Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

U Murinama proslavljen blagdan Gospe Žalosne

U Murinama, jedinoj crkvi na području Porečke i Pulske biskupije posvećenoj Gospi Žalosnoj, taj je blagdan, u petak, 15. rujna 2017.,  tradicionalno proslavljen svečanim misnim slavljem koje je ove godine predvodio vlč. Dejvis Martinović, mladomisnik, kapelan u Umagu.

Koncelebrirali su svećenici i kapelani iz okolnih župa te vlč. Josip Grbac, župnik Umaga koji upravlja i crkvom u Murinama. On je na početku uputio pozdrav svim okupljenim vjernicima, a posebno ovogodišnjim krizmanicima koji su na tu misu stigli iz Umaga pješice, uz pratnju vjeroučitelja.

U izuzetno nadahnutoj homiliji propovjednik je biblijsku sliku Majke Božje i Ivana apostola pod Isusovim križem razmotrio napose kroz tri glavna aktera, sagledavši ju iz perspektive svakodnevnog života. Isus, koji se nalazi u najtežim trenutcima svojega života, biva napušten, gotovo svi su se razbježali. Svaki čovjek u jednom trenutku svojega života osjeti taj osjećan napuštenosti, u bolesti ili u tuzi zbog smrti posebno drage osobe. Upravo tada, kada treba blizinu drugih, oni se udalje, razbježe, kao što su učinili i Isusovi učenici. Prirodna je to ljudska reakcija, rekao je vlč. Martinović, ljudi osjete strah od tih posebno teških situacija, ili se udalje zbog nesnalaženja u teškim okolnostima. Trenutak je da se zapitamo jesmo li i mi ponekad pobjegli od križa, umjesto da smo bili tu kada nas je bližnji trebao. U tom bi nam trenutku trebala biti uzor Majka Božja koja je ostala postojana pod križem, i suočila se sa ogromnom bili i patnjom. Ostala je postojana i unatoč tome što je izgledalo kao da je Bog iznevjerio svoje obećanje. Blažena Djevica Marija nam svojim primjerom pokazuje da budemo postojani u vjeri, da ne bježimo od teških situacija koje snađu naše bližnje, već da uz svoj, pomognemo i bližnjemu nositi križ. Najčešće je bližnjemu u potrebi i tjeskobnoj situaciji najpotrebnija jednostavno naša blizina i saznanje da se nalazi u našim mislima i molitvama, zaključio je vlč. Martinović.

Homilija:

{mp3}170915homilija{/mp3}

Završnim zahvalama okupljenima se obratio župnik, vlč. Grbac. Zahvalio je svima koji se redovito brinu za održavanje te crkve, onima koji su sudjelovali u pripravi te svečanosti i domjenka koji je uslijedio za sve okupljene vjernike, te na poseban način predstavnicima gradskih vlasti koji su značajno sudjelovali u logističkim potrebama glede organizacije.

Svečano misno slavlje završeno je mladomisničkim blagoslovom, a druženje je nastavljeno uz zajednički objed.

 

Najave