Utorak, 19 ožujka, 2024
Kultura i tradicija

Započeo 20. festival Organum Histriae

Koncertom za flautu i orgulje, u petak, 1. rujna 2017., je u župnoj crkvi sv. Servula u Bujama započelo 20. izdanje Međunarodnog festivala orguljske glazbe Organum Histiae. Organum Histriae dio je dugoročnog intersektorskog projekta zaštite, obnove i revitalizacije orgulja i orguljske glazbe u Istri.

Festival, koji prati puteve istarskih orgulja, svake se godine odvija na nekoliko atraktivnih lokacija, u prekrasnim sakralnim prostorima gdje se nalaze vrijedni povijesni instrumenti. Umag, Pula, Buje, Motovun, Završje i Sv. Petar u Šumi neke su od najvažnijih glazbenih postaja.

Koncert u Bujama upriličile su mlade glazbenice Elena Roce na orguljama i Žofije Součkova na flauti. Nakon uvodnog pozdrava producentice ovogodišnjeg festivala Kristine Puh Leko glazbenice su svoju virtuoznost pokazale kroz ozbiljan i zahtijevan program koji obuhvatio djela velikih majstora: J. S. Bacha, G. F. Handela, G. Frescobaldia, G. Ph. Telemanna te A. Vivialdia. Po završetku Vivaldijavog koncerta za flautu u D-duru, izvođačice su publici podarile bis, a bonus iznenađenje bila je veličanstvena izvedba Schubertove „Ave Marie“ koju je svojim osebujnim glasom otpjevala Elena Roce uz pratnju Žofie Součkove na flauti, a na orguljama ih je pratila Kristina Puh Leko.

Od 1. do 9. rujna, tijekom četiri raznovrsna koncerta predstavit će se umjetnici iz Hrvatske, Austrije i Češke, a ove se godine simbolički naglasak stavlja na mlade umjetnike. 

Nakon Buja, 3. rujna festival se seli u pulsku Katedralu gdje će austrijska umjetnica Margareth Tumler održati orguljaški recital povijesno razvnovrsnog repertoara koji tamošnje orgulje dopuštaju – od rane glazbe pa do skladatelja 20. stoljeća. 

Nakon Pule, mladenački trio Draclin će 6. rujna u Kanfanarskoj crvi sv. Silvestra izvesti zahtjevan, ali pitak program ranih majstora. Posljednjeg dana Festivala pozornica će biti izrazito akustičan prostor pulske Crkve sv. Franje. U subotu, 9. rujna, Festival će zatvoriti Vokalni ansambl Marco Polo specijaliziran za ranu, pretežno renesansnu vokalnu i vokalno instrumentalnu glazbu. 

 Vijesti iz života Crkve, HKR, 2. 9. 2017. (Elena Roce):

{mp3}170902vzc-elena{/mp3}

Najave