Utorak, 19 ožujka, 2024
Hodočašća

Vojni ordinarij i kapelani posjetili sjevernu Istru

U četvrtak, 12. travnja, nakon jutarnje mise u crkvi bl. Miroslava Bulešića u Valbandonu kod Fažane, policijski i vojni kapelani su sa svojim biskupom mons. Jurom Bogdanom pošli na studijsko putovanje i posjet Koparskoj biskupiji u Sloveniji, te popodne župi Oprtalj.

Voditelj i tumač po Istri bio je don Ilija Jakovljević, policijski kapelan u Policijskoj kapelaniji bl. Miroslav Bulešić  za Policijsku upravu istarsku. Vodič je progovorio o vjerskom i povijesnom stanju Istre između dva svjetska rata, jer je to vrijeme života i djelovanja bl. Miroslava Bulešića. Ključnu ulogu u očuvanju hrvatskog identiteta Istre imalo je istarsko svećenstvo i narodnjaci. Iredentizam i fašizam nastojali su na sve načine izbrisati hrvatski identitet Istre. Najveća stradanja su bila u vrijeme drugog svjetskog rata od strane nacista i fašista. Propašću fašizma svećenstvo aktivno sudjeluje u procesima priključenja Istre matici Hrvatskoj, čak su i dvojica svećenika potpisnici rujanskih pazinskih odluka. Na kraju tog procesa svećenstvo i njima bliski ljudi naći će se na udaru komunističke vlasti, te će jedan od brojnih nedužnih žrtava komunističkog sustava biti i bl. Miroslav Bulešić – istaknuo je vodič.

            Nakon prijepodnevnog posjeta Kopru i koparskom biskupu mons. Jurju Bizjaku, kapelani sa svojim biskupom su posjetili župu Oprtalj gdje ih je u župnoj crkvi dočekao vlč. Ante Tonči Jukopila. Vlč. Jukopila je progovorio o vjerskom stanju župe za vrijeme njegovog župnikovanja te goste upoznao s poviješću župe. Župnik je napose istaknuo s kojim se poteškoćama župa danas susreće: odumiranjem stanovništva, jačanjem nekih ideja koje su bile prije demokratskih promjena, a napose se osjeća potreba očuvanja hrvatskih i katoličkih vrijednosti kako u Oprtlju tako i šire. Nakon molitve župnik je goste proveo kroz mjesto te se uz razgovor i župnikovu travaricu druženje nastavilo uz bratski agape.

 

Najave