Utorak, 19 ožujka, 2024
Katehetski ured

Poreč: Započelo državno natjecanje iz vjeronauka

U srijedu, 18. travnja 2018. u Poreču, u Kongresnoj dvorani hotela Pical svečano je započelo ovogodišnje državno natjecanje iz vjeronauka.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjeluje 40 ekipa, 20 ekipa osnovnih i 20 ekipa srednjih škola, iz svake nadbiskupije ili biskupije barem po jedna ekipa, a iz nekih biskupija i više. Tijekom programa okupljenima se je obratilo više osoba. Prvi je skup pozdravio ravnatelj porečke Srednje škole Mate Balota Krešimir Bronić te potom porečki gradonačelnik Loris Peršurić,  predstojnica Ureda za vjeronauk u školi časna sestra Blaženka Valentina Mandarić i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje  Jadranka Žarković Pečenković.

Obraćajući se okupljenima porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša je istaknuo riječi gesla ovogodišnje vjeronaučne olimpijade, „Kršćani na putu dijaloga“. Naglasio je važnost pomoći koju nam netko pruži u traženju puta, često i na putu života, govoreći nam ‘kreni sa mnom’. Upravo to je onaj pravi kršćanski način, mi sami trebamo ljudima svojim primjerom pokazivati gdje je pravi put. Dijalog je, nastavio je biskup, temelj komunikacije, a potrebno je nadasve znati slušati drugoga. No današnje društvo je uređeno tako da čovjek želi samo govoriti, a kada drugi govori  ne sluša ga. Treba naučiti drugoga slušati i prihvatiti ga onakvim kakav je. Za ekumenizam su temeljne tri stvari, podsjetio je biskup, znati opravdati razlog svoje nade, da to obrazloženje bude blago i ne da se drugoga ponizi sa svojim znanjem već da se drugoga zadivi i potakne na želju za znanjem. Najvažnije je da svi moramo svojim životom pokazati ono što vjerujemo i ono što govorimo, zaključio je biskup te proglasio vjeronaučnu olimpijadu otvorenom.

Predsjednik Državnog povjerenstva, gospodin Zvonimir Lončar je u svome obraćanju istaknuo zadovoljstvo što se ovogodišnje državno natjecanje održava u Poreču. Podsjetio na velikane Crkve koji su djelovali na ovom području. Izrazio je zahvale suorganizatorima, a nadasve natjecateljima na trudu koji su već uložili da bi stiglo do državne razine.  Izrazio je nadu da njihovo sudjelovanje na natjecanju nije samo jednokratna potreba za znanjem i uspjehom, već posljedica rada koji je prožet istinoljubivošću, ljubavlju, a prije svega poniznošću. Osvrnuo se na izbor ovogodišnje teme „Kršćani na putu dijaloga“, istaknuvši kako je to na tragu koncilskih dokumenata koji snažno pozivaju na ekumenizam.

Dašak istarske tradicije skupu je dočaran glazbenom izvedbom „Mantinjada“. Sviranjem na velikoj i maloj roženici, predstavili su se Roko Žgomba i Matej Brenko, učenici Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja, pod vodstvom profesora Valtera Bašića.

Zatim su voditelji, učenici porečke Srednje škole Mate Balote, predstavili svoju školu. Srednja škola Mate Balote broji 135 godina postojanja poljoprivredne škole u Poreču, istaknuto je u predstavljanju. Uz agrotehničare, škola danas obrazuje učenike u ekonomskoj struci –kroz programe ekonomist i komercijalist, te općoj i jezičnoj gimnaziji. Broji oko 500 učenika u 20 razrednih odjela. Uz obavezni školski program, učenicima je ponuđen niz sadržaja kroz izvannastavne aktivnosti te  dodatnu i izbornu nastavu. Škola ima najstariju tradiciju dodatnog poučavanja njemačkog jezika u županiji, nakon čega učenici polažu završni ispit za Njemačku jezičnu diplomu i stječu pravo izravnog upisa na bilo koji fakultet u Njemačkoj i Austriji. Od 2002. godine škola provodi međunarodni Projekt Eko-škola, a 2014. stekla je i trajni Zlatni certifikat međunarodne EKO-škole. Pri školi od 1996. kroz razne sekcije djeluje Učenička zadruga Parentino, a 2002. je registrirana pri Hrvatskoj zajednici tehničke kulture kao punopravni član. Osim toga, škola je bila uključena u razne projekte Europske unije, kao što je „Erasmus+“, „Europe we can“ i „Do the right thing“. Osobito su istaknuta postignuća u natjecanjima znanja na županijskoj i državnoj razini iz talijanskog, njemačkog i hrvatskog jezika, geografije, povijesti, biologije, matematike te ekonomske i poljoprivredne struke predmeta koji su već tradicionalno i dosljedno zapaženi i hvalevrijedni.

Potom su iznijeti i osnovni podatci o Županiji istarskoj te Porečkoj i Pulskoj biskupiji. Granice Porečke i Pulske biskupije podudaraju se gotovo u cijelosti s granicama Županije istarske koja ima deset gradova i trideset i jednu općinu. Osnivanjem Riječke metropolije 1969. godine Porečka i Pulska biskupija postaje sufraganskom biskupijom. Biskupija ima devet dekanata s ukupno 135 župa u kojima djeluje 97 svećenika i jedan stalni đakon. Na području Biskupije djeluje 17 redovnika i 1 brat laik, među kojima su franjevci, franjevci konventualci i pavlini. Iz sedam ženskih redova na području Biskupije djeluje ukupno 26 redovnica. U istarskim školama u šk. god. 2017./2018. rade 84 vjeroučitelja laika, 17 svećenika i 1 stalni đakon, izneseno je među statističkim podatcima. Nebeski zaštitnici su: sveti Mavro, biskup i mučenik, zaštitnik Porečke biskupije, koji se slavi 21. studenoga i sveti Toma, apostol, zaštitnik Pulske biskupije koji se slavi se 3. srpnja. Katedrale u Poreču i Puli posvećene su Uznesenju Blažene Djevice Marije. Od 2012. godine na čelu biskupije je biskup mons. dr. Dražen Kutleša sa sjedištem u Poreču.

Članovi folklorne skupine Osnovne škole Poreč, istarsku plesnu tradiciju predstavili su izvedbom polke, pod vodstvom učiteljice Marije Selar.

Potom je provedeno predstavljanje ekipa. Prva je na redu bila Đakovačko-osječka metropolija. Iz Đakovačko-osječke nadbiskupije došli su učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Slavonskog Broda: Petar Ilak, Lucija Mahovne, Ema Pavlović i Karmela Starčević pod vodstvom mentorice Nade Golić.

Iz Osnovne škole Blaža Tadijanovića, također iz Slavonskog Broda, došla je ekipa u sastavu Eva Penava, Petar Penava, Matea Nuić, Mihaela Lovaković i njihova mentorica Višnja Tunjić. Đakovačko-osječku nadbiskupiju, u kategoriji srednjoškolaca, predstavlja ekipa Gimnazije Matije Antuna Reljkovića iz Vinkovaca: Lucija Radić, Nikolina Kalić, Nikolina Perak i David Dujmović, pod vodstvom mentora Dominika Kalajdžića.

Požešku biskupiju predstavljaju dvije osnovne škole. Iz Osnovne škole Braće Radić iz Pakraca dolaze Lucija Androić, Sabina Bencištadler, Matea Mladić i Dorotea Mateš pod voditeljstvom Ivane Turuk. Iz Osnovne škole Vladimira Nazora iz Daruvara dolaze natjecatelji Ivan Petković, Lea Rajković, Mihaela Tutić i Sara Tuković. Njihova je mentorica Tihana Petković. Srednjoškolsku ekipu Požeške biskupije čine predstavnici Gimnazije Nova Gradiška Anita Čevizović, Josip Barunović, Marija Staronj i Klara Tankosić, a vodi ih velečasni Roko Ivanović.

Uslijedilo je predstavljanje ekipa Zagrebačke metropolije. Varaždinsku biskupiju predstavljaju jedna osnovna i jedna srednja škola: iz Osnovne škole Trnovec dolaze: Karlo Hrupek, Emanuel Balentović, Dinko Pokos i Julija Tomiša s mentoricom Ljiljanom Mišak, a iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole iz Varaždina dolazi srednjoškolska ekipa u sastavu Manuela Kamenić, Benjamin Bistrović, Valentina Šestak i Danijel Kamenić pod vodstvom mentora Mihaela Pisačića.

Bjelovarsko-križevačku biskupiju predstavljaju učenici Osnovne škole Bisag iz Bisaga Helena Kranjec, Viktorija Ivanušić, Glorija Vrščak i Magdalena Ferčić s mentoricom Sandrom Završki, a Srednjoškolsku ekipu čine učenici Srednje ekonomske i birotehničke škole Bjelovar Dario Šalamunec, Lorena Dedaj, Siniša Đipalo i Marija Jaković, pod vodstvom mentorice Ane Savić. Sisačka biskupija zastupljena je učenicima iz Osnovne škole braće Ribar Magdalena Borić, Ema Vuković, Maria Dvorneković i Ema Martinić s mentoricom Dubravkom Štimac-Tomaš. Iz Srednje škole Tina Ujevića iz Kutine dolaze natjecatelji Katarina Vrdoljak, Martina Margić, Petra Tuksar i Klara Ćosić, s mentoricom Marijom Brajdić Josipović.

Iz Zagrebačke nadbiskupije u Poreč su stigle četiri osnovnoškolske i dvije srednjoškolske ekipe. Iz Osnovne škole Antuna Augustinčića iz Zaprešića dolaze Jelena Horvat, Ivan Bjelivuk, Vedran Hlupić i Maja Kantolić pod vodstvom mentora Ilije Nikolića. Iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Zagreba dolaze Marija Babić, Dominik Bešlić, Luka Raković i Sara Vukadinović,  njihov je mentor Plamenko Nosić, a dolaze u pratnji voditeljice Anite Crnković.

Osnovnu školu doktora Vinka Žganca iz Zagreba predstavljaju Laura Milković, Anamaria Lopar, Julijana Bašić i Karla Lopar. Njihova je mentorica Nataša Jelica, a dolaze u pratnji Ivice Rebića. Iz Osnovne škole Tina Ujevića iz Zagreba dolazi ekipa koju čine Hana Bego, Roko Sikavica, Mihovil Petrić i Lea Belošević, njihov je mentor Milan Daniel Jurić.

Srednjoškolske ekipe Zagrebačke nadbiskupije dolaze iz dviju škola. Gimnaziju Karlovac predstavljaju Karla Movre, Marija Lukačić, Laura Katharina Jurić i Ana Katić, pod vodstvom mentora Tomislava Šegine. Iz Gimnazije Velika Gorica dolaze Josip Banić, Laura Borković, Jelena Kajić i Dragica Šokčević s mentoricom Natašom Čurić.

Uslijedio je glazbeni predah i to s pjesmom Hvalospjev ljubavi, u izvedbi zbora Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja, pod vodstvom profesorice Anđele Damjanić. Potom je nastupio učenik Pazinskog kolegija klasične gimnazije, Luka Krulčić s pjesmom My Way Franka Sinatre.

Nakon glazbe nastavljeno je predstavljanje natjecatelja. Iz Splitsko-makarske metropolije, iz Dubrovačke biskupije, iz Osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule dolaze Matej Bokšić, Zvonimir Skorin, Vjekoslav Fabris i Dino Fabris pod vodstvom mentorice Kate Sučić, a iz Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića iz Dubrovnika dolaze Ana Ljubičić, Ivana Čokljat, Matija Lučić i Lucijana Lonac, s mentorom don Marinom Lučićem. Hvarsku biskupiju predstavlja ekipa Osnovne škole Hvar koju čine učenici Tali Škare, Iva Domančić, Roko Hraste i Ivan Radojković pod vodstvom mentora Zorana Sansovića. Ekipu Srednje škole Hvar čine Doris Ćurin, Dina Milatić, Martina Salamunić i Dora Sansević. Njihov je mentor Ljubomir Ladan, a na natjecanju su u pratnji Srđana Urlića.

Iz Splitsko-makarske nadbiskupije ekipu Osnovne škole Zmijavci čine Antonija Gudelj, Krešimir Gudelj, Matea Milas i Antea Matković. Njihova je mentorica Andrijana Bagarić. U konkurenciji srednjih škola, iz Splitsko-makarske nadbiskupije natječu se tri ekipe. Iz Treće gimnazije Split, dolazi ekipa koju vodi mentorica Ana Gelo, a ekipu čine Mario Parunov, Ivan Gelo, Vlatka Matić i Toni Opuhač. Iz Pete gimnazije Vladimira Nazora iz Splita dolaze Katarina Matić, Tonka Alduk, Marija Bodrožić i Branka Modrić, a njihov je mentor Ante Majić. Treća srednjoškolska ekipa Splitsko-makarske nadbiskupije dolazi iz Nadbiskupijske klasične gimnazije Don Frane Bulić iz Splita i čine je: Vlade Babić, Zara Čorić, Jelena Dolić i Antonela Šoša. Njihov je mentor don Mato Brečić.

Iz Šibenske biskupije dolazi ekipa učenika Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog iz Drniša,  Lucija Bašić, Marta Bilić, Magdalena Čulina i Petra Šaran, pod vodstvom sestre Klare Pavlović. Šibensku biskupiju također predstavljaju tri ekipe srednjoškolaca: ekipa Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika koju čine Lea Župan, Marija Žaja, Josip Šunjerga i Stipe Antić pod vodstvom mentora Bože Škembera. Iz Srednje škole Lovre Montija iz Knina dolaze natjecatelji Matea Babić, Antonijo Hromić, Ante Batić i Petra Čarić, a vodi ih mentor Mario Preden. Treća srednjoškolska ekipa Šibenske biskupije je iz Srednje škole Ivana Meštrovića iz Drniša, a čine je Ivan Elez, Iva Čupić, Mario Pijuk i Ivo Ćevid s mentoricom Veronikom Kosor.

U još jednom glazbenom predahu, s pjesmom „Dubine“, nastupila je Tina Galant, vjeroučiteljica u Osnovnoj škole Jurja Dobrile Rovinj, uz gitarsku pratnju Lucije Jelenić, učenice Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina. Vokalna skupina učenika Pazinskoga kolegija, koju vodi Paola Jurman, odgajateljica u Pazinskom kolegiju, izvela je skladbu „Lost on you“.

U posljednjoj skupini natjecatelja predstavljeni su učenici iz Zadarske nadbiskupije. Njihova osnovnoškolska ekipa dolazi iz Osnovne škole braće Ribar iz Posedarja, a čine je Nikolina Lerga, Andrea Nekić, Ante Nekić i Antea Knežević pod vodstvom mentorice Berte Perice. Iz Srednje škole Kneza Branimira iz Benkovca dolazi ekipa koju čine Anđela Grgić, Petar Bačić, Branimir Rakić i njihov mentor Hrvoje Oštrić.

Uslijedilo je predstavljanje natjecatelja iz Riječke metropolije, i to predstavnika Gospićko-senjske biskupije. Iz Osnovne škole Zrinskih i Frankopana iz Otočca dolazi ekipa koju vodi mentorica Dražena Rubčić, a natjecatelji su Lucija Bižanović, Matea Grčević, Marija Rubčić i Bernarda Zoričić. Srednjoškolci Gospićko-senjske biskupije dolaze iz Gimnazije Bernardina Frankopana iz Ogulina, a njihovu ekipu čine Jelena Galović, Marija Galović, Doris Božičević i Luka Krznarić pod vodstvom mentorice Ivone Rendulić.

Iz Krčke biskupije, iz Osnovne škole Omišalj, dolazi ekipa pod vodstvom mentorice Katarine Čakarun, a čine je Marija Dukić, Manuela Feretić, Lucija Mahulja i Ena Vranić. Srednju školu Ambroza Haračića iz Malog Lošinja predstavljaju natjecatelji Nikolina Karčić, Marija Gazilj, Brigita Sorić i Ana Mikić pod vodstvom mentorice sestre Branke Plenča. Predstavnici Riječke nadbiskupije su učenici Osnovne škole Srdoči iz Rijeke Dominik Plješa, Filip Pogač, Borna Bistrović i Filip Terzić s mentorom Borisom Barbarićem. Prvu riječku hrvatsku gimnaziju iz Rijeke predstavljaju natjecatelji Petra Štiberc, Mara Paravić, Stella Ćosić i Marija Božić pod vodstvom mentora Miroslava Radića.

Predstavnici Porečke i Pulske biskupije su učenici Osnovne škole Marije i Line iz Umaga Tia Turković, Laura Jeger, Ela Jeličić i Veronika Šverko pod mentorstvom Davora Mirkovića. A u konkurenciji srednjih škola biskupiju domaćina predstavljaju učenici Gimnazije Pula Nikolina Otočan, Marina Possi, Ana Družeta i Anto Sedlić s mentorom Kazimirom Berljavac.

Osim spomenutih izvođača svečanost otvorenja obogaćena je i nastupom zbora Srednje škole Mate Balote iz Poreča, te zbora Osnovne škole Poreč pod vodstvom Marka Ritoše.

Najave