Petak, 19 travnja, 2024
GlazbaNovosti

U Rovinju proslavljen blagdan sv. Eufemije

U subotu, 16. rujna u Rovinju je svečano proslavljena svetkovina nebeske zaštitnice grada sv. Eufemije. Svečanu misu poldanicu predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša, a svečano večernje misno slavlje mons. Ivan Milovan, biskup u miru.

Jutarnju misu predvodio je župnik, mons. Vilim Grbac, generalni vikar biskupije, a misu na talijanskom jeziku vlč. Josip Kolega, duhovnik u Biskupijskom misijskom sjemeništu “Redemptoris Mater” u Puli.

Mons. Kutleša je u prigodnoj homiliji podsjetio da mi kao vjernici trebamo znati opravdati razlog svoje nade. Komentirajući biblijski ulomak u kojem nam Isus tri puta govori “ne bojte se” podsjetio je vjernike neka se ne boje govoriti Istinu. U tome nam je uzor sv. Eufemija koja je život dala za Istinu. Trebamo se kloniti utilitarističkih ponašanja i podilaženja drugima iako mislimo drugačije, i ne smijemo Isusove riječi tumačiti prema svojim potrebama, i nadasve trebamo njegova naučavanja primjenjivati u svome životu.

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo ali ne mogu ubiti dušu, nastavio je propovjednik, Eufemija je to znala i odabrala ja žrtvovati se za one prave vrijednosti. Kršćani život trebaju proživjeti u skladu s kršćanskim vrednotama, svjesni da je ovozemaljski život hodočašće prema vječnome životu, i na tome životnome putu biti sol zemlje.

Propovjednik je nadalje pozvao vjernike neka se ne boje pokazati svoju vjeru. Kršćani trebaju paziti da ne izdaju Isusa šutnjom, oportunističkim prešućivanjem, ni riječima, a nadasve ponašanjem.

Upravo stoga kršćanin treba znati opravdati razlog svoje nade i širiti je, napose u ovom današnjem ozračju tame i nesigurnosti koja nam se nameće. Kršćani trebaju, baš poput sv. Eufemije propagirati radost i nadu, uskladiti srce i razum, misli i djela i tada će drugi na nama primijetiti postojanje prave istinske vjere.

Biskup je zaključio homiliju pozivom okupljenim vjernicima da se mole sv. Eufemiji za pomoć u istinskom življenju vjere.

Homilija

{mp3}170916homilija{/mp3}

Misno slavlje zaključeno je blagoslovom s relikvijama svetice, te ophodom oko njezinog sarkofaga.

Na sve mise o blagdanu sv. Eufemije tradicionalno se okupi mnogo hodočasnika iz svih dijelova biskupije, a ove je godine po prvi put organiziran autobus hodočasnika iz pulske župe sv. Pavla koji su sudjelovali na poldanici. Na večernje misno slavlje je tradicionalno brodom došlo pedesetak vjernika iz susjedne vrsarske župe sv. Martina.

Nakon večernjeg misnog slavlja u župnoj crkvi je održana tradicionalna smotra rovinjskih zborova.

Najave