Utorak, 19 ožujka, 2024
Hodočašća

12. Susret Hrvata u Padovi uz proslavu sv. Leopolda Bogdana Mandića

Padova, 19. i 20. svibnja 2018.

Ovogodišnji 12.-ti Susret Hrvata  i proslava blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, obogaćeni su i prošireni na dva dana uz, po prvi put, dvije hrvatske mise, koje su predvodili u subotu pater Rozo Palić, župnik  Svetišta sv. Josipa u Trstu te utemeljitelj kleričkog Bratstva Trojedine Ljubavi, a u nedjelju don Miljenko Babaić, dekan stonskog Dekanata Dubrovačke biskupije, branitelj i župnik iz Stona. Stigli su i hodočasnici iz Istre, Rijeke, Zagreba i Varaždina. Uz njih na Susretu su sudjelovali i brojni Hrvati iz Trsta, Udina, Padove, Vicenze, Milana, Bologne i Rima. Hodočašće s četiri autobusa, organizirali su koordinatori i voditelji Zajednice bračnih susreta iz Istre te voditelji Biblijsko molitvenih zajednica „Bog je ljubav“. Srdačnu dobrodošlicu za padovanski hodočasnički program pripremili su padre Flaviano Gusella  rektor Svetišta sv. Leopolda Mandića i fra Nikola Rožanković, ispovjednik u bazilici sv. Antuna, te članovi Hrvatske zajednice u Venetu. Radost i svekolika podrška bili su i predstavnici državnog diplomatskog kora Republike Hrvatske u Italiji i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, gospodin Jasen Mesić, veleposlanik RH u Rimu.  Susretu su nazočili i Neven Pelicarić – izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske: Draženka Arar, Dubravka Severinski, Alen Matanić, Nevenka Grdinić – generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu te Iva Pavić – generalna konzulica  Republike Hrvatske u Milanu sa suradnicima. Tijekom prošlih 12 godina Susrete su organizirali Hrvatska zajednica u Venetu i Hrvatska matica iseljenika podružnice iz Pule i Dubrovnika.

U sklopu programa održan je informativni sastanak svih hrvatskih udruga i zajednica Hrvata u Italiji o zaključcima Prve sjednice Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koje je iznijela Dragica Hadrović, predstavnica hrvatskog iseljeništva za Italiju. Neki istaknuti zaključci sa sastanka su:  učenje i njegovanje hrvatskog materinskog jezika u iseljeništvu, pojednostavljeni i osmišljeniji povratak iseljenika, pravedniji izborni zakon i dopisno glasovanje, ne dopustiti dvostruko oporezivanje inozemnih mirovina i drugo.
U subotu je program započeo u popodnevnim satima klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je predvodio pater Rozo Palić, nakon čega je uslijedilo predavanje na temu “Očinstvo i majčinstvo – odraz Božje ljubavi”. Govoreći o obitelji kao uzvišenoj vrijednosti našeg čovječanstva, fra Rozo je govorio o ljudskoj svetosti i odjeku Božje stvarnosti u svakom čovjeku, naglasivši kako je izvor svakog očinstva i majčinstva u Bogu, koji je naš Stvoritelj. Duhovna  izgradnja,  nauči čovjeka darivati se drugima, poglavito u obitelji, na jedan odgovoran i zreo način te time možemo izbjeći “mentalitet smrti”. Prema Svetom Pismu  čovjek je stvoren na sliku Božje trojstvene ljubavi te samo s Bogom može biti ispunjen u sve svoje tri dimenzije duha, duše i tijela, što mu omogućuje da bude odraz Božje slike.
Kroz razne primjere iz životne stvarnosti današnjice, kao i razlaganje dijelova Svetog pisma te misli raznih teologa, don Rozo je upozorio kako Zli hoće udaljiti čovjeka od Istine i uvesti ga u irealan svijet, na poseban način napadajući obitelj želeći je razoriti i uništiti.  Govoreći o bračnom zajedništvu naglasio je kako u Bogu nema uvjeta, nego samo ljubav. Pozvani smo, dakle, “ljubiti u sve dane svoga života” te iz korijena živjeti svoje dostojanstvo.

Nakon predavanja uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je,  također, predvodio don Rozo Palić, a koncelebrirao don Miljenko Babaić iz Stona kod Dubrovnika. 
Nakon sv. mise, održan je koncert dubrovačkog mješovitog zbora Libertas pod ravnanjem Viktora Lenerta i uz pratnju dubrovačke pijanistice Ivane Jelača iz Dubrovnika. Izvođači su oduševili svojim raznolikim repertoarom i nastupom, te  je i publika  rado zapjevala sa zborom neke poznate stihove.  Radost i veselje uz pjesmu i čašćenje  nastavilo se još dugo iza koncerta. 
U nedjelju na Duhove,  drugi dan ovog događanja, u svetištu sv. Leopolda u Padovi, svečano je proslavljeno euharistijsko slavlje, koje je predvodio don Miljenko Babaić. Skladnim i raskošnim pjevanjem, slavlje je predvodio Mješoviti pjevački zbor Libertas. Podsjetivši nas  na probleme s kojima se susrećemo, kako u Domovini tako i  izvan nje, don Miljenko je u svojoj propovijedi ukazao na  darove i plodove Duha Svetoga, te naglasio;  „kad govorimo jezikom ljubavi, govorimo jezikom koji svi mogu razumjeti i u takvom zajedništvu moguće je prevladavati probleme, rasti i graditi svoj dom, obitelj i domovinu“.
(Ana Bedrina, 21. svibnja 2018.)

 

 

Najave