Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Proslavljena 50. obljetnica crkve Gospe Fatimske u mjestu Jadreški

U subotu, 13. svibnja 2017. na 100. obljetnicu Fatimskih ukazanja, u mjestu Jadreški, nadomak Pule, proslavljena je 50. obljetnica crkve Gospe Fatimske.

Uvodni pozdrav izrekao je domaćin, vlč. Armando Illich, župnik Valture, Muntića i Šišana čijoj župi Jadreški pripadaju kao filijala. On je naglasio vjernički aspekt tog obilježavanja, koji mora prevladati nad slavljeničkim, jer konačni cilj svakog crkvenog događaja, kao u konačnici i Fatimskih ukazanja, i tamošnjih čudesa, jest i treba biti da nas više usmjeri ka Kraljevstvu Nebeskom i Ljubavi Božjoj.

Vlč. Illich je predvodio misno slavlje, a koncelebrirao je vlč. Atilije Krajcar, danas umirovljeni svećenik koji je upravljao župama Ližnjan i Šišan kada je ustanovljena crkvica Gospe Fatimske u Jadreškima, u zgradi škole, 1967. godine.

Vlč. Illich je u prigodnoj homiliji podsjetio na dinamiku i ključne momente povijesnih okolnosti i zbivanja vezanih uz Fatimska ukazanja. Majka Božja se ukazala troje neuke djece, te preko njih poručila ljudima da postanu svjesni svoga zla i dobra kojemu bi trebali težiti, da se obrate. Gospa je, zbog ljudskoga zla u čovjeku, prorekla ratne strahote, komunizam koji je odnio tolike žrtve, te nacizam i fašizam koji su silno zlo nanijeli u Drugom svjetskom ratu. Ta su ukazanja trebala ponukati ljude da prepoznaju zlo u sebi, te da ga se, uz Božju pomoć, nastoje osloboditi, rekao je vlč. Illich. Čovjek može nastojati činiti dobro, ali jače, veće, dublje i zapaženije bez Boga nije moguće. Propovjednik je citirao podatak o posljednjem fatimskom ukazanju u listopadu 1917. godine, kada je na pitanje malene Lucije o nekom znaku za uvjeriti mnoštvo, sunce u najavljenom trenutku plesalo po nebu pred 70 000 okupljenih svjedoka. Svatko od nas može u tome prepoznati znak i ojačati svoju tako često nedostatnu vjeru. Vlč. Illich je nadalje citirao riječi liječnika koji je operirao sv. Ivana Pavla II., o medicinski neobjašnjivim aspektima ranjavanja koje se dogodilo na blagdan Gospe Fatimske. Pozvani smo, uvijek i svugdje produbljivati svoju vjeru. Svaka crkva, pa tako i ova čiju 50. obljetnicu danas slavimo, je materijalni znak Božje ljubavi prema čovjeku, da se, kada prođemo pored nje, sjetimo tko smo, što smo i kamo idemo, rekao je vlč. Illich. Župnik je podsjetio na riskantnost geste vlč. Krajcara koji je imao hrabrosti urediti crkvu nakon što je zbog svog poziva prije toga proveo nekoliko godina u zatvoru u Nišu i Staroj Gradiški. Neka nas pogled na crkvu, svaki put kada ovuda budemo prolazili, podsjeti na onoga koji se nalazi u tabernakulu i da nam On pomogne uzvjerovati i pronaći smisao vlastitoga života, zaključio je propovjednik.

Župnik je na kraju misnoga slavlja zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji proslave, brošure i svih organizacijskih aspekata. Vlč. Krajcar se na kraju mise prisjetio vremena kada je blagoslovljena crkva u prostorima nekadašnje škole, napose okolnosti koje su dovele do prenamjene zgrade iz škole u crkvu. Zgrada u kojoj se nalazi crkva izgrađena je 1912. kao škola. Nakon izgradnje nove škole 1938. godine staru zgradu otkupio je jedna mještanin.  Prije uređenja te crkve, mještani Jadreški su odlazili u župnu crkvu u nekoliko kilometara udaljen Šišan. U godinama nakon Drugog svjetskog rata, prisjetio se vlč. Krajcar, primio je pismo s 25 potpisa djece iz Jadreški koji ga mole da pronađe prostor gdje bi oni mogli pohađati vjeronauk u svome mjestu. Župnik je otišao do vlasnika stare škole te je postignut dogovor o kupnji, a uz pomoć biskupije i donacija mještana crkva je uređena. Drveni oltar na kojem se i danas služi misa poklonilo je Pazinsko sjemenište, a oltar je prethodno u sjemeništu stigao iz zagrebačke bolničke kapele Sestara Milosrdnica, zalaganjem bl. Kardinala Alojzija Stepinca.

Crkva Majke Božje Fatimske smještena u zgradi nekadašnje Hrvatske škole, „Blagoslovljena je 10. prosinca 1967., u Godini vjere, za vrijeme pape Pavla VI, biskupa Dragutina Nežića i župnika Atilija Krajcara“ stoji napisano na spomen ploči smještenoj na pročelju. Za prigodu 50. – obljetnice crkve objavljena je i prigodna brošura koja, tekstom i fotografijama, donosi povijesni pregled postojanja te crkve, od priprema za preuređenje, preko raznih susreta i proslava, do današnjih dana. Mahom o istome svjedoče i motivi prisutni na izložbi starih fotografija mještana Jadreški. Tekst brošure je nastao temeljem kazivanja vlč. Krajcara. Brošuru su uz kazivanje vlč. Atilija Krajcara realizirale Sanja Triska Škrinjar i Nadia Milevoj, a crkvu su za obljetnicu oslikale Petra Jadreško Frančula i Maja Serbus.

Od dana blagoslova crkve do danas u Jadreškima je služilo pet župnika: vlč. Atilije Krajcar (1967. – 1982.), mons. Ivan Grah (1982. – 2006.), vlč. Jordan Rovis (2006. – 2008.), vlč. Ante Ivančić (2008. – 2012.)  te od 2012. godine vlč. Armando Illich.

U spomen na pola stoljeća postojanja te filijalne crkve napravljena je zastava crkve s likom Gospe Fatimske i natpisom „Majko Božja Fatimska moli za nas! 1967. – 2017. Jadreški“. U spomen na tu proslavu nedaleko crkve posađeno i stablo ladonje.

Misnom slavlju je nazočio i načelnik Općine Marko Ravnić. Program obilježavanja započeo je sportskim sadržajima u poslijepodnevnim satima, a nakon svečanog misnog slavlja, u dvorištu crkve otvorena je izložba starih fotografija uz prigodni kulturno – umjetnički program u izvedbi KUD-a „Kuje“, mješovitog zbora te malih roženičara, a zatim je proglašena i najljepše uređena okućnica. Proslava je plod suorganizacije Mjesnog odbora Jadreški, Turističke zajednica Općine Ližnjan, DSRIK Šišan, a pokrovitelj je bila Općina Ližnjan. (foto: N. C., txt: G. K.)

 

 

Najave