Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Pula: Proslavljen blagdan sv. Vinka Paulskog

Pulske sestre milosrdnice blagdan svog utemeljitelja, sv. Vinka Paulskog, i ove su godine, 27. rujna, tradicionalno proslavile u župnoj crkvi sv. Pavla apostola, jer se na području te župe nalazi kuća pulskih sestara milosrdnica, koja je nedavno lijepo obnovljena.

Proslavi blagdan je prethodila dvodnevna duhovna priprava, također u crkvi sv. Pavla. Prve večeri misno slavlje je predvodio vlč. Josip Kolega, duhovnik u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“. On je na početku homilije naglasio da se sveci slave ne samo kao bi im se divili, već kako bi zazivali njihov zagovor u raznim potrebama, jer se u njima Bog na poseban način uprisutnio i očitovao. Govoreći o sv. Vinku podsjetio je na putovanje tijekom kojeg je zarobljen i poslan na galiju, da bi kasnije, nakon što je započeo svoje velebno karitativno djelo, slao redovnice upravo ondje gdje nitko nije htio ići, da donose Božju blizinu tim najtežim zatočenicima na tom užasnom prisilnom radu. Bog to želi učiniti sa svakim od nas, ljudi i danas imaju boli, svoje galije, svoje grijehe, neko svoje veslo koje vuku, a upravo se je sv. Vinko specijalizirao za pomaganje u toj vrsti patnje, koja je „ispod radara“, koja nije očita, naglasio je vlč. Kolega. Sv. Vinko želi svakome koji ima neku svoju patnju, neku svoju galiju, donijeti Krista. Pozvani smo Kristu u poniznosti pokazati svoju patnju, dopustiti mu da uđe u tu patnju kako bi je uzeo na sebe, istaknuo je vlč. Kolega.

Druge večeri duhovne priprave misno slavlje je predvodio generalni vikar biskupije, koji je ujedno i rovinjski župnik, mons. Vilim Grbac. Te su se večeri, u predvečerje blagdana, tradicionalno okupili članovi svih konferencija sv. Vinka s područja Porečke i Pulske biskupije. Mons. Grbac je podsjetio na društvene i socijalne okolnosti u kojima je sv. Vinko postao svećenikom, to je tada, uz ostalo, značilo na neki način, donekle, osigurati vlastitu obitelj. On nije bio uzoran od samog početka, imao je dosta poteškoća, no sagledavši potrebu jedne bolesne obitelji, potaknuo je župljane da pomognu, i od tada počinje polako razmišljati na drugačiji način. Dolazi do spoznaje da biti kršćanin znači živjeti ljubav prema bližnjima. Osim što je bezrezervno pomagao siromašnima, on se je družio i nastojao odgajati i bogate, pokušavajući im otvoriti oči da nauče vidjeti bližnjega u potrebi i pomoći. Osvrćući se na dnevno evanđelje o Marti i Mariji mons. Grbac je naglasio važnost uvažavanja rada i molitve, jedno i drugo je potrebno. Rad mora biti potkrijepljen molitvom, ono što riječima ispovijedamo nije vjerodostojno ako naši bližnji iz našeg ponašanja ne mogu osjetiti Božje milosrđe, naglasio je mons. Grbac.

Na sam blagdan sv. Vinka Paulskog euharistiju je predvodio vlč. Joel Catary, župnik u Kanfanaru i Balama, uz koncelebraciju više svećenika. Na početku misnog slavlja prigodni pozdrav i dobrodošlicu okupljenima izrekao je župnik domaćin, pulski dekan preč. Milan Mužina, a ukratko o recentnim aktivnostima pulskih članova Vinkovske mladeži govorila je Ana Okmaca koja je napose naglasila sudjelovanje na susretu u Gospiću gdje su imali prigode bolje upoznati lik i djelo službenice Božje s. Žarke Ivasić, redovnice koju su ubili partizani 1946. godine.

Vlč. Catary je u prigodnoj blagdanskoj homiliji, nakon prigodnih pozdrava i čestitki sestrama milosrdnicama, spomenuo kako je on na blagdan sv. Vinka, 27. rujna 1993. godine izvlačenjem izabran za pulsko sjemenište „Redemptoris Mater“. Blagdan sv. Vinka prigoda je da promatrajući njegov plodonosan i sveti život upremo pogled u onoga koji je pravi autor svakog dobrog djela, a to je Bog. Vinko nam želi biti poticaj na činjenje dobra, svi sveci bi nam trebali biti oni koji nam otvaraju želju za činjenjem dobra, za obraćenjem, za vršenjem Božje volje. Gospodin želi da svaki od nas, gledajući Vinka poželi novost života u Gospodinu. Govoreći o životu sv. Vinka propovjednik je rekao kako ga je Bog pratio u preobrazbi od pomalo sebičnog mladića, kroz razna trpljenja, do obraćenika i velikog svetačkog lika.  Radi novosti Gospodinove prisutnosti u njegovu srcu on se počinje saginjati nad svakom potrebom bližnjega, u njegovu se srcu rađa ono što zovemo ‘vinkovsko pitanje’ ‘ što možemo učiniti?, što bi trebali učiniti?, on više ne bježi od bijede, već s njom ulazi u dijalog i daje odgovor, a odgovor je Krist koji nas uči što treba učiniti. Jedini odgovor je unijeti Caritas Cristi u svaku ljudsku bijedu. Genijalnost sv. Vinka je u stavu da ne postoji bijeda, ni grijeh koje Božja ljubav ne može izliječiti, naglasio je vlč. Catary.

Mise tijekom duhovne priprave, kao i na sam blagdan, glazbeno je uzveličao Župni zbor sv. Pavla pod ravnanjem dr. Andreja Angelinija.   

Najave