Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Proslavljen blagdan Majke Božje od Snijega u mjestu Šterna

U petak, 5. kolovoza, na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, u drevnoj crkvi Majke Božje od Snijega u Umaško-oprtaljskom dekanatu proslavljen je blagdan Gospe Snježne. Misno slavlje predvodio je župnik, vlč. Lino Rakar, a koncelebrirali su: župnik u mjestu Vrh vlč. Ivan Štoković, oprtaljski župnik vlč. Ante Jukopila, umirovljeni svećenik vlč. Marcel Lakošeljac, a vlč. Josip Zović je tijekom mise ispovijedao.

Osim blagdana Gospe Snježne danas slavimo i Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja, prigoda je to da zahvalimo za slobodu koju uživamo, a koju su nam izvojevali naši hrvatski branitelji, neki položivši i život na oltar Domovine, podsjetio je na početku domaćin, uputivši izraz dobrodošlice brojnim hodočasnicima koji se ondje svake godine okupljaju iz raznih krajeva Istre, a i iz inozemstva.

Propovjednik se na početku homilije dotaknuo pojedinih aktualnih poteškoća u pastoralnom djelovanju i komunikaciji, no naglasivši da on, u duhu evanđelja, oprašta svima. Napomenuo je da, iako nakon 37 godina župničke službe u župama Zrenj i Šterna, odlazi u mirovinu ipak će ostati u tome kraju, gdje je i rođen, te će, kako je rekao, bdjeti nad sakralnim objektima koji mu od djetinjstva mnogo znače.  

Govoreći o povijesnim okolnostima ustanovljenja blagdana Gospe Snježne propovjednik je naglasio izvanrednu važnost marijanskih pobožnosti među vjernicima svakoga vremena. Činjenica da su posljednjih 30 godina XV. stoljeća na području Gornje Bujštine sagrađene čak tri crkve posvećene Blaženoj Djevici Mariji jasno ukazuju na potrebu tadašnjih vjernika za blizinom Majke Božje kako bi joj se mogli utjecati za zaštitu. Potom je citirao nekadašnjeg župnika koji je djelovao u tome kraju, vlč. Zvonka Brumnića koji u svojim duhovnim zapisima na poseban način pozivao narod na pobožnost prema Majci Božjoj.

U završnim zahvalama vlč. Rakar je ukratko na talijanskom ponovio sažetak homilije, a s obzirom na to da je riječ o mahom dvojezičnom kraju, i pojedini su dijelovi mise izrečeni na talijanskom jeziku. Domaćin je zahvalio svim hodočasnicima, predvoditelju i koncelebrantima.

Na kraju misnog slavlja održana je uobičajena procesija oko tog prelijepog drevnog svetišta uronjenog u živopisnu prirodu Gornje Bujštine, koje svake godine, o blagdanu Gospe Snježne privlači brojne hodočasnike iz Istre, te Slovenije i Italije. Kip Majke Božje su tradicionalno nosile žene.

 

Najave