Na nedjeljnoj manifestaciji "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće" predstavljena je najveća pinca na svijetu, promjera 80 centimetara, visine 20 centimetara i teška 24,20 kilograma. Ispekla ju je na licu mjesta Zdenka Jakus, jedna od organizatorica ove manifestacije, a koliko je to bila dobra i atraktivna ideja pokazalo se kada su mnogi posjetitelji strpljivo čekali čak dva sata nakon što je ispečena da se ova divovska pinca malo ohladi, i zatim ju razgrabili u svega desetak minuta!

U četvrtak, 15. ožujka 2018., u Čakavskoj kući u Žminju održana je promocija knjižice „Vazmene užanici“ koja je nastala u suradnji TZ Općine Žminj i Etnografskog muzeja Istre. U knjižici se opisuju uskršnji običaji u Istri, od Uličinice do Uskrsa.

U Motovunu je u prostorijama gradske kule (iznad lapidarija) 18. studenog 2017. održan četvrti po redu Motovunski kolokvij, u organizaciji Župe Motovun, Općine Motovun i Udruge fotografa Fotovun, a naslovljen „Piae causae, socijalna pravda i dobročinstvo u Crkvi u Istri u XIX. i XX. stoljeću“.

Predstavljena knjiga propisa koje je porečki biskup izdavao za Vrsar do 1778. godine

Pred mnoštvom uzvanika u Vrsaru je u Hotelu Pineta, u petak 29. rujna 2017. godine,  javnosti predstavljena dugo iščekivana knjiga „Uredbe i naredbe za obdržavanje u Kaštelu Vrsar i njegovu kotaru“.