U subotu, 21.4.2018., vjernici župe sv. Pavla iz Pule i njihovi gosti bili su na hodočašću u Krašić i Mariju Bistricu. Donosimo zapis jedne hodočasnice.

Kao i uvijek okupili smo se ispred naše župne crkve i u 6 sati ujutro krenuli s dva autobusa put  naših odredišta. Prekrasno proljetno jutro prerastalo je u još ljepši dan dok su naši autobusi hitro odmicali autoputovima.

Vrijeme je brzo  prolazilo uz molitvu, pjesmu i razgovor i već prije deset sati našli smo  se u Krašiću. U centru mjesta nalazi se lijepo uređena crkva Presvetog  Trojstva. Njen stari dio, u kojem stoji i stara krstionica kod koje je  kršten Alojzije Viktor Stepinac, sagrađena je krajem 14.stoljeća.Nova crkva građena je početkom dvadesetog stoljeća. Obje cine skladnu cjelinu. To vrijedno i lijepo zdanje prava je krašićka katedrala. U njoj  smo u deset sati slavili svetu misu. Nakon mise sadašnji krašićki župnik  ispričao nam je ponešto o blaženom Alojziju Stepincu od njegova rođenja  u neposrednoj blizini Krasica, preko djetinjstva i školovanja do  svećeničkog ređenja te preko biskupske časti do lepoglavskog i kasnije  krašićkog sužanjstva i na kraju mučeničke smrti u Krasicu 10.2.1960.

Nakon toga obišli smo stari župni dvor u kojem je Blaženik proveo  posljednje godine svog života i odakle se preselio u vječnost. Kuca je  lijepo uređena, kao i kompletan okoliš crkve. Pred crkvom posebno  privlači pažnju lijepi kip blaženog Alojzija Stepinca, postavljen u maju  1998. godine prigodom stote godišnjice njegovog rođenja.

Puni dojmova napustili smo Krašić i nastavili put prema Mariji Bistrici. To poznato i omiljeno Marijino svetište bilo je posebno drago i Alojziju  Stepincu. Godine 1935. on je zajedno s nadbiskupom Antunom Bauerom  okrunio crni lik Marije s Isusom zlatnom krunom kakovu su nosili drevni  hrvatski katolički kraljevi. Stigavši u Mariju Bistricu prošetali smo do  poznatog nam svetišta. Ovaj puta nije bilo uobičajene gužve, što je dalo  dodatni prisni ugođaj našoj posjeti Nebeskoj Majci. Okupili smo se u  crkvi i ona je začas bila ispunjena našom pjesmom na pozdrav Mariji. Zatim molitva, pozdrav i kratki nagovor nekadašnjeg krašićkog župnika, sada na službi u Mariji Bistrici, obilazak oltara, bezbroj neizgovorenih zaziva Majci, zajedničko slikanje - i napuštamo crkvu uz pozdrav i  obećanje: Doci ćemo Ti opet!

Nakon toga proveli smo još neko vrijeme u Mariji Bistrici, a onda se  uputili prema autobusima. Put kući protekao je u ugodnom raspoloženju uz  pjesmu, razgovor, ali i trenutke šutnje posvećene razmišljanju o svemu  lijepom sto smo proživjeli. Poseban ugođaj našem hodočašću dali su mladi koji su nam se pridružili u zaista lijepom broju.

I za kraj nekoliko riječi od onih koje sam upisala u knjigu dojmova u  Krašiću.

 

Blaženi Alojzije Stepinac, Ti koji si u našim srcima već odavno svet,

moli za hrvatski narod. Zagovaraj nas kod Nebeskog Oca, jer nam je Tvoj

zagovor vise nego potreban!

 

Majko Božja  Bistrička, moli za nas!

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.