Utorak, 19 ožujka, 2024
HodočašćaMiroslav Bulešić

Marijanski zavjet za Domovinu u posjeti bl. Bulešiću

Drugi dan Istarske priključne rute Marijanskog zavjeta za Domovinu započeo je u Svetvinčentu, rodnoj župi bl. Miroslava Bulešića.

Misno slavlje na oltaru blaženika predvodio je p. Tomislav Rukavina, isusovac iz Zagreba. On je u prigodnoj homiliji istaknuo kako Isus nije poslao učenike u svijet zbog činjenja dobra već prvenstveno kako bi navijestili Kraljevstvo nebesko, a sve ostalo je sredstvo. Istaknuo je da ne možemo raditi kompromis sa zlom, čemu smo često skloni. Onaj tko ne gleda na svoje grijehe, tko ne čisti svoju dušu, vrlo brzo počne gledati na tuđe grijehe. Stanje u kojem jesmo je ono u što mi vjerujemo, po onome što vjeruje po tome se čovjek i ponaša, i ne može postupiti suprotno onome što vjeruje, rekao je predslavitelj. Kad u čovjeka uđe istina koja to nije, lažna istina o Bogu, o svetome, o pobožnostima, on tada nekakvom silom drži stvari pod kontrolom, no to nije življenje radosti evanđelja.  Rađa se uvjerenje da se čovjek spašava svojim djelima, a to nije tako, jer Isus je Spasitelj svijeta. Potrebno je činiti iz uvjerenja, iz ljubavi, a ne iz prisile. Opasno je kada neko pogrešno uvjerenje postane naša ‘istina’. I dobro i zlo ima utjecaj na nas, ljutnja širi kraljevstvo zla, opraštanje i ljubav šire Kraljevstvo nebesko, istaknuo je propovjednik.

Hodočasnici su nakon mise krenuli prema sjeveru te su u popodnevnim satima stigli u pazinski Franjevački samostan Pohođenja Marijina.

Najave