Petak, 29 ožujka, 2024
Kultura i tradicija

Paladnjaki: Peto izdanje manifestacije ‘Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće’

Na Cvjetnicu, 9. 4. 2017., je u mjestu Paladnjaki, nedaleko Žminja, održano 5. izdanje manifestacije “Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće”.

Organizatori ističu da su ugodno iznenađeni s višestruko brojnijim posjetiteljima u odnosu na prethodne godine, što je pokazatelj porasta interesa za očuvanje te blagdanske gastronomske tradicije. Posjetitelji su imali priliku kušati, ali i sudjelovati u izradi uskrsnih kolača, natjecati se u ‘pičenju jaja’ (gađanje kuhanih obojanih jaja kovanicom s udaljenosti od 2 metra), a birala se i ‘najštabeleja'(najbolja),  pinca i ‘najlepče'(najljepše) ‘piturano'(obojano) jaje. Manifestacija je bila humanitarnog karaktera, sakupljali su se prilozi za Humanitarnu udrugu „Jak kao Jakov“, koja se brine za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Bio je to povratak u neka davna vremena kad su se uskrsne delicije mjesile kraj ognjišća i pekle ‘pod čerepnjon'(ispod peke). Svi su mogli iz prve ruke vidjeti postupak izrade, ali i dobiti recept. Vrijedne su domaćice iz cijele Istre izložile svoje prethodno pripremljene  pince, pa se tako između 80-tak pristiglih uzoraka, koje su pripremile 43 domaćice iz svih krajeva Istre,  birala i ona najštabeleja kao i najbolji vazmeni kolač, ali i najlepče piturano jaje. A najbolju pincu je napravila Ana Kresina. Najbolji uskrsni kolač, male kolombine ili tičiće napravila je Marjuča Zidarić. Posebnu pohvalu za uskrsni kolač, također kolombine, dobila je Anita Zohil.

Za najljepše obojana i oslikana uskrsna jaja nagrađena su djeca iz žminjskog Dječjeg vrtića Rapčići, a pohvalu za obojana jaja dobili su učenici žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana. Pince i uskrsni kolači su do proglašenja pobjednika natjecanja bili samo izloženi, no kad je postalo jasno koji je čiji, narezani su i prepušteni posjetiteljima na kušanje: bez obzira na nagrade posjetitelji su ih sve ocjenili izvrsnima, naime – svi eksponati su vrlo brzo pojedeni.

Osim ovih pinci i kolača pripremanih kod kuće, u Paladnjakima su se pince pripremale i uživo, u revijalnom nenatjecateljskom programu. Pince su najprije mijesili i pekli istarski župan Valter Flego, županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, direktor istarskog TZ-a Denis Ivošević i pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant. Svi su dobili potrebne sirovine – brašno, jaja, kvasac, grožđice, rum, rakiju, šećer i drugo, neki su donijeli svoje recepte a neki su mijesili po receptu žminjskih domaćica.

Uz bogatu ponudu vazmenih delicija, po tradiciji, održao se i turnir u pičenju jaja. Finale je trebalo izboriti između čak 55 prijavljenih natjecatelja. Nagradu, ‘špaletu'(sušenu plećku) osvojio je Mario Piljan iz sela Bokordići. U cilju očuvanja te tradicije TZ Žminj, u suradnji s Etnografskim muzejom Istre pokrenula je poseban projekt, “Vazan u Istri”; riječ je o brošuri koja će biti predstavljena iduće godine.

Uskrsni ugođaj upotpunjen je i sajmeno-degustacijskim dijelom manifestacije, gdje se na kušanje nudilo vino, a prodavali su se kuhana i na giravolta način frigana plećka, šparoge, kobasice, pince, vazmeni luk, čokoladna jaja te uskrsni ukrasi i suveniri. 

Svojim su nastupom manifestaciju uljepšali članovi Folklornog društva Cere, učenici žminjske osnovne škole i mališani Dječjeg vrtića Rapčići.

Održavanjem ove manifestacije nastoji se sačuvati tradicija,  potaknuti vrednovanje autohtone blagdanske hrane, te nadasve, održati taj autohtoni gastronomski izričaj ondje gdje je sačuvan kroz mnoga stoljeća do sada – u obiteljima.

 

Najave