Četvrtak, 18 travnja, 2024
Kultura i tradicija

Blagoslov kapelice krajputašice

O svetkovini Presvetog Trojstva, u nedjelju, 30. svibnja 2021. godine, na cesti nedaleko sela Marići i Modrušani, na rubnom dijelu Župe Kanfanar u smjeru Župe Svetvinčenat, blagoslovljena je nova kapelica krajputašica. Kapelicu, posvećenu Presvetom Licu Isusovu, blagoslovio je kanfanarski župnik vlč. Joško Listeš. U realizaciji projekta njezine izgradnje sudjelovao je veći broj vjernika iz obližnjih župa, a spitirus movens te lijepe ideje bio je Anton Meden iz Udruge Dvegrajci iz Kanfanara, udruge koja djeluje s ciljem očuvanja, promicanja i valorizacije kulturnog i prirodnog nasljeđa. Savjetodavnu i logističku ulogu u realizaciji projekta imao je Ivan Karlović iz sela Karlovići. U gradnji su sudjelovali Serđo Krizmanić, Miro Marić, Giuliano Modesto s bratom i ocem, Marčelo Starčić te Dorijano Selar.  Kapelica je izgrađena nedaleko mjesta gdje je  do polovice Šezdesetih godina prošloga stoljeća postojala jedna  drevna kapelica, koja je uništena prometnim udesom. Nova kapelica izgrađena je na privatnom posjedu uz suglasnost vlasnika. Blagoslovu kapelice nazočilo je sedamdesetak osoba, događaj je glazbeno uzveličao Župni zbor iz Kanfanara, a Meden se je tom prigodom okušao i u solističkoj izvedbi na gitari.

Na izgradnju kapelice Meden je potaknut kada je od Marija Jelenića iz obližnjeg sela dobio kameni vijenac s nekadašnje kapelice sv. Roka, vijenac koji donosi simbole Presvetog Trojstva, dva lica s raspelom u sredini, te latinski natpis „In te, Domine, speravi, non confundar in etern“. Nova kapelica dimenzija je 100x150x220cm, zidana je i prekrivena kamenom. U oknu kapelice dominira gipsani odljev Presvetog Lica Isusova kojeg je izradio osobno Anton Meden. Lice je posvema bijelo a samo su oči koloristički naglašene, te je uokvireno tamnom aureolom od crvenog granita. Od ostalih ornamentalnih elemenata kapelicu resi hrvatski pleter, a kamena baza nadsvođenog djela donosi riječi „Ljubav, vjera, nada“.

 

Prije početka izgradnje bilo je potrebno očistiti teren koji je bio zatrpan velikom količinom kamena i drvnog materijala za što su se pobrinuli lokalno komunalno poduzeće i privatni poduzetnici. Također kao donacija dobiveni su ogradni kameni blokovi te zemlja koja je dopremljena kako bi se uredio okoliš sadnjom prigodne vegetacije. Posađeno je mlado stablo ladonje, u spomen na nekadašnjeg kanfanarskog župnika vlč. Marka Zelka, kojeg su na ladonji na kanfanarskom trgu objesili nacisti tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon njega župu Kanfanar bio je preuzeo naš blaženi Miroslav Bulešić.

Nakon što je vlč. Listeš uz prigodni nagovor i molitvu blagoslovio kapelicu, Meden je okupljenima izložio kronologiju realizacije projekta, zahvalivši svima koji su na bilo koji način sudjelovali u nastanku, povratku tog obilježja postojanja pučke pobožnosti, vjere, na tome mjestu, na razmeđi kanfanarskog i svetvinčentskog kraja. Meden je tu kapelicu učinio u spomen na jednu privatnu objavu iz prve polovice prošloga stoljeća. Zahvalio je tvrtkama i poduzetnicima koji su bili donatori: Općina Kanfanar, Komunalno poduzeće iz Kanfanara, Kamen Pazin,  Tomišić beton, Marić Enio i Boljunčić Mladen i drugi. Istaknuo je da je sav radi i sav materijal koji je bio potreban dobiven kao donacija, „svi su radili volonterski, iz ljubavi prema Kristu i prema vjeri, a najveća je nagrada svima to što nas je sudjelovanje u realizaciji te kapelice zbližilo, pod okriljem Kristova pogleda.” “Intencija gradnje kapelice bila je i zbližavanje i zajednička suradnja Župe Kanfanar, Župe Žminj te sela Modrušani i okolnih sela što se ispostavilo kao pun pogodak.”, zaključio je Meden.

 

(Txt: G. Krizman, Foto: N. Peteh, D. Meden, Udruga Dvegrajci)

Najave