Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

U Pazinu proslavljen „Rim“

Na tradicionalnom hodočašću u pazinski Franjevački samostan Pohođenja Marijina o blagdanu Gospe od Anđela, u srijedu, 2. kolovoza, i ove je godine bilo izuzetno mnogo vjernika. Održavanje središnjeg misnog slavlja u večernjim satima umjesto u vrijeme poldanice, kao što je to prijašnjih godina bila praksa, doprinijelo je okupljanju još većeg broja vjernika, više od 700 osoba sudjelovalo je na euharistijskom slavlju u perivoju samostana.

Svečano misno slavlje predvodio je mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru, uz koncelebraciju više svećenika.

Dolazimo na molitveno i pokorničko duhovno slavlje, na ovo mjesto tišine i sabranosti s pravim raspoloženjem i pobožna srca, srcem koje traži Boga, rekao je biskup na početku homilije. Dolazimo da bismo se susreli s Bogom i doživjeli iskustvo njegova milosrđa, rekao je biskup, te podsjetio, citirajući Sveto Pismo, Bog uživa u pomilovanju. Okupljeni smo ovdje mlađi stariji, djeca i roditelji, svi kao jedna velika Božja obitelj, jer to i jesmo, velika obitelj Crkve, povezana ne krvnom vezom već Božjim duhom.

Homilija:

{mp3}1782rim{/mp3}

Zbog njegove velike uloge duhovnog središta ovaj se samostan može nazvati „ispovjedaonicom grada Pazina i okolice“, ovamo su, naime, stoljećima dolazili naši stari, a danas je ta crkva na poseban način mjesto duhovne obnove i okrepe, ohrabrenja i utjehe na putu života.

Danas se ovdje na poseban način sjećamo svojih dragih za koje želimo namijeniti porcijunkulski oprost, osim za sebe same. Što je čovjek stariji to ima više najbližih, najdražih s druge strane, preko granice smrti i Vječnosti, no ostajemo s njima duboko povezani, kao vjernici na osobit način preko molitve, mi molimo za njih i vjerujemo da i oni mole za nas. Biskup je podsjetio na sve potrebno za dobivanje porcijunkulskog oprosta koji je na blagdan Gospe od Anđela moguće dobiti u svim franjevačkim  crkvama, te podsjetio kako sv. Franjo to izmolio od pape 1216. za sve koji pohode crkvicu Porcijunkulu kod Asiza, što je kasnije prošireno na sve franjevačke crkve. „Sve vas želim poslati u raj“ riječi su koji ma se sv. Franjo obratio vjernicima u Porcijunkuli kada je obznanio da je papa udovoljio njegovu molbu za potpuni oprost o blagdanu Gospe od Anđela. Biskup je potom citirao i riječi iz Katekizma o potpunom oprostu.

Majka Marija nas na osobit način uči vrijednosti molitve i šutnje u životu vjernika, istaknuo je biskup. Važno je naći se dnevno makar na kratko s Bogom u tišini, a upravo je Majka Marija učiteljica šutnje i molitve. Anđelov navještaj Mariji nije se dogodio u nekom hramu nego u skromnoj kući u Nazaretu, rekao je biskup, to je način Božjeg djelovanja, Bog nas redovito susreće u našoj svakidašnjici. Boga možemo susresti na svim životnim putovima, kamo god pođem Bog je samnom.

Biskup je naglasio kako je Nazaret svetište obitelji Isusa Marije i Josipa, čiju važnost, za naše obitelji, naglašava i papa Franjo. Poput Marije pozvani smo hrabro živjeti svoje obiteljske izazove. Majci Božjoj povjeravamo radosti i nade, žalosti i tjeskobe naših obitelji. A molitva je snaga kako za pojedinca tako i za obitelj. Molitva na poseban način povezuje članove obitelj, u molitvi svaka obitelj postaje Nazaret. Od Svete Obitelji učimo vrednovati rodbinsko i obiteljsko zajedništvo i njegovati međusobnu povezanost. To nam je posebno potrebno u današnjem vremenu kada se društvo jako raslojava i individualizira. Obitelj je temelj svakog suživota i lijek protiv društvenoga raslojavanja, jer bračna i obiteljska veza temeljna su vrednota za svakoga a ne samo za vjernika.

Na našem putu prema Bogu uvijek nas prati Majka Božja od Anđela, Majka Crkve, Pomoćnica Kršćana. Naš blaženi Miroslav Bulešić, kako svjedoči njegov duhovni dnevnik, iskreno je živio svoje dnevno predanje prema Bogu te djetinje povjerenje i pobožnost prema Mariji. Njoj se posebno posvetio, uvijek joj se utjecao u kušnjama i kao svećenik širio njezino štovanje među vjernicima. Prigodom svoje mučeničke smrti Miroslav je, prema iskazu svjedoka, uza se imao krunicu koju je svakodnevno molio, podsjetio je biskup.

Neka i nama svima na našem životno putu Majka Marija bude pomoćnica i zagovornica.

Na kraju misnog slavlja okupljeni vjernici su u procesiji sa kipom Majke Božje krenuli prema samostanskoj crkvi gdje je izmoljena zaključna molitva.

  

Najave