Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Misa za Domovinu uz Dan pobjede Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

U subotu, 5. kolovoza 2017., u sklopu obilježavanja Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u pulskoj katedralu Uznesenja Marijina, u nazočnosti predstavnika civilnih vlasti, članova braniteljskih udruga te brojnih žitelja Pule održana je misa za Domovinu koju je predvodio policijski kapelan pri Policijskoj upravi istarskoj vlč. Ilija Jakovljević u suslavlju sa župnim vikarom katedralne župe vlč. Marcinom Madejom.  

Predslavitelj je na početku podsjetio da se taj dan ujedno obilježava i kao Dan Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, a u prigodnoj homiliji je pozvao okupljene na promišljanje o Domovini kao o majci koja je, unatoč tuzi, ponosna na onu svoju djecu koja su dala život za slobodu. Pozvao je na molitvu za poginule branitelje i za njihove obitelji. Ne treba se prepustiti malodušnosti i ostati samo na kritikama trenutnog stanja već, sjećajući se upravo osjećaja radosti kada je Domovina oslobođena, trebamo svi zajedno prionuti izgradnji bolje i ljepše ljubljene Majke Domovine“, naglasio je vlč. Jakovljević.  

Potom je izaslanstvo Grada Pule predvođeno gradonačelnikom Borisom Miletićem te predsjednikom Gradskog vijeća Grada Pule Tizianom Šošićem tradicionalno položilo vijence pred središnjim križem na pulskom gradskom groblju Monte Giro, a potom i na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na rivi, u Parku Franje Josipa.

Vijence su položili i predstavnici Istarske županije, policije, vojske i udruge branitelja te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Više od tisuću sudionika – branitelja, predstavnika istarske policije, MORH-a, pripadnika Časničkog zbora, interventne policije i vatrogasaca te predstavnika Istarske županije i svih istarskih gradova sudjelovalo je zatim  na petom Mimohodu hrvatskih branitelja Istarske županije. Mimohod, koji su pratile pulske mažoretkinje i članovi Puhačkog orkestra grada Pule, prošao je središtem grada, od Parka Franje Josipa na Rivi do Doma hrvatskih branitelja gdje je održana i prigodna svečanost.

 

Najave