Utorak, 19 ožujka, 2024
Katehetski ured

Ekipa Gimnazije Pula osvojila srebrnu medalju na državnoj Vjeronaučnoj olimpijadi

Ovogodišnje Državno natjecanje iz vjeronauka – Vjeronaučna olimpijada učenika osnovnih i srednjih škola održana je u Sisačkoj biskupiji, u Topuskom, od 5. do 7. travnja 2017. Svoje veliko znanje o ovogodišnjoj temi „Misijska djelatnost Crkve“, pokazale su 21 osnovnoškolska i 20 srednjoškolskih ekipa, dakle ukupno 41 ekipa s 205 natjecatelja i mentora.

U kategoriji osnovnih škola olimpijadu je osvojila ekipa OŠ Sućidar iz Splita, drugo mjesto OŠ Zmijavci, a treće OŠ Antuna Mihanovića – Petropoljskog iz Drniša. Predstavnici naše biskupije ekipa OŠ Monte Zaro iz Pule (Marina Possi, Ana Družeta, Petra Nađ i Klaudija Mijačević) s mentoricom Marinom Šnobl zauzela je 16. mjesto.

U kategoriji srednjih škola predstavnici naše Porečke i Pulske biskupije ostvarili su izniman rezultat. Ekipa Gimnazije Pula u sastavu Dražena Kelava, Nikolina Otočan, Matea Karlović i Josipa Karlović s mentorom Kazimrom Berljavcem osvojila je drugo mjesto. Pobjednici olimpijade su ekipa III. gimnazije iz Splita, a brončani ekipa Nadbiskupijske klasične gimnazije Don Frane Bulića iz Splita. Čestitamo!

Prvoga dana Državnog natjecanja, 5. travnja, u Seminarskoj dvorani Hotela Top-Terme svečano je otvoreno natjecanje uz prigodni kulturni program i predstavljanje ekipa po biskupijama. Okupljenima su se obratili ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, načelnik Općine Topusko Vlado Muža, ravnateljica OŠ Vladimira Nazora iz Topuskog Jana Markulin, a svoje video poruke iz misija u Africi uputili su vlč. Velimir Tomić i vlč. Ivan Stojanović. Natjecanje je otvorio sisački biskup mons. Vlado Košić uputivši svim natjecateljima riječi ohrabrenja i pohvalivši njihov trud i zauzetost.

Drugoga dana, 6. travnja, održana su prva dva dijela natjecanja: pisani dio u OŠ Vladimira Nazora u Topuskom i ekipni dio natjecanja Moto 7/33 u Hotelu Top-Terme. Nakon natjecateljskog dijela programa, natjecatelji su posjetili Sisak. Razgledali su sjedište Sisačke biskupije Veliki Kaptol gdje ih je dočekao sisački biskup Vlado Košić, a zatim i sisačku katedralu, ostatke rimske arhitekture „Siscia in situ” i utvrdu Stari grad do koje su iz središta grada stigli brodom. Svečano misno slavlje u sisačkoj katedrali  Uzvišenja Svetog Križa za sve sudionike predvodio je biskup Košić u koncelebraciji s desetak svećenika. Bez obzira na rezultate na kraju natjecanja vi ste već sada pokazali zavidno znanje te neka vam Bog dadne kao što Pavao kaže ‘da trčite za onaj vijenac neuveli i onu nagradu vječnu koju Gospodin daje onima koji njega ljube’, istaknuo je biskup u homiliji.

Trećeg dana Državnog natjecanja, 7. travnja, nakon objave privremene ljestvice poretka ekipa u vedrom je raspoloženju uslijedio finalni dio natjecanja – Milijunak za pet prvoplasiranih ekipa. U napetoj završnici ekipa Gimnazije Pula uspjela je zadržati ostvarenu prednost te je osvojila srebrnu medalju.

Uslijedilo je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada, a natjecanje je uz čestitke svim sudionicima zatvorio domaćin sisački biskup Vlado Košić pohvalivši zavidno znanje natjecatelja te velik trud svih onih koji su bili uključeni u organizaciju natjecanja. Biskup je najavio i nagradno putovanje u Češku za po tri najbolje plasirane ekipe iz osnovne i srednje škole. (np)

 

Najave