Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Proslava blagdana Božjega milosrđa u Puli

Blagdan Božjega milosrđa u Puli je proslavljen prigodnim trodnevnim programom, ove godine u pulskoj samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškog.

Organizatori su bile pulske sestre Milosrdnog Isusa, koje u Puli djeluju od 2000. godine, zajedno s Katoličkom Udrugom Radnici Milosrdnog Isusa.

Blagdanu je prethodila dvodnevna duhovna priprava sa zanimljivim sadržajima. U petak, 21. travnja, nakon krunice, večernje misno slavlje predvodio je vlč. Duje Kurtović iz Karlovca, a nakon mise uslijedio je koncert duhovne glazbe u izvedbi Grupe „Emanuel“. U subotu je misno slavlje predvodio vlč. Joško Listeš, župnik pulske župe Krista Spasitelja, koji je nakon mise održao katehezu pod nazivom „Milosrđe Božje jakost onih koji se u njega uzdaju“. Subotnje misno slavlje glazbeno su animirali članovi Grupe Oton, koji su prigodnim pjesmama pratili i nedjeljni program.

Prilog, Vijesti iz života Crkve, HKR, 24. 4. 2017. 

{mp3}170424vzc-bmil{/mp3}

U nedjelju je molitveni program započeo u 14 sati, a nakon krunice Božjega milosrđa i drugih molitvenih momenata, u 15 sati, kada se obilježava Sat milosrđa, započelo je misno slavlje koje je predvodio vlč. Maksimilijan Buždon, župnik pulske župe Gospe od Mora. U homiliji, koju je započeo istaknuvši važnost uloge sv. Faustine Kowalske i sv. pape Ivana Pavla II. u širenju štovanja Božjega milosrđa, vlč. Buždon je naglasio kako pojam Božjega milosrđa nikako nije nešto što je započelo sa sv. s. Faustinom, već je Božje milosrđe u Crkvi prisutno od početaka, to je drugo ime Božje Ljubavi. Svjesna te važnosti Crkva je nedavno proglasila Godinu Božjega milosrđa, što je bila jedna velika duhovna obnova za cijeli svijet. Svrnuvši pozornost na sliku Milosrdnoga Isusa, gdje iz Srca izlaze bijela i crvena zraka, propovjednik je naglasio kako je Crkva nastala iz Isusova srca, iz njegove Ljubavi, on nije došao suditi nego pomoći napaćenom čovječanstvu da se po njemu spasi.  Propovjednik je potom pojasnio kako je Bog, želeći konkretizirati svoje milosrđe, podario sakrament ispovijedi, susret sa samim Milosrdnim Isusom, kojim pomaže čovjeku nadvladati težinu vlastitih grijeha.

{mp3}17423bmilhom{/mp3}

Današnji svijet, posebno zapadni, udaljio se od Boga i možda je to razlog zašto je Bog prije stotinjak godina, preko s. Faustine počeo pripremati Crkvu i svijet ne samo za ovaj blagdan, nego za razmišljanje o tome Milosrđu, za napor Crkve i nastojanje Crkve da Božje milosrđe pruži svakome čovjeku, rekao je vlč. Buždon, naglasivši kako je milosrđe Božji dar čovjeku, te ga moramo prihvatiti u poniznosti. Propovjednik je potom vrlo jednostavnim načinom pojasnio pojam potpunog oprosta te su izmoljene molitve po nakani Svetog Oca.

Po završetku mise uslijedilo je čašćenje relikvija sv. Faustine i bl. Mihaela Spoćka, koje se inače čuvaju u pulskoj kapeli Milosrdnog Isusa.

Najave