Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

O svetkovini sv. Mavra dodijeljena biskupijska priznanja

Svečano večernje misno slavlje o svetkovini sv. Mavra, zaštitnika Porečke biskupije i grada Poreča, predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša u suslavlju sa kanonicima Porečkog stolnog kaptola sv. Maura i drugim svećenicima. Tom su prigodom tradicionalno dodijeljena priznanja zaslužnim vjernicima laicima koje su predložili svećenici u pojedinim dekanatima.

Mons. Kutleša je u prigodnoj homiliji, govoreći o liku sv. Mavra, istaknuo dva glavna razloga zašto su se dešavali progoni onih koje mi danas častimo kao svece mučenike. Propovjednik je istaknuo da se ti razlozi mogu sažeti u dvije ključne riječi: martiyr i hagios. Martyr, svjedok, je onaj koji je spreman podnijeti najuzvišeniju žrtvu, žrtvu života, kako bi ostao vjeran onome što propovijeda. Hagios, riječ kojoj mi uobičajeno dajemo značenje ‘svet’ ujedno znači drugačiji i izdvojen od nečega, od ostalog, poput pravih kršćana koji su izdvojeni iz svijeta, drugačiji jer žive po Božjim zakonima i označavaju ljudima kakvi bi trebali biti; zato i jesu progonjeni, jer bude u ljudima glas savjesti.  Biskup je potom pojasnio dva jednostavna načina kako se boriti protiv progona. Prvo je naučiti i znati opravdati razlog svoje nade, naglasio je biskup citiravši Petrovu poslanicu, potrebno je znati obrazložiti koji je smisao takvoga načina života. Nadalje, treba živjeti kršćanskim životom jer to može drugoga potaknuti na promjene u životu u tome smjeru i približiti ga Crkvi. No, ako čovjek koji se deklarira kršćaninom, ne živi sukladno tome, prema Božjim zakonima, to može drugoga još više udaljiti od Crkve, stoga je potrebno posebnu pozornost obratiti upravo na svoje ponašanje, a ne samo na riječi. Biskup je podsjetio da nam to treba biti na pameti napose kada dođu životne nedaće i poteškoće. Trebamo se tada sjetiti da su duhovne velikane progonili upravo zato jer se nisu htjeli podvrgnuti raznim ideologijama, nisu govorili ono što su određeni režimi htjeli čuti; jednako tako i Crkva treba uvijek zastupati vječne, neprolazne vrednote, te uvijek proglašavati nauk Isusa Krista.

Mi danas i u Crkvi, i u civilnoj povijesti štujemo i častimo ljude koji su bili spremni podnijeti žrtvu u ime viših ideala, i svojim su herojskim gestama usmjeravali povijest cijelih naroda; znajmo i mi biti veliki u odlučujućim trenutcima i pokazati svoju snagu i vjeru i sve ono što čovjek treba u određenim trenutcima pokazati. Molimo zagovor našeg Svetog Zaštitnika da nam pomogne da možemo biti dostojni onoga imena čime se zovemo, kršćani, zaključio je biskup.

Na kraju misnog slavlja kancelar biskupije, preč. Sergije Jelenić, pročitao je imena i obrazloženja dodjele biskupijskih priznanja pojedinim zaslužnim vjernicima laicima, a ordinarij im je uručio priznanja uz prigodno čestitanje.

Vladimir Mirko Bilić i Valter Valković iz župe Uznesenja Marijina – Katedrala u Puli nagradu su primili za više od 35. godina sakristanske službe.

Gisella Smilović iz župe Sv. Martina biskupa u Momjanu nagrađena je za vođenje crkvenog zbora i uređivanje crkve.

Elzi Camlić iz župe Sv. Nikole biskupa iz Barbana nagrada je uručena za preko 40 godina pomaganja župnicima i za aktivno sudjelovanje u crkvenom zboru.

Inočente Ružić iz župe Sv. Kuzme i Damjana mučenika u Kašteliru negrađen je za redovitu skrb oko liturgijskih slavlja i uzdržavanja crkvenih zgrada.

Romano Benčić iz župe Sv. Mateja apostola u Sv. Mateju – Cere nagradu je primio u znak zahvale za 60 godina službe orguljaša i vođenja župnog zbora, a ujedno mu je upućena i čestitka jer će u subotu, 25. studenog  2017. proslaviti sa suprugom Milkom 50. godišnjicu braka.

Posljednja ovogodišnja nagrada uručena je Marinu Golobu  iz župe Sv. Martina biskupa u Bermu za višegodišnje služenje i pomaganje u župi, župniku i potrebnima. 

 

Najave