Fažana, župa Vodnjanskog dekanata na zapadnoj istarskoj obali, proslavila je u utorak, 26. rujna 2017., svečanim večernjim  misnim slavljem, svoje zaštitnike, sv. Kuzmu i Damjana.

Svečani misno slavlje predvodio je vlč. Dejvis Martinović, mladomisnik, u zajedništvu s vlč. Marijanom Jelenićem, vlč. Dragom Petrovićem te domaćinom vlč. Ilijom Jakovljevićem.

Predslavitelj se u izuzetno nadahnutoj prigodnoj homiliji osvrnuo na dva temeljna aspekta sv. Kuzme i Damjana: činjenicu da su bili liječnici i mučenici. Oni su liječili ljudsko tijelo, ali se nisu zaustavili na tome, oni su nadasve ljude upućivali na Krista. Slijedom njihovog primjera trebamo se zapitati koliko se mi brinemo za duhovno uzdizanje naših bližnjih, podsjetio je vlč. Martinović. Spominjući dnevno evanđelje predvoditelj je naglasio kako su Isusove riječi  „Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima.", iz Matejevog evanđelja, utjeha, ali i prijekor, jer se svaki čovjek zasigurno nekada našao u situaciji da je svojim ponašanjem zanijekao vjeru, zbog koristi, društvenog konformizma ili nekog trećeg razloga. Sv. Kuzma i Damjan svijetli su primjer kršćanske otvorenosti, podnijeli su žrtvu života zbog Ljubavi. Oni se nisu stidjeli, hrabro su živjeli svoj kršćanski život. Budimo i mi, po uzoru na njih, hrabri kršćani koji se ne boje tog biljega u javnom životu već koji uživaju u kršćanskome križu, naglasio je propovjednik.

Kao što su sv. Kuzma i Damjan, zaštitnici liječnika, pomogli ljudima da idu ususret Gospodinu, i mi trebamo živjeti tako da kada budemo išli ususret Gospodinu to bude sa smješkam jer smo ga za života priznavali pa će i on u tome trenutku nas priznati svojima, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja župnik, vlč. Jakovljević je pozvao predvoditelja da blagolsovi dvije nove slike u župnoj crkvi, bl. Miroslava Bulešića i bl. Alojzija Stepinca. Slike, djelo akademskog slikara Ivana Katića za svoju su župnu crkvu nabavili župljani.

Od istog autora, župnik je na kraju mise vlč. Martinoviću uručio na dar jednu sliku bl. Bulešića u mlađim godinama.

Misno slavlje glazbeno je animirao župni zbor koji je na kraju izveo autorsku skladbu posvećeni svetim zaštitnicima koju je skladala voditeljica zbora Mondina Gavočanov.

Homilija:

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.