

Nakon misnog slavlja slavlje su svojim glazbenim umijećem uzveličali poznati istarski glazbenici: svojim vrsnim glasom bariton Ronald Braus i mezzosopran Vilma Grazia Žmak, te pijanistica Vesna Ivanović Ocvirk.

Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava koju su predvodili: prve večeri preč. Milan Mužina, druge večeri vlč. Jure Purkić i treće večeri vlč. Milivoj Koren.  

Homilija:

 

Najave