Svečano večernje misno slavlje o svetkovini sv. Mavra, zaštitnika Porečke biskupije i grada Poreča, predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša u suslavlju sa kanonicima Porečkog stolnog kaptola sv. Maura i drugim svećenicima. Tom su prigodom tradicionalno dodijeljena priznanja zaslužnim vjernicima laicima koje su predložili svećenici u pojedinim dekanatima.

U utorak, 21. studenoga 2017. godine u porečkoj prvostolnici svečano je proslavljena svetkovina sv. Mavra, zaštitnika Porečke biskupije i Grada Poreča. Proslava je ove godine bila u znaku obilježavanja 70. obljetnice uspostave privremene Pazinske apostolske administrature te 40. obljetnice ujedinjena Crkve u Istri.

U utorak, 10. listopada, u pulskoj crkvi Majke Božje od Milosrđa, ili kako je žitelji Pule češće zovu, u crkvi Misericordiae, filijalnoj crkvi katedralne župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, proslavljen je blagdan Majke Božje od Milosrđa. Do sada se je uobičajeno obilježavao druge nedjelje listopada, no od ove je godine odlučeno da to, neovisno o danu u tjednu, bude točno 10. listopada, na dan kada se je na tome mjestu Majka Božja ukazala 1383. godine.

U četvrtak, 5. listopada, u kapeli Milosrdnog Isusa, u Domu za starije i nemoćne Sveti Polikarp u Puli, je svečano proslavljen blagdan sv. Faustine Kowalske. To je ujedno bila i središnja biskupijska proslava blagdana jer ondje djeluju sestre Milosrdnog Isusa.

Susret je započeo klanjanjem pred Presvetim. Misno slavlje predvodio je fra Marko Glogović, pavlin iz pavlinskog samostana u Kamenskom pokraj Karlovca, u zajedništvu s više pulskih svećenika. Koncelebrirali su: duhovnik pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater preč. Josip Kolega, župnik pulske Župe Krista Spasitelja vlč. Joško Listeš, župnik pulske katedralne župe vlč. Rikard Lekaj te fra Nikica Batista iz pulskog franjevačkog Samostana sv. Franje Asiškog.  

Misi su uz pulske sestre Milosrdnog Isusa nazočile: generalna časna majka Joanna, generalna administratorica s. Benedikta te s. Natalija iz Bjelorusije.  

Predvoditelj je u prigodnoj homiliji naglasio važnost težnje za svetošću, za onom svetošću koja znači dati se razapeti i poniziti, i otkriti u tome strast, otkriti ljubav u dimenziji križa. Po uzoru na Isusa, sv. Faustinu u bl. Mihaela Sopoćkog, za preživjeti u današnjim izbezumljenim vremenima potrebno je spoznati da su nam u svemu tome utjeha upravo štab i palica, prepoznati u vodoravnoj i okomitoj sastavnici križa Kristova. Potrebno je zagrliti svoj križ i uvijek imati na umu i u srcu da nas Bog ljubi beskrajno i nelogično, da ima milosrdnu ljubav za nas. Citirajući papu Franju propovjednik je naglasio da se upravo u sjeni križa događaju čuda. Trebamo se, poput Faustine, uvijek pitati što je Božja volja za naš život i u skladu s tim nastojati živjeti i djelovati. Propovjednik se potom osvrnuo na pojam „pustinje“ u našem životu. „Pustinja“ je trenutak kušnji i poteškoća, to je vrijeme kada se možemo osloniti samo na „štap i palicu“ koji čine križ, utjehu i pomoć možemo tražiti samo u prihvaćanju svoga križa, no to je i vrijeme kada susrećemo Gospodina i spoznajemo njegovo djelovanje u našemu životu, zato trebamo biti zahvalni za tu „pustinju“, zaključio je propovjednik. Misno slavlje glazbeno je animirao župni zbor iz pulske Župe sv. Ivana Krstitelja.

Po završetku misnog slavlja p. Marko je predstavio svoju novu knjigu „Slika Boga nevidljivoga“ u kojoj detaljno analizira originalni sliku Milosrdnog Isusa. Više o knjizi i o slici možete pročitati ovdje: https://www.bitno.net/kolumne/markobiotika/izvorna-slika-milosrdnog-isusa-marko-glogovic/