Petak, 29 ožujka, 2024
Kultura i tradicija

„Starocrkveni pučki napjevi u Medulinu“

U srijedu, 14. lipnja 2017., u medulinskoj župnoj crkvi sv. Agneze održana je promocija zbirke i CD „Starocrkveni pučki napjevi u Medulinu“. Starocrkvene napjeve te najjužnije općine na istarskom poluotoku sakupila je autorica zbirke, izv. prof. mr. art Mirjana Grakalić s Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

U ispunjenoj župnoj crkvi, na predstavljanju su, uz autoricu sudjelovali porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan i medulinski župnik vlč. Ante Močibob, večer je moderirao kantautor i akademski glazbenik Bruno Krajcar, a napjeve su izvodili pjevači medulinske župe.

Večer je započela izvedbom napjeva Zdravo Tilo. Krajcar je u uvodnom dijelu istaknuo važnost manifestacije „Maša po starinski“, koja će ove godine po deseti put za redom u Svetom Petru u Šumi okupiti zborove i pučke pjevače koji izvode starocrkvene pučke napjeve, te ih tako nastoje sačuvati od zaborava. Prof. Grakalić  je s medulinskim pjevačima gotovo redoviti izvođač na toj manifestaciji, svake godine s nekim novim starim napjevom iz bogate glazbene baštine medulinskog kraja.

Mons. Ivan Milovan je pohvalio ovo novo izdanje, ali i postojanje manifestacije „Maša po starinski“, te naglasio, „čuvajmo svoje korijene, ponosimo se njima, pa i ako se ne izvode često ove je napjeve važno sačuvati“. Vlč. Močibob je napose čestitao autorici na velikom i zahtjevnom pothvatu sakupljanja tekstova i melodija tih starih napjeva.

Na kraju se okupljenima obratila autorica koja se prisjetila kako je već oko 1980. godine s diktafonom i mikrofonom po medulinskom kraju snimala tadašnje stare crkvene pjevače, kako bi sačuvala i od zaborava otrgnula te napjeve i melodije koji najčešće nisu imali notnog zapisa, već su se melodije i riječi prenosile s koljena na koljeno, doživljavajući tako neminovne glazbene i jezične modifikacije slijedom utjecaja novih tendencija. Značajke svih tih napjeva bile bi zanimljiva tema i za druge struke, ne samo za etnomuzikologe, već i za lingviste, dijalektologe i povjesničare, jer brojnost i raznovrsnost različitih utjecaja koji se pažljivom analizom iščitavaju iz harmonijskih, melodijskih i jezičnih značajki napjeva odaju utjecaje koji su nastajali slijedom brojnih povijesnih migracija raznih naroda na ovim prostorima. Autorica je istaknula pojedine pjesme koje u melodijama odaju utjecaj talijanske glazbe, zatim druge u kojima se osjeti utjecaj dalmatinskih glazbenih obilježja, pa čak do istočnjačkih utjecaja koji u nekim segmentima podsjećaju na makedonske narodne ritmove. Osjeća se i prisutnost utjecaja istarske tradicijske glazbe. Autorica već 20 godina vodi medulinske pjevače koji na misama često izvodi te stare napjeve, kao na primjer „Dan od gnjiva“ na Dušni dan i „Plač Blažene Djevice Marije“ na Veliki petak.

Knjiga donosi 17 napjeva koji su podijeljeni u 5 poglavlja: „Došašće i Božić“, „Korizma“, „Vrijeme kroz godinu“, „Litanije Svih svetih“ te „Pokojničko bogoslužje“ koje donosi napjeve koji su se pjevali uz odar i na sprovodu, i posebno napjeve iz „Mise za mrtve“. Autorica je napomenula kako su mnogi tekstovi iz poglavlja o pokojničkom bogoslužju preuzeti iz brošure koji je na tu temu župnik Močibob izdao još davne 1974. godine.

Pučki napjevi, zbog usmene predaje izuzetno su podložni najrazličitijim utjecajima novih glazbenih tendencija pa je stoga ovo bio zaista posljednji trenutak sa se zabilježe onako kako ih najstarije generacije pamte, istaknula je autorica te zahvalila svim kazivačima koji su joj pomogli svojim sjećanjima. Prisjetila se pok. Marije Cukon, rođene 1903. koja joj je pomogla otpjevavši joj neke melodije koje je tako mogla i tonski sačuvati. Od još živućih kazivača napose je istaknula Agnezu Lorencin rođ. Demarin kojoj je u znak zahvalnosti uručila i jedan primjerak zbirke.

Na kraju je autorica, uručivši im po primjerak, zahvalila predstavljačima na sudjelovanju i Općini Medulin na financijskoj i svoj drugoj potpori, a zbor je svojoj voditeljici zahvalio i čestitao buketom cvijeća.

Autorica je s posebnom radošću zbirku uručila župniku koji je toga dana imao rođendan.

Zbirka s cd tiskana je u nakladi od 500 primjeraka, izdavač je Općina Medulin, notne zapise oblikovala je autorica, notograf je bio Branko Okmaca, korekturu je odradio župnik Močibob, snimatelj cd bio je Aldo Spada, a grafičko oblikovanje potpisuje Mario Rosanda.  

 

 

Najave