Utorak, 19 ožujka, 2024
Kultura i tradicija

Međunarodna suradnja: Izložba „Božićni san / Sogno di Natale“

Na drugom izdanju izložbe o jaslicama mogu se vidjeti jaslice napravljene od najrazličitijih materijala, pa čak i od filtera cigareta. Ove su se godine aktivirali brojni domaći izlagači pa se tako kao scenografija može vidjeti minijaturna replika galižanske crkve sv. Justa i župne crkve pulske Župe Krista Spasitelja.  

U subotu, 15. prosinca 2018., u Galižani, u drevnoj crkvi sv. Justa, otvoreno je drugo izdanje izložbe pod nazivom „Božićni san / Sogno di Natale“. Ta je izložba plod suradnje Grada Vodnjana-Dignano, Zajednice Talijana A. Capolicchio Galižana i tršćanske udruge  „Amici del Presepio“.

Na početku programa okupljenima se prigodno obratio predsjednik Udruge „Amici del Presepio“ Giuseppe Castagnaro. On je istaknuo da od 22 izložbena primjerka jaslica 8 su realizirali lokalni autori, među kojima su i djeca Osnove škole Galižana. Naglasio je zadovoljstvo što su i ove godine mogli dio svojih ostvarenja prikazati, zajedno sa uradcima domaćih autora, upravo u Galižani. 

Udruga „Amici del Presepio“ okuplja ljubitelje jaslica. Osnovana je u Trstu, sa sjedištem u prostorijama napuštene škole Damiano Chiesa, a broji preko 70 članova. Svojim brojnim aktivnostima nastoji očuvati tradiciju jaslica i čim više promovirati izložbe, natječaje, publikacije, konferencije i druge inicijative koje se odnose na jaslice.

U glazbenom programu nastupili su: dječji zbor Župe Sv. Roka iz Galižane, Mješoviti zbor Zajednice Talijana Galižana i Mješovita vokalna grupa “Nešpula“ iz Pule.

Izložba će biti otvorena od 15.12.2018. do 06.01.2019. u crkvi Sv. Justa u Galižani, od ponedjeljka do petka 10:00-12:00 i 16:00-18:00 te subotom, nedjeljom i praznicima 10:00-13:00 i 15:00-18:00.

  

           

Najave