Utorak, 19 ožujka, 2024
Hodočašća

Započela Istarska priključna ruta Marijanskog zavjeta za Domovinu

Istarska priključna ruta Marijanskog zavjeta za domovinu započela je u subotu, 6. srpnja, misnim slavljem u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina. Tridesetak hodočasnika okupilo se na Trgu sv. Tome ispred katedrale, gdje ih je na ulazu u katedralu dočekao vlč. Mauro Boccadoro, kapelan katedralne župe.

Misno slavlje predvodio je p. Tomislav Rukavina, isusovac iz Zagreba, uz koncelebraciju p. Nikice Devčića, franjevca iz Zadra, koji se ovih dana nalazi u pulskom samostanu sv. Antuna Padovanskog.

Predvoditelj misnoga slavlja, u prigodnoj homiliji, spominjući ulomak Evanđelja iz dnevnoga čitanja o činjenici da apostoli ne poste kada je Učitelj s njima, o novim mješinama za novo vino, o starom suknu i novoj zakrpi, pozvao je okupljene da izbjegnu „krparenje“, koje je prisutno u mentalitetu naroda Istočne Europe.  To je u biti „sitna duša“, rekao je. Tako se upada u osrednjost. Nasuprot tome, pak, germanski i svi narodi Sjeverne Europe naučeni su da se svatko mora sam za sebe boriti i izboriti, za uspjeh u životu. Njihov mentalitet ne podrazumijeva uvjerenje da će im država dati, rekao je propovjednik. Kada u državi postoji dovoljan broj onih koji će se sami za sebe pobrinuti, ta država može funkcionirati, dok ako u državi postoji jako puno onih koji očekuju da se drugi o njima brinu, to baš i ne funkcionira. Naveo je primjer branitelja u Domovinskome ratu, u posve neizvjesnim okolnostima išli su i djelovali, uzeli su stvar u svoje ruke, ponekad i nakon veoma kratke obuke i borili se, istaknuo je propovjednik navodeći i osobni primjer. Jednako je tako i s Isusom, nastavio je p. Tomislav, treba prvo naučiti moliti, ali nakon toga je potrebno moliti svaki dan, treba molitvi pristupati kao i radu, svjesno s voljom, s čvrstom namjerom i planom za budućnost.

Isus s nama ima plan za vječnost, zato ne smijemo biti sitne duše, i ne smijemo se bojati života, onoga što život stavlja pred nas. Bog nas ne ostavlja, Isus nam je dokazao, svojim životom i uskrsnućem, da nas nikada neće ostaviti.

Trebamo se moliti i davati sve od sebe u molitvi, naglasio je na kraju p. Tomislav.

Po završetku misnoga slavlja hodočasnici su se okupili ispred katedrale, novima su podijeljene hodočasničke knjižice, vlč. Boccadoro je u knjižice stavio pečat pulske katedrale, te su se nakon zajedničke fotografije uputili Kandlerovom ulicom put naselja Veli Vrh, pa dalje prema Vodnjanu i Svetvinčentu. Kao i na dosadašnjim rutama hodočasnike prati kombi s osobnim stvarima, a osigurana je i pratnja policijskog vozila obzirom da se dijelom kreću i po županijskim prometnicama.

Prvoga dana hodočasnici će hodati do Svetvinčenta, do rodne župe bl. Miroslava Bulešića, 25 kilomentara. Drugoga dana odlaze do Pazina, trećega dana do Huma te četvrtog dana, 10. srpnja, Istarska priključna ruta završava u Rijeci. 

Putem su im se priključile još 4 hodočasnice iz Rovinja i mjesta Juršići. U Vodnjanu su ih okrijepom počastili članovi Katoličke Udruge Radnici Milosrdnog Isusa iu Vodnjana. Drugu okrepu je pripravila pulska Župa sv. Ivana Krstitelja. Večeru i prenoćište osigurala im je Župa Svetvinčenat na čelu s vlč. Darkom Zgrablićem. (G. Krizman)

Više o projektu:

Zavjetno hodočašće 2019. godine slavi 5. obljetnicu. Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta. Hodočašće kreće 08. lipnja 2019. godine iz Osijeka, a završava 21. kolovoza 2019. godine u Dubrovniku

Priključna ruta: Pula – Rijeka
Datum: 6.7. – 10.7.2019.
Ukupno: 113 kilometara
Ruta: Pula – Svetvinčenat –  Pazin – Hum – Rijeka (Trsat)

  

    

Više informacija i prijave (obavezne) na:

https://www.marijanskizavjet.hr/

O hodočašću

Hrvatski narod je oduvijek poznat po svojoj vjernosti Katoličkoj Crkvi i pobožnici Djevici Mariji, posebno je veliki utjecaj ostavio zavjet Djevici tijekom Domovinskog rata. Pomoć nam je potrebna i danas kada pokušavamo stvoriti bolju budućnost temeljenu na kršćanskim vrijednostima stoga obilazimo svetišta odvjetnice Hrvata, stadosmo rame uz rame, zavjetovani u ovom hodu, i molimo Božje oproštenje, i da nam udijeli mir, snagu, vjernost, i svaku milost Božju koja nam je potrebna za obnovu Hrvatske.

Bratovština je 2015. pokrenula zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“, koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske za projekt je dobivena podrška od strane raznih ministarstava, nadbiskupa i biskupa u Republici Hrvatskoj te Visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta. Zavjetno hodočašće 2019. godine slavi 5. obljetnicu. Lokalno stanovništvo u mjestima kojima prolazi ruta i sudionici hodočašća će se osvijestiti o važnosti sakralne, kulturne i prirodne baštine te istine o Domovinskom ratu na njihovom području i biti potaknuti na očuvanje i promociju istih. Očekivani utjecaj kroz duži niz godina jest da ciljane skupine potvrde svoju esencijalnu ulogu u zajednici radom na očuvanju baštine njihovog kraja za nove generacije.

OPIS RUTE

Hodočasnička ruta kreće iz Osijeka preko našeg najistočnijeg svetišta sjeverne Hrvatske, Aljmaš, a završava na Srđu kod Dubrovnika. Cilj je na tom putu spojiti što veći broj važnijih svetišta, preko Zagreba, Rijeke, i Dalmacijom do posljednjeg odredišta u Dubrovačkoj biskupiji. Ruta hodočasničkog puta povezuje sva marijanskia i ostala najznačajnija svetišta kroz Hrvatsku, s prolaskom i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Svaku etapu prelazi druga skupina hodočasnika, i prolazi unaprijed određenu rutu puta. Na glavnoj ruti matici, pridružene su četiri priključne rute koje se s njom spajaju u najbližim svetištima, glavna ruta premrežava cijelu Hrvatsku. Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta.

Bitne odrednice projekta:

Zaštita okoliša

Duhovno-turistički sadržaj (vjerski turizam)

Upoznavanje s kulturnom baštinom RH (vjerski turizam, Europska kulturna ruta)

Regionalni razvoj (vjerski turizam)

Sportsko-rekreativni sadržaj (pješačke i biciklističke staze)

Socijalna uključenost (branitelji, mladi)

Upoznavanje s povijesnom baštinom RH i promicanje temeljnih vrijednosti naše Domovine i Domovinskog rata

 

Zaštita okoliša

Prolaskom kroz značajna mjesta prirodne baštine (nacionalni parkovi, parkovi prirode, značajni krajobrazi i sl.), promiče se njihova vrijednost. Ideja razvoja prenoćišta baziranih na eko proizvodnji doprinosi razvoju ekoloških proizvoda i zdrave prehrane, ali i stvaranju zelenih održivih radnih mjesta (energetski učinkoviti objekti i proizvodnja).

Duhovno-turistički sadržaj

Cijeli projekt predstavlja duhovno-turistički izazov i vrijedno iskustvo za svakog sudionika, a svojim svakodnevnim različitim programima, uz stručno vodstvo, daje posve novu razglednicu hrvatske duhovno-turističke ponude (vjerski turizam). Osim spomenutog, turistički potencijal naših gradova i sela koji se nalaze na hodočasničkom putu, može se svjetskoj javnosti prikazati kao privlačno odredište preko letaka i monografija s povijesno-kulturnim sadržajem.

Promicanje i očuvanje kulturne baštine RH

Hodočasnički put „Marijanski zavjet za Domovinu“ vodi kroz mjesta gdje se nalaze sakralni objekti zaštićenih spomenika kulture od Osijeka i Aljmaša, sve do Dubrovnika, koji zajedno sa spomenicima kulture pod zaštitom UNESCO-a, stvaraju najljepšu razglednicu cjelokupne kulturne baštine Hrvatske. Svaki od njih bit će obrađen u tiskanom obliku, pomoću kojeg će se hodočasnici upoznati s navedenim značajkama (suradnja s lokalnom zajednicom, biskupijama, turističkim zajednicama itd.). Osim spomenika kulturne baštine, na putu upoznajemo mnoge ljude, koji nas također obogaćuju svojim znanjem i iskustvima, pričama i pjesmama iz tradicija i običaja njihovog kraja, te nas tako bolje upoznaju i s nematerijalnom baštinom naše domovine.

Regionalni razvoj

Zamišljeni razvojni centri (prenoćišta) trebaju biti smješteni na ključnim lokacijama kojima prolazi mnoštvo ljudi, kako bi se omogućio rad tijekom cijele godine. Cilj je nakon izrade objekata, dati ih na koncesiju malim obiteljskim gospodarstvima pod strogim uvjetima. Na zakonskoj osnovi svi OPG-ovi moraju biti umreženi te se na ugovornoj osnovi opskrbljivati proizvodima iz zavičajnog dijela domovine u kojem se konkretni OPG nalazi. Na taj način bi se razvio pozitivan duh koji bi bio pokretač opstanka manjih OPG-ova, što bi se uokvirilo kao najkvalitetnija hrvatska ponuda.

Svaki od spomenutih objekata imao bi minimalno dvadeset ugovornih obveza, te bi njegov opstanak počivao na povoljnoj gastro-turističkoj ponudi. Osim svoje osnovne uloge, objekti bi služili promidžbi malog i srednjeg poduzetništva tog kraja, dajući prvenstvo tradicionalnim zanimanjima, zanatima i obrtima tog kraja.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da bi se predviđeni razvojni centri (prenoćišta) gradili na udaljenosti od 20-30 km, na duljini puta od 1700 km, možemo zaključiti da bismo s više od 100 objekata podigli na noge zavičajne OPG-ove, koji bi jamčili daljnji razvoj i trgovinu izvornih hrvatskih proizvoda.

Paralelno s ovim projektom radimo i na projektu zajedničkog marketinga i promocije za sve OPG-ove, braniteljske zadruge i zanate (crobuy.com – internet mreža), te im na taj način želimo osigurati lakše plasiranje proizvoda i međusobno povezivanje i informiranje o svim mogućnostima današnjeg tržišta.

Sportsko-rekreativni sadržaj

Ruta kojom prolazi hodočašće zamišljena je kao put koji se može prelaziti pješice ili biciklom. Ova ruta postat će najduža biciklistička staza u Republici Hrvatskoj u dužini od 1700 km. Takav sportsko-rekreacijski turizam može se promovirati kao jedna od većih biciklističkih tura u Europi. Bitan dio je i promicanje zdravog načina života, isticanje važnosti kretanja za održanje zdravog duha u zdravom tijelu kroz promicanje i provođenje dnevnih ili višednevnih pješačenja.

Socijalna uključenost

Projekt potiče rad sa zanemarenim skupinama poput branitelja, nezaposlenih, osobito mladih, te im pruža nadu i novi smisao i donosi život u ruralne, zapostavljene sredine. Na taj način ovim socijalno isključenim skupinama pruža se novi način resocijalizacije, kroz uključivanje u održavanje raznih programa, koji su dio cijelog projekta.

Projekt pozitivno utječe na psiho-socijalni život branitelja. Braniteljima se tako pruža psiho–socijalna podrška, u timu mladih ljudi su i psiholozi koji im mogu pomoći oko specifičnih problema koji ih muče, ako već ne pomogne sama činjenica da ih netko želi čuti i cijeni što oni misle i sve što su učinili, a i dalje mogu učiniti za cjelokupno društvo.

Branitelji obilaskom domovine dobivaju novi cilj i smisao, te se uključuju u društvo na novi način, pokazuje im se da se cijeni njihova žrtva i sav napor koji su uložili u stvaranje naše države. Svoje veliko i vrijedno iskustvo stečeno tijekom rata prenose mladim generacijama, na kojima ostaje izgradnja budućnosti naše domovine. Njihovo iskustvo je dragocjeno jer nas podsjeća da trebamo cijeniti vlastitu slobodu i državu, koja je teškom mukom stečena. Osim toga, iskustvo koje su stekli organizacijom ljudi u borbenim jedinicama, mogu pomoći mladim ljudima shvatiti na koji način najbolje organizirati tim ljudi, prilikom rada na određenim projektima, kako bi bili efikasniji, osobito u novim okolnostima i kriznim situacijama civilnog društva.

 Upoznavanje s povijesnom baštinom RH i promicanje temeljnih vrijednosti naše Domovine i Domovinskog rata

Sama ideja rodila se pri obilasku hrvatskih stratišta iz obrambenog Domovinskog rata zajedno s mladim ljudima. Obilasci su imali u vidu obrazovno-duhovnu notu, pri čemu su branitelji govorili o povijesti obrane Domovine, svjedočili o svojim životnim putovima – usponima i padovima. Kroz predavanja se prenosi znanje o značajnim mjestima hrvatske povijesti, obilaze se spomenici suborcima i na taj način im se iskazuje poštovanje. Zbližavanje s mladima ima za cilj premostiti i nadići međugeneracijska nerazumijevanja i krivog razumijevanja pojedinačne razine odnosa te kulturno-političke svakodnevnice.

 Tko smo?

Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu je neprofitna udruga nastala 2015. godine na inicijativu mladih i branitelja-veterana Domovinskog rata sa željom da Bratovština i njeni članovi budu inicijatori promjena i stvaratelji novih zajedničkih vrijednosti u kršćanskom duhu. Projekte i inicijative Bratovštine od početka vode ljudi koji su motivirani i voljni mijenjati sadašnje stanje u domovini na bolje. Glavni cilj je kroz razne aktivnosti uz duhovnu podršku raditi na boljoj budućnosti za mlade. Danas u radu Bratovštine sudjeluje preko 200 volontera različitih profila čiji je broj u stalnom rastu. Svim članovima je zajednička misija vraćanje vrijednosti i dostojanstva hrvatskog čovjeka u današnje vrijeme.

 2015. godine, zajedničkim radom pokrenuli smo istoimeno Zavjetno hodočašće za Domovinu u kojem je do sad sudjelovalo preko 5000 sudionika

 

2016./2017. godine pokrenuo je Krunica za Domovinu na Kamenitim vratima, koja se danas moli u devet gradova diljem zemlje. Nadalje, uspostavili smo suradnju sa svim relevantnim ministarstvima, lokalnim zajednicama, biskupijama i župama koje nas suputnički prate na našem putu. Uspostavljen je tim za pisanje EU i nacionalnih projekta, te je do danas provedeno preko 16 lokalnih i nacionalnih projekata, te je 5 EU projekata u pripremi. 2018. godine uređen je i otvoren prvi Razvojni centar u Zagrebu. Osnovana je firma MZD d.o.o. u vlasništvu Bratovštine, koja je nositeljica Crobuy platforme za prodaju autohtonih lokalnih proizvoda, koja je trenutno u fazi optimizacije platforme za tržište.

 

Kako bi obogatili djelovanje potrebni su nam hrabri ljudi puni vjere i nade, domoljubnosti i čovjekoljublja. Pozivamo vas da se pridružite našoj misiji izgradnje bolje budućnosti u Domovini!

 

Najave