U Motovunu je u prostorijama gradske kule (iznad lapidarija) 18. studenog 2017. održan četvrti po redu Motovunski kolokvij, u organizaciji Župe Motovun, Općine Motovun i Udruge fotografa Fotovun, a naslovljen „Piae causae, socijalna pravda i dobročinstvo u Crkvi u Istri u XIX. i XX. stoljeću“.

Predstavljena knjiga propisa koje je porečki biskup izdavao za Vrsar do 1778. godine

Pred mnoštvom uzvanika u Vrsaru je u Hotelu Pineta, u petak 29. rujna 2017. godine,  javnosti predstavljena dugo iščekivana knjiga „Uredbe i naredbe za obdržavanje u Kaštelu Vrsar i njegovu kotaru“.

Dvadeseto jubilarno izdanje festivala orguljske glazbe zaključeno je, posljednjim službenim datumom, u subotu, 9. rujna, koncertom renesansne glazbe u pulskoj crkvi sv. Franje Asiškog. Osebujnim i bogatim programom te izuzetnom virtuoznošću interpretacije pulskoj se publici po prvi put predstavio zagrebački renesansni Ansamb Marco Polo pod ravnanjem maestra Ante Milića.

U nedjelju, 4. rujna, je na rovinjskom glavnom trgu održan 14. „Koncert sv. Eufemiji“, koji je ove godine bio posvećen obilježavanju 70. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića. Koncertu je prethodilo misno slavlje koje je u rovinjskoj župnoj crkvi sv. Eufemije predvodio vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu.