U Kanfanaru, 17. po redu Dvigrad festival - međunarodni festival rane glazbe, pod nazivom "Povratak ishodištu-vraćam se tebi Dvigrade", započeo je na Nedjelju Muke Gospodnje, 14. travnja, u župnoj crkvi sv. Silvestra.  Ove su godine gosti bili KUD „Mate Balota“ i zbor Župe Rođenja Blažene Djevice Marije iz Raklja te Vokalna skupina „Soli Deo Gloria“ iz Pule.

Program je započeo izvan crkve s Mantinjadom, svečanom pjesmom na roženicama koja se u minulim vremenima izvodila povodom svih događaja važnih za lokalnu zajednicu. Uslijedili su napjevi „Oče naš“, „Zdravo Marijo“, „Slava Ocu“, „Ja se kajem“ i „Digni križu kite svoje“. Te su dionice izvedene starim rakljanskim napjevom, jednoglasno te u intervalu velike sekste, pojašnjeno je u nastavku.

Uslijedio je „Dvegrajski križni put“.  U razmatranjima po postajama skladnim je tkanjem duhovnosti i umjetnosti te profinjenim i umiješnim promišljanjima prikazano desetljeće i pol postojanja Dvigrad festivala, istaknuta je neraskidiva poveznica s Dvegrajcima i podcrtana mistična privlačnost tih zidina koje su žitelji zbog kuge napustili u 17. stoljeću. Sve je to posebnim izričajnim stilom, s puno emotivnog naboja, vrlo sugestivno s impozantne povijesne propovjedaonice interpretirao dramski umjetnik Robert Kurbaša.  

Razmatranja je osmislio i napisao, zajedno sa suradnicima, Alojzije Prosoli, umjetnički ravnatelj i utemeljitelj  Dvigrad festivala. Bio je to osebujni glazbeno-duhovni moment u kojem je  glagoljaškim pjevanjem postaje križnoga puta, na čakavici, uz tradicijski istarski instrument mih, u stilu dvoglasja tijesnih intervala, izveo etnomuzikolog Noel Šuran. Između postaja napjeve su izvodili zbor i vokalna skupina.

U svome obraćanju Alojzije Prosoli je zahvalio svima koji su volonterski i s ljubavlju uložili svoj trudi i vrijeme u realizaciju ovog lijepog glazbenog zbivanja. Povjesničar umjetnosti prof. Stanko Špoljarić posebno je istaknuo povijesnost i aktualnost Dvegrajskoga križnoga puta, koji sadržajem kroz svoje postaje prati ujedno i nedaće ljudskoga života.

Riječ je o događaju koji ima dimenziju poštivanja  tradicije, vjere i shvaćanja križnoga puta kao biblijskoga događaja, ali koji je uprisutnjen dakako i u našem vremenu. Aktualizacija postoji kroz impresivne, dojmljive i potresne meditacije koje su interpretirane  kroz križni put. Pjevanje je pak posebna dimenzija, gotovo da ne  znamo cijeniti dovoljno ljepotu i povijesnu vrijednost svih tih glazbenih formi koje su u to uključene, u jednostavnost, monumentalnost i reprezentativnost, ili jednostavno u ljepotu tog glazbenog povijesnog bogatstva, naglasio je prof. Špoljarić.

Naglasio je svoju zadivljenost Dvigradom i važnost očuvanja baštine, te zaključio podsjetivši da je ovaj umjetnički križni put, u riječi glazbi i koreografiji cjelina koja treba poticati na meditaciju i razmatranje.

Profesorica Marija Hauser je između ostalog zahvalila organizatoru što je rakljanske pjevače s njihovim repertoarom uvrstio u taj festival rane glazbe. Istaknula je radost što je istarsko crkveno obredno pjevanje postalo dio repertoara folklornih skupina, te pohvalila pojedince koji u to ulažu posebne napore.

U drugome dijelu programa članovi Vokalne skupine „Soli Deo Gloria“ Mario Hauser, Vilma Grazia Žmak, Ana Okmanca, Mateo Škobić i Patrik Bolković te rakljanski zbor izveli su još niz drevnih crkvenih napjeva.

Festival, koji od samog početka organizira Udruga Prosoli – Sveta glazba, održan je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture RH,  Istarske županije i Općine Kanfanar, a od samog početka i Papinskog Instituta Musica Sacra iz Rima.

Bogati festivalski program nastavit će se još sedam glazbenih događanja, u crkvi sv. Sofije u Dvigradu te u kanfanarskoj župnoj crkvi. Pet koncerata bit će u lipnju te dva u rujnu.

 (G. Krizman)

 

    

 

 

Najave i obavijesti

Nedjelja: 4 Lis 2020
Proslava blagana sv. Franje Asiškog u Puli
Nedjelja: 4 Lis 2020
Rožarova u Trvižu
Ponedjeljak: 5 Lis 2020
Pula: Proslava blagdana sv. Faustine Kowalske

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.