Utorak, 19 ožujka, 2024
GlazbaKultura i tradicijaNovosti

Održana 10. „Maša po starinski“

Od petka, 25. do nedjelje, 27. kolovoza 2017. u Svetom Petru u Šumi, u središnjoj Istri, održana je 10. jubilarna Smotra starocrkvenog pučkog pjevanja „Maša po starinski“ u čijem su trodnevnom programu sudjelovali gosti i raznih dijelova Hrvatske te inozemstva.

Maša po starinski, svojim se kontinuitetom, a napose izuzetnom povijesnom vrijednošću repertoara te umjetničkom kvalitetom interpretacija, iz godine u godinu profilira kao jedna od referentnih manifestacija posvećena tom specifičnom glazbenom žanru. Taj jedinstveni etnomuzikološki glazbeni događaj, od iznimnog kulturološkog značenja za valorizaciju tog segmenta naše bogate baštine, koji je po mnogima i najznačajniji u smislu očuvanja našeg kulturnog identiteta stigao je do svog prvog značajnog jubileja. Stoga je ove godine, ta manifestacija koja se je kroz godine datumski ustalila posljednje nedjelje u kolovozu, proširena na tri dana.

Prve večeri, u petak, 25. kolovoza, u klaustru supetarskog samostana održan je koncert gradišćanske Tamburaške skupine Vlahija, koji su bili posebni gosti na prvom izdanju manifestacije, davne 2007. godine, a i kasnije su se često vraćali.

U subotu, 26. kolovoza, program u supetarskoj župnoj crkvi započeo je svečanim misnim slavljem u čast Gospe Supetarske – Jasnogorske, koje je zaključeno procesijom po mjestu sa slikom Gospe Jasnogorske, replikom one u jasnogorskom samostanu nedaleko Czestochowe u Poljskoj. Misno slavlje predvodio je svećenik Riječke nadbiskupije Ivan Šarić, a prigodnu propovijed izrekao je supetarski župnik, pavlin Euzebije Josip Knežević.

Prilog u Vijestima iz života Crkve, HKR:

{mp3}170827vzc-masa{/mp3}

Nakon misnog slavlja započeo je cjelovečernji koncert tijekom kojeg je 12 zborova i dueta predstavilo djelić bogate starocrkvene ne glazbene baštine svoga kraja. Prije početka pojedinačnih nastupa zborova, na poziv voditeljice Lejdi Oreb, okupljenima se, prigodnim zahvalama obratio načelnik Općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić. Smotru su otvorili domaćini, Župni zbor Župe sv. Petra i Pavla u Svetom Petru u Šumi koji su pod ravnanjem Mauricia Zovića izveli pjesme „Majko dobrog Spasitelja“ i „Tisuć puta budi zdravo“. Potom su se predstavili pjevači s juga Istre, iz Župe sv. Agneze iz Medulina, koji su pod ravnanjem zborovođe Mirjane Grakalić izveli drevne medulinske napjeve „Zdravo Tilo“ i „Poslan bi Anđel Gabrijel“. Mješoviti pjevački zbor Lavanda iz Novigrada, pod dirigentskom palicom Branislava Ostojića, izveo je pjesme „Gospode Bože“ i „Oj, Marijo“. Osam pjevača Zbora župe sv. Filipa i Jakova iz mjesta Filipana izvelo je „Prejasna Kraljice“ i „Dođi Duše Presveti“. Vesna Vuković i Dragica Novosel iz Zagrebačke nadbiskupije, dugogodišnje sudionice „Maše po starinski“, ove su se godine predstavile s pjesmom „Opri slavna Božja Mati“ i napjevom za Veliki četvrtak „Dajem vam novu zapovijed“. Župni zbor Župe sv. Petra iz Marčane, pod ravnanjem Nikol Radolović Kolar, otpjevao je pjesme „Divnoj dakle“ i jedan drevni, dojmljivi napjev molitve „Zdravo Marijo“. Gosti iz Like, KUD Dangubica iz mjesta Kuterevo, predstavili su se autohtonim napjevima iz svoga kraja te pjesmom „Kraljice neba“. Pučki pjevači Noel Šuran iz Lindara i Kristijan Vicel iz Svetog Petra u Šumi izveli su zajedno stari napjev molitve „Anđeo Gospodnji“, a potom je Šuran, uz pratnju tradicijskog istarskog instrumenta miha, izveo dio drevnog napjeva „Molitva Svetemu Martinu“. Župni zbor iz Trviža predstavio se s pjesmama „Divno je dakle“ i dojmljivom izvedbom Psalma 109. Ivica Dundović s pučkim pjevačima KUD-a Radovin iz Zadarske nadbiskupije, česti gosti „Maše po starinski“, ove su se godine predstavili sa svoja dva poznata napjeva, „Zdravo kćerce“ i starinskim izričajem Uskrsne posljednjice „Svetoj žrtvi Uskrsnici“. Crkveni zbor Župe Dobrinj s Otoka Krka svoj je nastup započeo staroslavenskim napjevima „Siđoše knezi i Slava Otcu“, „Gospodi pomiluj“ i „Hvalite otroci Gospoda“, a njihov su nastup zaključili instrumentalnom izvedbom napjeva za Podizanje „Zdravo Tilo Isusovo“, na sopelama sopci Klaudije Dunato i Marko Župan. Smotru su zaključili gosti iz Austrije, Tamburaški zbor Vlahija iz Gradišća u Austriji s pjesmama „Ježuš me kroz život pelja“, „Blagoslivljamo ino slavimo Gospodina Boga našega“ te njihovom već poznatom pjesmom na „Maši po starinski“ „Črna Madona“. Smotra je zaključena zajedničkom izvedbom svih sudionika pjesme „Zdravo Djevo“.

Jubilarno izdanje „Maše po starinski“ zaključeno je svečanim nedjeljnim misnom slavljem, u nedjelju 27. kolovoza, koje su svojim nastupima glazbeno obogatili pjevači Župnog zbora Župe sv. Petra i Pavla iz Svetog Petra u Šumi pod ravnanjem Mauricia Zovića, te uz orguljsku pratnju legende supetarske crkvene glazbe, Milke Udovičić, koja orgulje u župnoj crkvi svira već 55 godina, a o 50. obljetnici za to je počašćena i papinskim blagoslovom. U glazbenom animiranju misnoga slavlja sudjelovali su i gradišćanski Hrvati iz Tamburaškog zbora Vlahija pod koje vodi Ante Pletikosić te Ivica Dundović i pjevači KUD-a Radovin iz Zadarske nadbiskupije.  To misno slavlje predvodio je supetarski župnik Euzebije Josip Knežević a prenosili su ga uživo Prvi program Hrvatskog radija, Hrvatski Katolički Radio te Radio Pula.

Nositelj projekta „Maša po starinski“ je od početka Općina Sveti Petar u Šumi, manifestacija je ove godine održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Istarske županije i Župe sv. Petra i Pavla iz Svetog Petra u Šumi, umjetnički voditelj i idejni začetnik manifestacije je Bruno Krajcar a direktor manifestacije je Viktor Prenc.

   

Najave