Utorak, 19 ožujka, 2024
Katehetski ured

Pazin: Biskupijski susret župnih suradnika

Jučer je u Pazinskom kolegiju održan korizmeni biskupijski susret članova župnih Caritasa i Župnih pastoralnih vijeća Porečke i Pulske biskupije. Okupilo se oko 160 osoba. Susret je započeo uvodnim pozdravom kojeg je izrekao pročelnik dijecezanskog Caritasa preč. Željko Zec.

Uobičajeno se je pete korizmene nedjelje uvijek održavao susret i duhovna obnova za članove župnih Caritasa no ove je godine to ujedno bio i susret za članove župnih pastoralnih vijeća. U ime biskupije okupljene je pozdravio generalni vikar mons. Vilim Grbac. On je istaknuo kako je taj zajednički susret organiziran kao prigoda susreta župnih suradnika koji su u svojim župama desna ruka svojim župnicima. U tom svom nesebičnom davanju može se dogoditi da zanemare sebe pa im se ovim susretom i duhovnom obnovom htjelo, osim izraza zahvalnost za sve što čine u svom svakodnevnom zalaganju u župama, pružiti prigodu za osobnu izgradnju jer samo tako mogu biti u svojim sredinama oni koji će svojim životnim primjerom ljude privlačiti Bogu, istaknuo je mons. Grbac.

Prilog u Vijestima iz života Crkve, HKR, 3. 4. 2017.

{mp3}1743vzc-c{/mp3}

Prigodno duhovno promišljanje izrekao je fra Josip Vlašić iz pazinskog Franjevačkog samostana Pohođenja Marijina. Predavač je svoje izlaganje započeo svrnuvši pozornost okupljenih na lik sv. Petra apostola, „zanimljivog, iskrenog, bezazlenog, naivnog, punog samopouzdanja“, naglasio je. Iznoseći sažetak odnosa Isusa i Petra, fra Josip je naglasio Petrovo kajanje jer je prije pijetlovog pijeva tri puta izdao Isusa, a u Isusovom je pogledu prepoznao ljubav, oproštenje i razumijevanje, tek je tada razumio Isusove riječi da „treba oprostiti sedamdeset i sedam puta sedam“. U drugome dijelu izlaganja predavač je prigodno, i uz osobne primjere, pojasnio pojam opraštanja, bližnjemu, Bogu i sebi. Naglasio je važnost pojma otpustiti, jer preteško je nositi sa sobom težinu grijeha, a  ako ne oprostimo, ako ne otpustimo grijehe koji su nas povrijedili, oni opterećuju naš život, naglasio je predavač. Osim oproštenja, otpustiti je potrebno kako to ne bi stajalo kao prepreka u našem odnosu prema Bogu i bližnjima, naglasio je fra Josip. Spomenuo je proširenu molitvu „Oče naš“ koju nam je ostavio sv. Franjo Asiški, u kojoj izvrsno naglašava poteškoće opraštanja i važnost utjecanja Božjoj pomoći u onome što ne možemo sami svojim snagama. Po završetku izlaganja uslijedila je rasprava na tu temu, pri čemu je, u društveno – povijesnoj perspektivi dotaknut i pojam „grijeha struktura“.

U nastavku je preč. Zec članovima Caritasa iznio tekuće tehničke informacije, te podsjetio na važnost angažiranja mladih snaga u karitativnom djelovanju.

Nakon kratkog pokorničkog bogoslužja i ispita savjesti te prigode za ispovijed uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio fra Josip u suslavlju sa nazočnom svećenicima. Susret i misno slavlje je glazbeno animirao poznati istarski kantautor Davor Terzić. 

Susret je završen zajedničkim objedom za sve sudionike.  (ton i foto: N. C. i G. K.)

Homilija:

{mp3}1742h{/mp3}

 

 

Najave